Námestie SNP-chodník-poškodená dlažba

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení

Materiál pod dlažbou sa vymýva a nová dlažba sa začína rozpadávat.

27. jún 2020

Floralys

🤔😁
30. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet bol poslaný na Marianum, ktorý má pamätník v správe a o odpovedi Vás budeme informovať.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
16. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Marianum nedostatky u dodávateľa reklamovalo ešte v júni. Keďže dlažba nie je lepená, nakoľko nebola lepená k podkladu ani v pôvodnej realizácii, pri silných dažďoch v spodnej časti mohol byť jemný materiál vodou spod kameňa v počiatkoch vymývaný. V auguste pred výročím SNP boli všetky nedostatky odstránené (poškodená dlažba v počte 62 ks bola vymenená, v spodnej časti pamätníka boli odstránené naplaveniny a nánosy a dlažba bola vybrúsená).
K polámanej dlažbe musíme uviesť, že mramor použitý v 70-tych rokoch, navrhnutý arch. Svetlíkom nie je vhodný do našich klimatických podmienok na exteriérové použitie.
Na uvedenú skutočnosť upozorňovalo Marianum ako aj autorizovaní reštaurátori. Navrhovali sme použitie žulového kameňa s identickou resp. veľmi podobnou farebnosťou, ale zástupcovia Krajského pamiatkového úradu BA trvali na použití pôvodného materiálu v pôvodnom vyhotovení pamätníka.
Mramor má totiž výraznú štruktúru so "žilami", ktoré počas vlhkých a zimných mrazivých nocí zatečie do žíl a mrazy ho pomaličky roztrhnú v žile tak, že sa javí ako zlomený,
avšak zlomenina je spôsobená mrazom a vodou - takže osud tejto mramorovej dlažby je rovnaký, ako jej predchodcu - dlažba po cca 40-50 rokoch bude mrazmi doslova rozdrvená na mramorovú drť.
Je nutné povedať, že po každej ďalšej zime materiál nevhodný pre použitie v exteriéri v podnebí, kde dochádza k zimným mrazom, bude naďalej praskať a nie je možné proti tomu prakticky nič urobiť, kým KPÚ nezmení postoj.

S pozdravom
Kto? Marianum
Kedy? do 29.8.2020

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
14. október 2022

Martin Uváček

Je teda podnet ešte aktuálny?
16. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

kontaktovali sme zadávateľa podnetu s otázkou na stav riešenia.

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania