Sukromna zahradka na cudzom pozenku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Podunajské Biskupice

Uzavretý
meno
Peter Hanuska 21. mája 2014

Pani M. z Podzahradnej 45 uz dlsi cas obhospodaruje svoju umelo vytvorenu zahradku pred vchodom Podzahradnej 45 na pozemku ktory jej nepatri.

21. máj 2014

pani M.

no a čo . Lepšie bide keď tam narastie 2m buriny ?
21. máj 2014

kamarát pani M.

otázka , čo je lepšie...obrobená záhradka , ktorá prakticky skrášľuje okolie alebo obyčajná burina , poprípade tráva , ktorú raz za čas niekto skosí...Je podľa mňa celkom normálne , že sa obyvatelia domu aj takto starajú o svoje okolie...aj keď na cudzom pozemku...
21. máj 2014

Anonymný užívateľ

O predzáhradky sa dlhodobo starajú ľudia z priľahlých panelákov po celom meste. V Novom Meste dokonca starosta Kusý podporuje takéto skrášľovanie mestskej časti rozdávaním cibuliek tulipánov na sadenie do predzáhradok a podobne. Ak záhradka vyzerá normálne a nie je to nejaké oranisko, kde by pestovala paradajky, tak v tom by som nevidel problém. U nás v dome jeden sused, ktorému pomáham momentálne prekopal celú predzáhradku aby tam vysadil kvety a nový trávnik a bude to vyzerať 100 krát lepšie, ako doteraz, kým tam rástla sem-tam tráva a väčšinou burina :)
21. máj 2014

Peter

Vážený ja sa tu bavím o vlastníckom pravé, neotváram tému či by to alebo ono bolo lepšie alebo horšie. A keď už tato téma padla tak sa pýtam - je to v poriadku keď by som svojvoľne zrušil túto záhradku a zasadil tam veľký strom? Myslím si že nie. Nie je to môj pozemok a nemám tam čo sadiť žiadne stromy ani kvety. Ja som astmatik a prekáža mi každý peľ naviac. Tak aj preto som pridal tento príspevok. Ďakujem za vaše reakcie.
21. máj 2014

Peter

Keď už tak veľmi suseda chce skrášľovať okolie nech skrášľuje tie stromy čo tam sú, nech kosí trávu pred panelákom a nech zbiera tie špaky pre vchodom. Je dosť iných aktivít ktoré môže vykonať bez toho aby porušovala vlastnícke pravo.
21. máj 2014

Anonymný užívateľ

Otázka je, koho je to pozemok? Ak je mestský/mestskej časti, tak v tom problém nevidím. Ak je nejakého konkrétneho majiteľa, tak ten to môže riešiť. Ak je Váš, tak to riešte ;) Ak patrí spoločne vlastníkom bytov priľahlého bytového domu, treba túto otázku otvoriť na schôdzi vlastníkov a tam hlasovať o tom, či súhlasia so záhradkou, alebo nie. Vyriešené. :)
21. máj 2014

Peter Hanuska

Vysoko pravepodobne je ze patri mestskej časti. Cize ked si tam zasadim 5 metrovy strom len preto ze je to pekne a budem sa o to starat tak je to teda ok?
21. máj 2014

ruzinovsky gafor

pan Hanuska, zasadte si tam kludne 5m strom... ale nezabudajte, ze ako astmatikovi, Vam aj ten zasadeny strom bude robit problemy. Skor mi to ale vychadza, ze nemate nic dolezitejsie na robote a okrem bonzovania riesite aj to co nemusite... skuste si najst dakeho zmysluplneho konicka a uvidite, ze nebudete mat cas, riesit sprostosti ako je napriklad tento Vas podnet a hned budete mat krajsi zivot ako zit v mrzutosti.
21. máj 2014

Peter Hanuska

Koníčkov mam určíte dosť ale strpčujú mi život ľudia ktorý si robia čo sa im chce a berú to ako absolútnu samozrejmosť a pri tom sa tvária akoby sa nič nestalo. Ako by to vypadalo keby sme si tu všetci robili čo chceme? Niekde ta hranica musí byt. Začína to "iba" záhradkou a konci to niekde u čiernych stavieb. Ale to nikomu nevadí a neprekáža. Zahusťovanie a zastavanie tiež asi nikomu neprekáža. Pán Ružinovský Gáfor nepovedal by som že bonzujem, skôr mi prekážajú iste veci v nasej Republike a snažím sa ich istým spôsobom napraviť. Veď o tomto je tento je predsa tento portál. Nahlasovať zmysluplne veci a riešiť ich ďalej. Vy možno tuto vec pokladáte za úplnú hlúposť ale od týchto malých veci to vždy začína. S tým stromom som to myslel obrazne a nie doslovne. Myslím si že moja sprava u Vás na tuto tému ale aj na 5m strom dorazila a chápete čo som tým myslel. Ďalej mi určíte prekáža grafity na Podzáhradnej 45 ale to asi susede nie, keďže zvelebuje a teší sa s predzáhradky. Veď jasne v dome poriadok nie je ale pred nim má krásnu predzáhradku. Nedáva mi to zmysel. Skôr by sa mala suseda sústrediť na to čo je v dome, skorej ako na to čo je pred domom ale to už nechám na ňu. Iba toľko z mojej strany. Vďaka za ďalšiu zmysluplnú reakciu.
21. máj 2014

ruzinovsky gafor

Ak Vam budu naozaj prekazat podstatne veci a tie budete riesit, je to v poriadku. Ze zavidite susede je konicek spravit si na sidlisku hoc malu, ale predsa zahradku, je trocha smutne. A pritom sa odvolavat na grafitti a neporiadok vo vchode. Usmevne :) Opytam sa inak, co ste spravili Vy preto, aby ste mali poriadok vo vchode, ked to susede so zahradkou vycitate?

Polozme si otazku inak, tiez by ste protestovali, keby niektori z Vasich susedov pravidelne cistil co ja viem prilahle parkovisko? aj ked to nieje jeho majetok, ale majetok mesta/mestskej casti/spoluvlastnikov bytov? s tou predzahradkou je to rovnake... Ano zasadila si dake rastliny na mestkom. Ale pozrime sa na to takto, ked sa mesto nevie postarat? vadi Vam, ze zijete v lepsom prostredi, ktore vytvorila Vasa suseda? Vadilo by Vam to aj v pripade, ze by to iste spravilo mesto?

A neodvolavajte sa na cierne stavby a podobne, lebo toto tvrdenie je uplne scestne...
21. máj 2014

Peter

Susede nič nezávidím a už vôbec nie záhradku. Keby som jej ju tak veľmi závidel tak by som ju došliapal alebo zničil ako väčšina závistlivých Slovákov doškrabávajú autá iným. Taký ja ale vážne nie som.
Čo sa tyká poriadku v nasej bráne za to je zodpovedný domovník. Je za to aj platený. To ale už teraz zachádzame do inej diskusie. Ale keď ste to už spomenuli tak musím podotknúť že suseda ktorá tak vrúcne obhospodárila záhradku zanechala po sebe vo výťahu a na chodbe parádny neporiadok. Všade sama zemina. Spýtajte sa jej či si to za sebou upratala.
Čo sa týka grafity a Váš komentár na margo poriadku chcel som poukázať na to že suseda sa teší so záhradky ale ignoruje neporiadok a grafity tam kde ma košeľu bližšie ako kabát.
Opäť ale zachádzame a odbočujeme od merita veci a vy viete presne na čo narážam. Dajte mi prosím lepšie a podstatnejšie argumenty ako doteraz, pretože zatiaľ nevidím dôvod stiahnuť túto opodstatnenú požiadavku.
K tomu čisteniu parkoviska: Keby susedia čistili priľahlé parkovisko, čo sa asi nikdy nestane, lebo záhradkárčia pred domom a vyhadzujú von špaky keď dofajčia je úplné niečo iné ako keď zasadia nejakú zeleň na cudzom pozemku a tešia sa s toho. Nemýľte si dve rozdielne veci. To že suseda zveľaďuje záhradku na cudzom pozemku je o úplné niečom inom ako čistenie cudzieho pozemku. Áno ma to podobný charakter a aj dobrý úmysel ale nesúhlasím s tým. Nemiešajme preto hrušky s jablkami. Za ďalší komentár a lepši argument z Vašej strany vopred ďakujem.
21. máj 2014

Sused

"pan" Peter, tento Vas podnet je trapny a egoisticky!
PLS, napiste nam, co ste v zivote nezistne urobili pre vase okolie vy?
P.S. Pan aktivny, tie spaky ste uz vyzvierali?
21. máj 2014

Petržalčan

p. Hanuska, tento podnet ste sem dali preto, aby ste mohli rozvíjať svoje pravdy?
Tá Vaša dizertačná práca je naozaj duchaplná!
Radšej si zoberte motyku + hrable a šup - jarné práce nepočkajú!
Ďakujem, reagovať nemusíte.
21. máj 2014

Flego

Všetky predzáhradky pred všetkými panelákmi sú na mestských pozemkoch, tak čo je práve na tejto iné? Myslím, že tu vôbec nejde o ochranu cudzieho pozemku ale o narušené susedské vzťahy.....
21. máj 2014

andrej

p. Peter, mozete byt rad ze sa vam niekto stara o predzahradku, ked sa mesto nestara o svoje pozemky. A to ze urobila bordel vo vchode ste jej mohli slusne povedat, nech si to uprace. Vidite reakciu ludi na vas podnet, takze by ste sa mohli nad tym zamysliet. ...myslim to v dobrom
22. máj 2014

Ferko Mrkvicka

Pan Hanuska...tento Vas podnet je vazne dost mimo.
Rozumiem, ze Vas moze iritovat susedino neakceptovanie vlastnickeho prava. Je pozemok Vas a porusuje tym padom suseda Vase vlastnicke prava? Ak ano, obratte sa na policiu.
Ak nie, je na vlastnikovi, aby situaciu riesil.
Stve Vas, ze susedka zasadila rastliny svojvolne na mestskom pozemku? Predava ich? Ma z toho nejkay iny profit? Ak nie, je to cisto proaktivne zveladovanie mestskeho pozemku a zivotneho prostredia, ktore nikomu neskodi.
5m strom moze pri nevhodnej starostlivosti padnut na auta stojace na parkovisku...takze strom urcite nie je OK. Ale komu ublizia tie kvety/rastliny, to vazne neviem.
22. máj 2014

ruzinovsky gafor

pan hanuska, rozumiem tomu spravne, ze vam je vlastne zahradka ukradnuta, len vam vadi, ked sa susede vysype zemina vo vchode bytovky? Co tak ju na to upozornit? Alebo este lepsie proaktivne to odstranit a susedu rovnako upozornit? Aha, to neni Vasa starost, ved o poriadok sa ma starat domovnik, ze? Cize o co Vam vlastne ide? Zahradka Vam nevadi, nemate gule nato, aby ste susede povedali co Vam vadi, len mate potrebu vyvolavat komplifkty tam kde vlastne ani nemusia byt. Neni to nahodou daky komplex z mladosti?
22. máj 2014

Peter

Pán „sused“ trápne a egoistické je že odbáčate od témy. A k otázke čo som ja spravil nezištne pre okolie? Povedzme to tak že nie je mi ukradnuté čo sa v mojom okolí deje.
Špaky zbierať nebudem. V jeden deň by som ich vyzbieral a v druhý by tam boli zase. Prečo by som mal zbierať po niekom špaky. Nie som za to platený a nie je to môj pozemok. Ale ak ste vy niečo spravili pre okolie, tak je to len pozitívne a som rád že robíte dobré veci.

Pán „Petržalčan“ reagovať vždy budem, preto lebo som tu ten podnet pridal aby si ľudia uvedomili že nemajú čo sadiť na cudzom pozemku a robiť neporiadok nanosenou zeminou. To že to 99% ľudí tak vykonáva ešte neznamená že je to v úplnom poriadku. Hrable ani motyku nevlastním, nie som ešte zatiaľ roľník ani záhradkár.
Pán „Flego“ na tejto predzáhradke je to iné, a tým je to iné, že sa ma bezprostredne dotýka keďže v danom vchode bývam. A myslite si čo chcete je to Váš názor.
Pán „Andrej“ o predzáhradky na ktorých rastie tráva sa už dlho stará vysúťažená firma ktorá trávu, nie burinu, pravidelne kosí. A čo sa tyká susedy tak ona by si v prvom rade mala sama uvedomiť že keď správy neporiadok tak by si ho mala upratať. Ja určíte neprevezmem úlohu „napomínača“ aby som jej a iným osobám vo vchode hovoril čo majú a nemajú robiť. Takmer všetci sme dospelí.
Dobrý deň „Pavol Gábriš“ chcel by som iba vedieť či by to bolo v poriadku ak by sa také niečo udialo na vašom pozemku a či by ste s tým vy nemali problém. Keby išlo o Váš pozemok tak by to určíte v poriadku nebolo že si tam niekto niečo sadí len pre účel zveľaďovania a skrášľovania. Nestavajte mestské pozemky na inú koľaj ako súkromné. Vlastník v tomto prípade mesto nemôže riešiť všetko, preto potrebuje podnety občanov a na to služby predsa tento portál. Mňa štve iba jedno pán „Pavol Gábriš“ že si v tejto republike každý robí čo chce a pritom sa všetci tvária že je to v poriadku, pretože to aj tak robí väčšina ľudí a tým pádom sa to pokladá, že je to v poriadku. To ma štve. Začína to predzáhradkou a konci to čiernymi stavbami. Iba som chcel poukázať na fakt, že takto to nie je v poriadku. Myslím že väčšina inteligentných ľudí tomu chápe. Nemám nič proti záhradkárčeniu. Práve naopak. Ale na svojom pozemku a na vlastnom.
Pán „ruzinovsky gafor“ ešte raz, po nikom upratovať nebudem. Na to tam je platený domovník alebo ten čo neporiadok spravil tak nech si ho aj uprace. Susede som povedal raz o čo ide. Inteligent pochopí. Nemienim sa opakovať stále dookola. Keby mala gule ona tak neporiadok a vysadenie zelene nerobí a problém by nebol na svete a tato diskusia tiež nie. Na ten komplex z mladosti reagovať nebudem lebo sa to netýka danej problematiky. Verím že tomu rozumiete a budete sa držať témy a rád si vypočujem Vaše argumenty pre a proti. Za porozumenie ďakujem.
22. máj 2014

ruzinovsky gafor

pan hanuska, este raz. Evidentne mate problem s niecim a neviete to poriadne pomenovat. navyse na jednoduche polozene otazky nieste schopny odpovedat. Takze znova. Vadi Vam predmetna zahradka, alebo len fakt, ze ako dosledok prace v predzahradke sa obcas susede vysype zemina, pripadne si neoklepe poriadne topanky a nanosi sa do vchodu spina? tvrdite, ze spina Vam prekaza, ale nieste ochotny nic preto spravit? skovavate sa za domovnika... ok, je za to plateny, ale potom su len dve moznosti, bud si neplni svoje povinnosti a spolocne priestory neupratuje, alebo interval medzi cisteniami je nekonecne dlhy...

Stale mate niekolko moznosti, opatovne apelovat na susedu, spravit poriadok sam, ak Vam to tak bytostne prekaza, alebo upozornit vlastnika pozemku, kde je predzahradka nech to riesi.

Napriek vsetkemu vymenovanemu mi z toho vychadza ze najvacsi problem je to, ze suseda nosi zeminu do spolocnych priestorov... V opacnom pripade riesite to, co Vas nemusi trapit... ale chapem, ako som spominal vyssie, dochodcovia co nemaju konicky, tak sa staraju do vsetkeho a radi vyvolavaju zbytocne konflikty aj tam, kde niesu.

apropo, stale tu moze existovat variant, ze suseda ma uvedeny pozemok v legalnom prenajme od mesta, pripadne ma inu dohodu o ktorej nemate ani paru... ale chapem, ked zahrakdarcit len na vlastnom.
22. máj 2014

Flego

No nič, je to ozaj vážna vec, treba to riešiť. Navštívte poslanca národnej rady, ktorý má kanceláriu najbližšie k vášmu bydlisku a požiadajte ho, aby dal do národnej rady poslanecký návrh zákona o privatizácii predzáhradiek. Každý kto bude chcieť obrábať predzahrádku, bude ju musieť podľa tohto zákona sprivatizovať do svojho výlučného vlastníctva. Ak odmietne, musí celú výsadbu bezodkladne odstrániť a predzáhradky sa nesmie viac dotknúť. Zákon sa samozrejme bude týkať celého Slovenska, bude s tým hodne práce, no ale čo sa dá robiť, poriadok musí byť !!!
22. máj 2014

Fero

Pán Peter má pravdu. Suseda nemá vlastnícke právo k mestskému pozemku a predpokladám, že ani žiadne poverenie spravovať tento pozemok.

Je krátkozraké obviňovať človeka, ktorý na tento problém poukázal. Naozaj hlúpi ľudia takého človeka nazvú závistlivým, trápnym a egoistickym. Vnútorne si to títo ľudia ospravedlňujú argumentami typu: mesto sa o pozemky málo stará, vyzerá to pekne a podobne...

Toto sú ale všetko iba dohady a subjektívne názory, ktoré spôsobujú podobné susedské spory. Čo a jednému páči, inému sa nemusí. A práve kvôli tomu o pozemku rozhoduje mesto - ktoré je vlastníkom. Suseda jednoducho porušuje zákon a ľudia obhajujúci jej konanie sú rovnako obmädzení, ako by bol pán Peter, keby sa rozhodol konať rovnako ako suseda a prešiel by jej záhradku valcom...
22. máj 2014

Senohradsky

Peter a Fero, urobte uderku, vykalajte vsetky stromy, zalejte plochy betonom a zite si krasne vo vasom Beton-City.
Pan Peter, to osocovanie zeny, ze je neinteligent a nema gule, jasne hovori o Vasom prizemnom IQ a slabostve.
Preco nejdete riesit tych co tam hadzu tie vajgle? A pretoze mate zrekognoskovane kazde steblo vo vasom okoli, tak presne viete, kto to robi.
Na to vsak Vy gule zjavne nemate.
Cakam na Vasu dalsiu dizertacnu pracu na temu "Prezahradka".
23. máj 2014

Fero

Zaujimavy je pristup väčšiny Slovákov... Ak niekto koná niečo neetické / nezákonné / nevhodné tak je najvhodnejšie poukázať na niečo iné, čo by sa malo riešiť.

Napr. tu niekto stále otvára otázku špakov na trávnikoch a podobne, ale pri tom téma je sudseda, ktorá nezákonne zasahuje do majetku mesta.

Rovnako ako sa Vám a susede páči jej záhradka sa môže inému páčiť bilboard - ale ten už by ste tam nechceli, že?

Sa trochu uvedomte a rozmýšľajte nad výrazom "subjektívny (názor)"...
23. máj 2014

P.K.

Fero, už si sa úplne zacyklil.
Je zaujímavé, že ťa toľko zaujíma majetok mesta a irituje pár kvietkov a rastlin na ňom.
To, že sú neudržiavané trávniky, ktoré sú plné hovie. od psov, tak to je problém v štýle "To nerieš"!
25. máj 2014

Fero

Vobec som netvrdil, ze ma netrapia neudrziavane travniky a exkrementy.

Toto je vec, ktoru ma riesit mesto a spravnym konanim v tomto pripade je bombardovat mesto so staznostami, aby to riesilo. A rovnako ma riesit udrzbu travnika (zahradky), ako sa aj starat o to, aby tam ludia nezanechavali exkrementy svojich psov aj o to, aby tam susedky nepestovali co sa im zachce.

Lebo exkrementy alebo zahradka - oboje je porusovanie vlastnickeho prava.

Obhajovat nespravnost / nelegalnost svojho konania nespravnym / nelegalnym konanim inej osoby je dost pokrytecke, nemoralne a hlavne smiesne.
28. máj 2014

Vlado

Pán Peter, prosím vás, a keď sa rúbali stromy na Kolibe, tak ste tiež takto tvrdo bojovali? Prišli ste za pilčíkmi a vlastným telom ste bránili naše stromy? Asi nie, lebo ste z okna sledoval susedu, ktorá sa snaží zveľadiť svoje okolie. Však?

Čo robíte vy pre svoje okolie? Ako sa snažíte skrášliť vašu ulicu? Alebo vaša jediná aktivita je písať na tento portál a pri akomkoľvek probléme sa vyhovoriť, že "vy to robiť nebudete, lebo od toho nie ste platený"?

Niekto vyššie písal, že je to majetok mesta a že mesto samo najlepšie vie, čo má so svojim pozemkom robiť (alebo niečo v tom zmysle). Nuž, ja si myslím, že nevie, lebo ak by vedelo, tak naše ulice by vyzerali inak. Teraz je to len zmes náletových drevín, pokosenej buriny, betónu a rozbitých ciest a chodníkov. Takže nie, mesto sa kapacitne nezvláda starať o každý jeden meter štvorcový majetku, ktorý mu patrí.

Náš sused tiež pred domom zasadil kvety a neviem si predstaviť, že by ho mal niekto za to kritizovať. Veď to je choré prísť k niekomu, kto sadí kvety a povedať mu, že nech s tým prestane, lebo je to majetok mesta.

Vraj máte alergie? Tak to si musíte uvedomiť, že žijete v okolí prírody a nie v sterilnom prostredí. Nechcite mi tvrdiť, že zrovna kvety od vašej susedy sú presne tým jediným spúšťačom vašich problémov. Alergény to boli a budú a v prírode vždy platilo, že prežije iba silnejší jedinec.

Ak chcete kritizovať ostatných, tak by ste mali začať predovšetkým od seba. Veď vy neovládate ani len vlastný materinský jazyk. Kúpte si nejakú knihu, napríklad Pravidlá slovenského pravopisu, prípadne sa prihláste na univerzitu tretieho veku. Tam možno vyučujú gramatiku a navyše tam spoznáte nových ľudí, vďaka ktorým sa vám prečistí myseľ, obnoví pohľad na reálny svet vo všetkých jeho súvislostiach a možno vďaka tomu prestanete riešiť nezmysly.
28. máj 2014

Hrčka J.

Peter, všetko vybetónujte a budete mať konečne po "alergii"!
28. máj 2014

Peter

Pán Hanuska odporučam Vám liečenie na psychiatrii. Budte rád že niekto ničí burinu, že niekto prispeje zo svojho na čistotu a úpravu okolia. myslím že problém nebude alergia a ak ta alergia na poriadkumilivných ľudí. Peter
28. máj 2014

Zeleninar

Fero, keby si nepozeral z balkona do blba, tak by si vedel, ze vo svete sa nevyuziavane obecne pozemky v mestach zacinaju pouzivat na svojpomocne pestovanie zeleniny.
18. júl 2014

Anonymný užívateľ

Navrhujem presunut tento podnet do kategorie "budeme riesit ked ostane cas po zachrane sveta".
09. január 2019

Anonymný užívateľ

Navrhujem uzatvorit. Toto uz je archivny kus...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania