Komárňanská-zastávka MHD -chýbajúca

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Juraj 06. augusta 2020

V súvislosti s výstavbou D4R7 bola zrušená zastávka Pálenisko na Slovnaftskej ul. Náhradou má byť zast. Terminál. Tá je cca 500m ďalej ako pôvodná zastávka, ktorá bola už aj tak ďaleko a dostupná pešo len po ceste bez chodníka. Zastávka Terminál je dostupná až po niekoľko-násobnom križovaní prechodov cez frekventované cesty. V mene obyvateľov Páleniska by som kompetentných chcel požiadať o obnovenie zastávky Pálenisko tak, aby bola dostupná čo najbližšie (napríklad na obratisku v spoji ulíc Komárňanská a Jastrabia, tak ako tomu bolo kedysi dávno) alebo aspoň na mieste, ktoré nebude od samotného Páleniska vzdialenejšie než pôvodná zastávka a ku ktorému bude možné sa dostať s minimálnym počtom križovaní ciest, tak, že by ste tade pustili aj vlastné deti do a zo školy. Vopred ďakujeme

06. august 2020

Bozena Sarayova

Ziadost o obnovenie zastavky Palenisko je skutocne na mieste. My tu zijeme a bolo uz dost narocne pustat deti dennodenne do skoly na zastavku, ku ktorej neviedol ziadny chodnik ani osvetlenie nieto este cez niekolkonasobne krizovanie prechodov cez dost frekventovane cesty. Naozaj si treba v prvom rade predstavit akoby ste mali pustat vlastne deti cez tie cesty.
06. august 2020

Jana Hvozdarova Varcekova

Pripajam sa k ziadosti. Je neunosne aby sme pustili skolopovinne deti na ktorukolvek z 2 ponechanych zastavok MHD pesi! ;(
06. august 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Magistrát hlavného mesta
06. august 2020

Jana

Pripájam sa z rovnakého dôvodu a žiadam o urýchlene nápravu vzhľadom na blížiaci sa začiatok školského roku a celkovú bezpečnosť obyvateľov tejto lokality.
10. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom
Kto? Oddelenie mestskej mobility

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
11. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na mieste pred zrušením tejto zastávky a žiaľ na tejto obchádzkovej trase nie je podľa nás žiadne iné miesto kde by mohla byť zriadená, keďže nikde nie je v blízkosti komunikácie ani len chodník alebo spevnená plocha.
Prípadná zachádzka Komárňanskú ul., kde by sa autobus musel otáčať a cúvať je neprípustné.
Prístup na zastávku Terminál je zabezpečený zriadením hoci dočasných chodníkov. Deti cez cestu museli prechádzať tak či tak, hoci je pravda, že na Pálenisko šli cez cestu cez semafor a tu nie je.
Bohužiaľ nevidíme možné riešenie tohto problému. Postupom prác by mala byť vybudovaná nová párová zastávka medzi Komárňanskou ul. a Lukoilom ktorú budú mať bližšie - predpokladáme, že sa má budovať.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
11. august 2020

Veronika Vašková

Dobrý deň,
dovolim si nesúhlasiť, že nie je nikde miesto na zastávku. My sme túto požiadavku adresovali ešte v čase projektu, boli sme aj na zasadnutí MČ Ružinov. O probléme teda viete oveľa dlhšie.
Miesto na zastávku by sa našlo (napr.na začiatku cyklochodnika, ktorý teda zatiaľ nevedie nikam. Ale to by bolo najlepšie sa tam stretnúť a pokúsiť sa nájsť riešenie. Nie také ,ktoré je najjednoduchšie pre D4R7. Vy máte zastupovať občanov. Zastávka terminál je ďaleko, a teda prechádzať cez tú cestu je veľmi nebezpečné. Už 2 roky trpíme prach,rozbité cesty( ktoré už nikto neopraví), rôzne obmedzenia. Ale nevidím dôvod, prečo,keď sa niečo buduje, tak sa to nespraví poriadne.
Myslím ,že hlavný problém je v tom, že nás tu nežije napr 5000,čiže sme nezaujímaví počet voličov. Takže sme normálne druhotriedni občania Ružinova,avšak naše dane sú rovnaké. To Vám príde správne?
Pokúšame sa dovolať, no bez úspechu. NA mailovú komunikáciu neodpovedá nikto.
To vážne treba spraviť nátlakovú akciu?
Momentálne "riešenie je jednoducho neakceptovateľné
24. august 2020

Rudolf Kubiš

Niekto kompetentní by si to mal tu trasu prejsť a v noci, potme keďže tam nieje ani osvetlenie. Hneď by asi zmenili názor.
25. august 2020

Rudolf Kubiš

Cesta na zastávku.
04. máj 2021

David P

Dobrý večer všetkým...ja som 20.07.2021 posielal podnet, dotaz na MÚ, odbor dopravy
..oslovenie a mená +kontakty som vynechal..GDPRS))) približne tohto znenia../podotýkam, že to bolo predtým , ako zrušili aj zastávku Piesčiny/Terminál/,teda medzi Čiernym lesom/zasávka/ a Lúčna/resp. Nový Ružinov / nie je žiadna zastávka....

"neviem, či klopem na správne dvere, ale dovoľte sa mi spýtať, či aj navrhnúť možnosť . k vzniknutej situácii spôsobenej zrušením autobusových zástavok Pálenisko /obojsmerne/.



Zastávka Pálenisko -obojsmerne bola najviac využívanou zo všetkých zastávok /Lúčna, Terminál, Čierny Les/, Zo zástávký Terminál nechodil skoro nikto, vodiči kamionov nechodia MHD, a keď odstavia služobný ťahač, na 99,1% má každý zamestnanec, vrátane robotníkov, vodičov, či dispečerov vlastné auto, zo zastávky Lúčna vďaka výstavbe Nového Ružinova je zastávka pomerne využívaná, ale z Lokality Pálenisko chodia desiatky ľudí, od školopovinných detí, resp. mládeže, aktívnych ˇľudí, pôvodných obyvateľov , ktorý chodia do záhrad, alebo za rodinami, seniorov , návštev. Po zrušení spomínanej zastávky Pálenisko nevedie žiadna cesta pre peších k zastávke Lúčna a k zastávke Terminál, ktorá je najbližšou a ako náhrada za zastávku Pálenisko, k tejto zastávke je to neprimerane ďaleko, obzvlášť pre rodičov s deťmi, ktorých je v danej lokalite a bez auta dosť, taktiež absolútne nevhodné pre mladšie školopovinné deti aby chodili popri autách a hlavnej ceste a zastávka Terminál je taktiež nadpomery vzdialená a vo večerných hodinách a čo sa týka bezpečnosti , tiež sa to nedá nazvať vhodnou lokalitou , ako pre dievčatá , či seniorov.
V zimných mesiacoch, hlavne keď je námraza, či sa pri topení snehu utvorí ľadová vrstva, či keď roztopený sneh zamrzne, plus profil chodníka, klesanie, spád a terén, na ktorej je chodník pre peších postavený, a nevyzerá to tak, žeby sa niekedy v budúcnosti rátalo so zimnou údržbou sa chodník stáva rizikovým miestom a potenciálne nebezpečím ..aj vzhľadom na vzdialenosť, ktorú je nutné prekonať.

Dovoľte mi navrhnúť riešenie, nie nové, a neviem , či možné v danej dobe a za daných okolnosti. Začiatkom osemdesiatich rokov , do danej lokality premával spoj MHD /30 a neskôr 21/ ktoré krátkodobo zachádzali do lokality Pálenisko a otáčali sa na "obratisku "Komárňanskej ulici-kde by mohlo mať aj zastávku /smer , napojenie na Jastrabiu ulicu/ so spojením a spätným výjazdom na Slovnaftskú.
Ak by sa dala priviesť MHD, napríklad existujúci spoj 87 z Astronomickej ulice, premáva ako skrátené vozidlo, resp. menšie, a keď nie každé, aspoň jedno za hodinu by mohlo zachádzať do Páleniska, prípadne vytvoriť aspoň občasnú linku, a uľahčiť život hlavne seniorom cestou za nákupmi do práce, za rodinou, či sociálnymi kontaktmi , alebo za aktivitami spojenými s každodenným životom, s presúvaním sa do práce, či detí do školy , ako aj ostatným obyvateľom Páleniska, ktorí nie sú motorizovaní alebo z rôznych dôvodov ako napríklad zdravotných, či kvôli pokročilejšiemu veku je im zastávka Terminál alebo Lúčna príliš ďaleko. Eventuálne spojiť z ulice Jastrabia, eventuálne do budúcnosti prepojit Jastrabiu, Komárňanskú s obsluhou autobusu Linka 66 zo ŽST ÚNS eventuálne z Domkárskej priviesť , predĺžiť trasu linky 66 až po obratisko na Komárňanskej ulici /najbližšie k vyústeniu Rákosovej/ . Je to zložitejšie riešenie, vzhľadom na križujúce koľajsiko, prerušenú komunikáciu a pravdepodobne aj nevysporiadané pozemky.
Týmto by som Vás chcel poprosiť, ako aj kompetentný úrad, o nejaké vhodné riešenie, ktoré by prihliadalo na všetkých, aj na tých , čo sú odkázaný na svoje nohy , či majú problém dopraviť sa bez straty síl, či energie za každodennými činnosťami.


Ďakujem a teším sa na riešenie, ktoré poteší a nesklame .

S úctou ostáva XY- obyvateľ Páleniska
Bratislava

31.07.2020
No , a rovnaký dopis som odoslal aj na Dopravný podnik, aj na R7/D4...a odpoveď zo všetkých strán rovnaká....teda žiadna.... Ale rád sa pridám k akejkoľvek iniciatíve, ktorá by vytvorila tlak, a bola nápomocná k vzniknutej situácii.
04. máj 2021

David P

Pardon..odpoveď prišla, aj z DPMB aj z R7/D4...ale žiadne riešenie , čo by malo zmysel, alebo aby čokoľvek situáciu zmenilo k lepšiemu aj do budúcnosti...a nevidím to optimisticky, vzhľadom na investície , kt do výstavby boli vložené..bez rozmýšľania a empatie. D
PS: Pálenisko tj Brenner, Weisskolonie-Weissova kolónia, či Muhlau..ako sme sa voľqkedy volali má cca 270-300 obyvateľov...nové sčítanie to spresní..ale stále je to málo voličov)))
30. jún 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

požiadali sme samosprávu o aktualizáciu stanoviska.

S pozdravom,
Barbora
Administrátorka portálu Odkaz pre starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.