Štvorkolky medzi panelákmi a neskutočný hluk

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Roman 25. mája 2014

Dobrý deň,

z roka na rok sa zvyšuje počet štvorkoliek, ktoré sa preháňajú po Petržalke ako keby to bola offroadová dráha.
Problém ani tak nie je v tých štvorkolkách, ale v neskutočnom hluku, ktoré robia a v arogantnom a nebezpečnom štýle jazdy niektorých vodičov.

a) Hluk:
Blíži sa opäť leto a ľudia majú čoraz viac otvorené okná. Keď prejde štorkolka, vďaka odrazom od panelákov je ju počuť aj po kilometri. Je to veľmi rušivý element, ktorí nepatrí podľa mňa medzi paneláky. Viem si predstaviť, že rodičia, ktorí majú malé deti tiež nie sú nadšení keď im ich zobudí rachot zo štvorkolky
b) Arogantná jazda:
Niekoľkokrát som bol svedkom toho, ako sa preháňali štvorkolkári iba na dvoch kolesách vedľa chodníka a zástavok MHD. Odhliadnuc od toho, akí môžu byť zruční vodiči je toto veľmi riskantné a stačí malá chyba a vbehne so štvorkolkou do ľudí.

Ja chápem, že si to tí ľudia kúpili pre zábavu a majú na to plné právo, ale tieto stroje sú svojou podstatou určené na jazdu mimo terénu, a určite nie do mesta medzi paneláky a majitelia štvorkoliek by mali byť trochu ohľaduplní voči ostatným. Aktuálne chcú niektorí poslanci NR SR dokonca vytlačiť z lesa tieto štvorkolky kvôli hluku a znečisteniu. Pýtam sa potom, či by ľudia nemali mať v tomto prípade rovnaké právo na pokoj ako zvieratá v lesoch.

Bolo by super, ak by sa zodpovední volení zástupcovia, prípadne úradníci začali venovať tejto problematike a napr. zakázali vstup týmto vozidlám do obývanej zóny a vytlačili ich napr. iba na obchvaty.

Viem, že to nie je jednoduchá problematika, ale pevne verím, že sa jej chopia kompetentní a nájdu vhodné riešenie na reguláciu štvorkoliek.

25. máj 2014

marek

Nie kazda je urcena len do terenu su aj stvorkolkz ktore su na cestu a tych je viac. To ako tvedit ze kazda motorka patri do terenu ale su terrene krosy a potom cestne takisto to je aj s stvorkolkami
26. máj 2014

johnny

mozno by stacilo pouvazovat nad zakazom vjazdu alebo obmedzeni vstupu do zony, respektive iba na vjazd a vyjazd z bydliska by bol mozny, to je aj kontrolovatelne
26. máj 2014

Roman

To marek: Nevyznam sa az tak do stvorkoliek takze nebudem oponovat, ktory typ maju vacsinou majitelia v Bratislave. Podstatu veci to vsak nemeni - prehananie sa na nich podla mna nepatri medzi panelaky.
26. máj 2014

expert

toto by mala riesit hlavne stk, ked tam maju nehomologovane huciace vyfuky... normy hluku pre sposobile vozidla su jasne dane
26. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v zmysle zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách je štvorkolka cestné vozidlo. Vodič smie použiť na jazdu len vozidlo, ktoré má udelené osvedčenie o evidencii vozidla a tabuľky s evidenčným číslom. Užívanie cestných komunikácií ( aj miestnych komunikácií v obytných súboroch ) sa riadi zákonom o cestnej premávke, ktorý upravuje práva a povinnosti všetkým účastníkom premávky, čiže i držiteľom štvorkoliek. V zmysle § 4 ods. 2 písm. m) vodič nesmie počas užívania komunikácie vozidlom obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky, ale ani iné osoby nadmerným hlukom. Vo večerných hodinách je nevyhnutné požiadať o vykonanie dohľadu premávky príslušníkov policajného zboru (č.159), ako príslušný kompetentný orgán , ktorý má v rozsahu svojej pôsobnosti k tomu právomoc. Podľa dostupných informácií pri ich kontrole je však problémom vykonať preukázanie a meranie hladiny hluku vydávaných trojkolkami.

Mestská časť Bratislava-Petržalka
26. máj 2014

Roman

to samosprava: prave preto, ze dokazovanie porusenia predpisov je komplikovane ak nie az nemozne by bolo mozno ucinnejsie vydat VZN a vytlacit stvorkolky mimo obyvanej zony - napr. Dolnozemska z jednej strany a Panonska z druhej strany by mali postacovat na to, ked sa chcu prepravit na offroadovu drahu zo svojho bydliska, ktore je podla mna mimo Petrzalky (vazne pochybujem, ze ich drzitelmi su Petrzalcania, ktori by ich mali odparkovane pod panelakom).
26. máj 2014

expert

roman, nie kazdy v petrzalke, parkuje svoje dopravne prostriedky na verejnom parkovisku pod panelakom... cize, vami navrhovane opatrenie do neba volajuca blbost.
26. máj 2014

Roman

to expert: Beriem, ze existuju aj garaze v petrzalskych novostavbach (priznavam ze som to trosku v mojom komentari zovseobecnoval), ale len kvoli tomu by som nenazyval ten navrh do neba volajucou blbostou. Ja nie som expert na dopravu a na zakony, ale mam zaujem o riesenie. To ze sa Vam to nepaci je len dobre ak to podporite konstruktivnym napadom. Ja vidim problem z jednej strany (aj ked sa snazim vcitit aj do koze stvorkolkarov) a kazdy napad ci uz "hlupy" alebo k veci podla mna nakoniec pomoze k dosiahnutu idealneho riesenia.
Ja som mozno prvy, ktory tu poukazuje na tuto problematiku, ale stavim, ze kebyze sa spytame ludi, ktorym pravidelne preficia pod oknami, tak by tiez boli za zmenu.
26. máj 2014

marek

Stvorkolky tusim preradili z motoriek cize jednostopovych vozidiel medzi auta dvojstopove cize zakazat im vstup znamena zakazat vstup autam
27. máj 2014

Roman

to marek: ak by bola vola na obmedzenie pohybu stvorkolkam, tak si myslim, ze by ich vedeli vo VZN vyspecifikovat a odclenit od aut.
27. máj 2014

expert

kazdy dobre pocujuci obyvatel mesta byvajuci v blizkosti cesty by bol urcite za zmenu, resp. striktne kontrolovanie hladiny hluku vydavaneho stvrokolkami, motorkami a aj podaktorymi motorovymi vozidlami. ako som spominal vyssie, mala by to kontrolovat stk. predpokladam, ze na to nemaju prostriedky, resp. sa im nechce. na druhej strane sme na slovensku a kazdy, ktory si da nehomologizovany vyfuk, tak si urcite je schopny vybavit aj stk. dokial bubde v spolocnosti vladnut totalny nezaujem o veci spolocne, resp. poukazovanie na vseobecny problem bude povazovane za bonzactvo, zavidenie a pod. nic sa v tejto krajine nezmeni.
28. máj 2014

J. Hluchý

Tieto revúce kalfasy vôbec nepatria do mesta! A už vobec nie do lesa!!!
Je jasné, že za tento problém sú zodpovední: Doprané inšpektoráty, Dopravná polície a Mestská polícia!
28. máj 2014

F. Ústava

marek, minister Počiatek, minister Kaliňák.
Chcel by som vediet, ako by ste citovali predpisy a zákony, keby Vám o piatej ráno pred vilou "spevali" takéto štvorkolky?
Žeby im to "vysvetlila" ochranka?!
03. jún 2014

Sona

Bývam na Znievskej ulici, ktorá je častokrát dráhou pre štvorkolky. Odhliadnúc od nebezpečnej jazdy - jazdia po zadných kolesách a idú vyše 50km/h, hluk je neznesiteľný najmä cez víkend. Každý, kto býva bližšie pri ceste, kde premáva aj MHD, má určite skúsenosti aj s hučiacimi autobusmi. S tým sa dá nejako zmieriť. Ale ešte, aby sa k tomu pridali aj štvorkolky, pri ktorých je úplne jasné, že idú z umelého kopca a len tak z frajeriny sa prevážajú pomedzi baráky, tak to už je moc. Keby sa tam raz policajti, resp. kompetentní postavili, videli by reálnu situáciu porušovania nielen predpisov ale aj kvality života. Je to problém, ktorý treba riešiť a nie lamentovať nad tým, aký typ vozidla to je. A hlavne, mali by to riešiť kompetentní :)
15. august 2014

Roman

Vyzera to tak, ze mesto so stvorkolkarmi nic neplanuje robit a oni sa veselo dalej prehanaju pomedzi baraky s prevrtanymi vyfukmi a na zadnych kolesach.
V ramci tolkych dopravnych akcii by si policajti mohli posvietit aj na nich ci je ich vozidlo vhodne na cesty a ci neobtazuju okolie....
06. október 2014

Matus

Ano, rovnaka situacia je v novom meste (Sancova), je to banda opicakov ktori potrebuju robit hluk. Oni sa totiz nepremavaju, im prinasa sexualne uspokojenie to "turovanie", resp. symbol krcov v ruke. Tito chlapci pravidelne chodia po ceste, SPZ nemaju a pravidelne zobudia celu ulicu, pretoze im nerobi problem chodit aj v noci. Ak naozaj podla zakona potrebuju na taketo nieco SPZ, podla zakona NESMU obtazovat nadmernym hlukom, tak tu ide o dvojite porusovanie zakona a musi sa s tym dat nieco urobit.
Uz som sa nejak zmieril ze zrejme motorky a niektori "fanusikovia tuningu" maju nejaku neviditelnu protekciu vdaka ktorej mozu budit ludi a zapricinovat infarkty ludom na ulici a v bytoch naokolo, ale nechapem PRECO okrem tychto musime trpiet dalsich - opicakov na stvorkolkach.
08. október 2014

Roman

nic sa nezmenilo stale ani v Petrzalke - stvorkolkari stale turuju medzi panelakmi a jazdia nebezpecne na dvoch zadnych kolesach. Skusal som pisat na dopravny inspektorat, ale bez odozvy... A zevraj "pomahat a chranit"....
Bohuzial vsetci maju SPZ, takze si asi vedia vybavit vsetko a len sa smeju kazdemu do tvare...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania