Vlárska-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

Kedy budú tento rok postreky proti komárom? Nielen na Kramároch už to začína byť neznesiteľné. Toľko ich v minulé roky nebolo.

28. august 2020

Mária

nikdy kašlú na nás..sme v rukách ekoteroristov - magistrátu
08. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
12. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mrzí nás, že sme podnet dostali až teraz. Na Magistrát bol pridelený dňa 8.4.2021.
V minulom roku sme sa rozhodli maximálne presadzovať biologické metódy eradikácie komárov pred chemickým postrekom, pretože je dokázané, že účinky týchto látok majú vážne škodlivé dopady na zdravie ľudí a okrem premnožených komárov hubia aj iné druhy živočíchov. Chemický postrek v chránených oblastiach – v Lužných lesoch, Malých Karpatoch alebo na Devínskej kobyle – ktoré sú okrem záplavových území zároveň hlavnými liahniskami, je pre mesto neakceptovateľný a v prípade lokalít s najvyšším stupňom ochrany ho zákon ani neumožňuje. Mesto preto pristúpilo k biologickému postreku prostriedkom BTI, ktorý je šetrný k zdraviu ľudí aj k životnému prostrediu a aplikujú ho aj v susednom Rakúsku, ktoré čelí rovnakému problému. Rozdiel medzi chemickým a biologickým postrekom je ten, že chemický ničí komáre a ten biologický ničí ich larvy skôr, ako sa z nich komáre vyvinú. Aby bol biologický postrek účinný, je potrebné systematicky monitorovať liahniská a aplikovať ho vtedy, keď sú komáre v štádiu larvy.
V minulom roku spôsobili enormný výskyt komárov najmä prívalové dažde v kombinácii s vysokými teplotami, ktoré tak vytvorili veľmi veľký počet ideálnych liahnisk, kde sa komáre rýchlo vyvinuli v obrovských množstvách. Tak ako my, boli na tom podobne aj naši rakúski susedia, ktorí tiež bojovali s premnoženým komármi. Ešte v minulom roku sme sa stretli s odborníkmi z Rakúska, nakoľko biologickú metódu používajú už niekoľko rokov, aby sme si vymenili skúsenosti, rady a nadviazali sme spoluprácu. Sme presvedčení, že budovanie systematických opatrení (viď nižšie) nám v boji s komármi pomôže.
Od 1. marca 2021 je každý deň v teréne mestský hlavný biológ (vedec Univerzity Komenského v BA), ktorý postupne monitoruje všetky známe liahniská komárov na území mesta Bratislava a aj v priľahlých súvisiacich územiach. Ide najmä o územia v blízkosti vodných tokov, inudácie odrezané od hlavného toku a lokality, kde môže dlhodobo stáť voda. V apríli sa k nemu v rámci monitoringu pridajú aj dobrovoľníci, aby sme zmapovali a mali aktuálne informácie o liahniskách komárov počas celej sezóny. Monitoringu v lokalite Železná studienka sa v marci zúčastnil aj mestský koordinátor regulácie komárov, ktorý sa úzko venuje problematike spojenej s biologickou reguláciou komárov v hlavnom meste. Súčasne pomáha vybudovať a efektívne nastaviť komplexný systém manažmentu populácie komárov v Bratislave. Tento zahŕňa aj nastavenie užšej aktívnej spolupráce medzi mestskými časťami, BSK, partnermi z Rakúska a ostatnými subjektami, zúčastňujúcimi sa na tejto operácii. Nakoľko komáre nepoznajú hranice je dôležité riešiť situáciu v celom okolí. Monitoring v tomto roku plánujeme rozšíriť aj o tzv. CO2 lapače, ktoré budú rovnomerne rozložené po meste indikovať výskyt dospelých komárov v priestore. Po získaní takýchto dát ich porovnáme s ostatnými územiami, aby sme zistili mieru zamorenia komármi. Monitoring je naplánovaný do septembra.

Novinkou tento rok je aj letecká aplikácia a vzdušná aplikácia pomocou dronov. Čím viac monitorujúcich odborníkov a dobrovoľníkov bude v teréne, tým rýchlejší a efektívnejší môže byť zásah. Dobrovoľníci a dobrovoľníčky budú tiež odoberať vzorky, informácie zašlú cez aplikáciu do centrály, kde tieto dáta odborne vyhodnotíme a následne, podľa situácie, dáme pokyn na okamžitý eliminačný zásah nášmu dodávateľovi. Po zásahu budeme jeho efektivitu lokality opätovne vyhodnocovať. O aplikácii BTI rozhodujeme podľa aktuálnej situácie, t. j. miery zamorenia lokalít larvami. Čím vyšší a koncentrovanejší výskyt lariev nájdeme, o to častejšie budú zásahy. Aplikáciu BTI nebudú vykonávať dobrovoľníci, pretože s touto látkou môže narábať iba vyškolený profesionál. Záhradkári môžu pre tieto účely využiť iné, komerčne dostupné produkty.

O lovenie komárov prejavilo doteraz záujem takmer 150 dobrovoľníkov a dobrovoľníčiek. Dobrovoľníci následne absolvujú odborné školenie, kde sa naučia identifikovať liahniská, odoberať vzorky, do terénu budú vybavení potrebnými pomôckami (odberovou žufankou). Tu však ich vzdelávanie nekončí, pretože v spolupráci s hlavným biológom plánujeme zabezpečiť pravidelný tréning dobrovoľníkov počas celej sezóny. Viac info ku kampani nájdete na: www.lovcikomarov.sk

Na základe výsledkov priebežného monitoringu je momentálne výskyt lariev komárov veľmi raritný. Ich výskyt závisí najmä od klimatických podmienok: úhrn zrážok na území SR, úhrn zrážok v povodiach riek Morava a Dunaj (najmä v Nemecku, Rakúsku a Českej Republike), priemerná teplota ovzdušia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania