Sadmelijská-trávnatá plocha-vyschnutá

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Matej 07. júla 2020

Dobrý deň,
viem, že názorov na kosenie je tu viacero, polovica ľudí rieši nepokosene plochy a druhá pokosene. Ale chcel by som sa spýtať, V piatok a v sobotu (to som inak nepochopil, prečo v sobotu o 8mej ráno musia kosiť) kosili v okolí ihriska medzi Sadmelijskou a Uzinami. Keďže sú sem tam vynechané malé plochy, viem porovnať aká vysoká tráva bola predtým a aká teraz. nwzna za možno o skosenie o 2-3 cm, čiže o nič. Ale pointa je v tom, že namiesto toho, aby sme tu mali krásny zazelazany trávnik, tu máme žltú umierajúcu spúšť. Jednak to skosili na krátko a druhak si myslím, že majú tupé nože. Preto by som sa chcel spýtať, či by nebolo možné upraviť kosenie tak, aby tu ostávalo aspoň tých 5-10cm zarastenej plochy. Vyzeralo by to estetickejsie, zelensie, vám by to ušetrilo v rozpočte pár e

09. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Vzhľadom na momentálne horúce počasie začínajú naši pracovníci s kosbou o šiestej ráno po skončení nočného kľudu. Zároveň sme začali so sobotnou kosbou vzhľadom na približne 2-týždňový sklz oproti pôvodnému harmonogramu. To je spôsobené zlým počasím a inými úlohami Strediska čistoty.

Pokiaľ ide o spôsob kosby, tak ten je najmä v okolí Sadmelijskej výrazne obmedzený terénom. Strmé svahy s približne 10cm vrstvou ornice a zvyškom z výkopovej zeminy nevytvárajú vhodné podmienky pre zeleň. Navyše strmý sklon znamená aj to, že sú takéto svahy kosené nie strojne, ale vyžínačmi.

V takom prípade je na ume konkrétneho kosca do akej miery je schopný udržať vyžínačku v rovnakom úhle a vytvoriť tak rovnomernú trávnatú plochu bez ohľadu na to či ide o kosbu na výšku 3 cm alebo na 10 cm.

V predmetnej lokalite sme mali minulý rok minimálne dve nekosené lúky v podobných svahoch. Stretli sa však s odporom miestnych obyvateľov a tak sme ich s výnimkou tej na rohu Sadmelijskej a Plickovej už neobnovili.

Budúcu sériu kosenia sa pokúsime kosiť vyššie.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
09. júl 2020

MatteoSVK

Dobrý deň, ďakujem za vašu odpoveď. Rešpektujem, že 1/2 ľudí sa sťažuje na to a druhá 1/2 na druhé. Prikladám foto, ako vyzerá nepokosena časť vs pokosena. Diplom v tomto teple esteticky aj funkčne je lepšia zelená plocha.
Rešpektujem rozhodnutie, ďakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania