Nesplnené sľuby - Bajkalská

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 29. mája 2014 Odoslané z mobilnej aplikácie

Na Bajkalskej pri križovatke s Vajnorskou zo stredoveho pasu bilboardy nezmizli.Pan primator vyhlasil ze bilboardy zo stredovych pasov zmiznu.Podobne je to aj na Trnavskej.

30. máj 2014

meno

nemiznu dokonca vyrastajú nove ako napr. včera na racianskej oproti figaru v zelenom páse ktorý instalovali celý den zaberajuc jeden pruh vozovky uz aj tak preplnenej ulice.
11. jún 2014

Andrej

A nehovoriac o tej vyse roka rozbitej vozovke, parkovanie hore dole ( aj tu vid Felicia na prechode pre chodcov cez travu)...
Uz ale zacinaju obcania samostatne odstranovat nelegalnu reklamu po meste...
17. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,


V súčasnosti mesto mesto zintenzívnilo boj proti nelegálnej reklame, najmä nosičom v stredových pásoch. Koná v rámci kompetencií a možností, ktoré mu zákony umožňujú, to však neznamená, že môže toto zariadenie len tak odstrániť.

Cez uplynulý víkend realizovalo výlep upozornení - Zákaz lepenia plagátov a súčasne upozornenia na nelegálne reklamné zariadenie v stredových pásoch cestných komunikácii s termínom na odstránenie do 15. augusta. Ide o
reklamné zariadenia, ktoré su na mestských pozemkoch a nemajú s mestom nájomné zmluvy. Na zákalde dohody reklamných spoločností s primátorom mesta mali byť odstránené do 20.12.2012. Kedže sa tak do dnešného dna nestalo, magistrát aj touto formou upozorňuje na rozpínavosť nelegálnej reklamy v meste a plni si svoju oznamovaciu povinnosť. Snaha o reguláciu reklamných zariadení v Bratislave sa začala uz v roku 2011, niektoré agentúry na základe rokovaní svoje
nelegálne nosiče reklamy odstránili, niektoré požiadavky mesta dodnes ignorujú a dokonca tvrdia, že mesto ani čiernu stavbu zo svojho pozemku nemôže odstrániť, nakoľko ide o ich súkromné vlastníctvo.

Mesto postupuje len v zmysle legislatívnych možností a je na zvážení veľkých firiem, ktoré zadávajú reklamu, či chcú aby ich spájali s nelegálnymi čiernymi bilboardami.

Reklamne stavby v zmysle stavebného zákona - billboardy a bigboardy, povoľuje mestská časť ako príslušný stavebný úrad v zmysle stavebného zákona. Mnoho z nich je dedičstvom z minulosti, nakoľko tento druh stavieb je spravidla povoľovaný na 5 rokov ako dočasna stavba a po uplynutí tejto lehoty stavebník musí opäť žiadať o stavebné povolenie. Mestská časť však nemá veľa právnych možností ako stavebné povolenie nepredĺžiť, musí postupovať v zmysle platných zákonov.

Podľa našich informácií má byť predložená do NRSR novela stavebného zákona ako aj novela zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorý

by mala situáciu s premnoženými reklamnými stavbami účinnejšie riešiť a do ktorej pripomienkovania sa aktívne zapojilo aj mesto Bratislava.

Pokiaľ sa jedná o reklamné zariadenia umiestnene na stĺpoch verejného osvetlenia tie prenajíma Mesto Bratislava, do konca roka 2014 sú platné zmluvy z roku 2009, podpísané bývalým primátorom mesta. Hneď po uplynutí platnosti zmlúv, mesto pripraví jasné pravidlá pre umiestňovanie reklamných zariadení na stĺpy, ktoré obmedzia ich počet a výskyt v križovatkách, na stĺpoch kde sa zároveň nachádzajú dopravné značky a pod.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
08. apríl 2021

Martin Uváček

Zaujímalo by ma či zmiznú aj tieto bilbordy na základe súčasnej dohody s reklamnými spoločnosťami. Podnet je potrebné opätovne preposlať.
23. október 2022

Martin Uváček

Bilbordy z podnetu boli posledných rokoch všetky odstránené. Podnet vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania