Zlatá-znečisťovanie-ovzdušia


Neriešený
meno
Tomas 03. septembra 2020

Spravte prosím niečo so znečisťovaním vzduchu spalovaním v domácnostiach. Často sa smradľavý vzduch hodiny šíri do veľkej vzdialenosti a to aj v letnom období, keď ešte nie je vykurovacia sezóna. Najčastejšie zo záhrad, alebo takmer anonymne po zotmení z komínov.

03. september 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Preveríme ho v okolí Zlatej ulice prostredníctvom nášho inšpektora životného prostredia v priebehu mesiaca september 2020.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
03. september 2020

Tomas

Ďakujem, dnes sa zas niekoľko hodín valí dym na sídlisko z oblasti záhrad v Karpatoch. Pri všetkej úcte, myslím že kým váš inšpektor príde, bude po horení na tomto mieste. Prosím o informáciu koľko znečisťovateľov z radov súkromných osôb ste v mesiaci august 2020 postihli.
03. september 2020

Tomas

"Opekačka" v Karpatoch trvá zatiaľ 3,5 hodiny, K tomu sa pridali aj nejaký dym zo spálených plastov, možno z iného zdroja. Po telefonáte na HaZZ som sa dozvedel, že asi iba niekto spaluje záhradný odpad a dymí to, lebo pršalo :) Vraj to možno nie je zakázané miestnym úradom a mám zavolať tam, či vydali nariadenie o zákaze spalovania záhradného odpadu.
04. september 2020

Tomas

Ku Karpatskej "opekačke" som nakoniec volal štátnu políciu. Myslite že prišli ? Nie. Takto to vyzerá u nás so záujmom štátu a ľudí, ktorí sa neozvú, s ochranou zdravia a čistoty ovzdušia.
07. september 2020

Tomas

Chladná-znečisťovanie-ovzdušia

To vážne nikomu nevadí každovečerné dymenie v Karpatoch z tohto miesta, niekde nad úrovňou OMV pumpy ? Od podvečera až do neskorej noci. Dym sa šíri do širokého okolia podľa smeru vetra. Polícia moje oznámenie ignorovala.
08. september 2020

Miroslav Daniš

Vypaľovanie trávy, záhradného odpadu... je predsa zakázané zo zákona. Tak aký je problém ? To je čo za prístup samosprávy, polície, či už štátnej alebo mestskej, HaZZ ? Ale čudujeme sa ešte vôbec ? Preto to v tej našej Džamahírii tak vyzerá, ako vyzerá...
Zákon, nariadenie, vymožiteľnosť práva... - len pojmy zo slovníka cudzích slov...
čo tam po občanoch, po životnom prostredí...
Práve som čítal článok o emisiách :
https://www.topky.sk/cl/10/1965303/Alarmujuca-sprava-pre-Slovensko--Kym-celoeuropske-emisie-klesli--nase-vzrastli--Ludom-hrozia-choroby
Ale robí si niekto z toho niečo, zaujíma to vôbec niekoho ?...
08. september 2020

Miroslav Daniš

A k danej téme upriamim ešte pozornosť na "čerstvý" článok neúnavného a dlhoročného (celoživotne) bojovníka za ochranu prírody a životného prostredia, Ruda Pada :

SME.sk > Blog.SME.sk > Rudolf Pado > Ochrana prírody a krajiny
Nádych, výdych, ale čo dýchame?
https://pado.blog.sme.sk/c/543598/nadych-vydych-ale-co-dychame.html

skúste sa Vy, kompetentní, aspoň nad tým zamyslieť a snáď príde k tomu, že začnete (začneme) aj konečne už konať...
08. september 2020

Tomas

Prvý problém je, že pálenie a dymenie je pre mnohých koníček, priam národný šport, tak ako pijatika alebo fajčenie. Druhý je ten, že ľudia sa z rôznych dôvodov neozvú proti a tým nie je konaný tlak na štát aby tento problém riešil.
08. september 2020

Tomas

Pridávam fotografiu miesta nad úrovňou OMV pumpy, odkiaľ sa každodenne šíri dym do širokého okolia, od podvečera až do neskorej noci.
24. november 2020

Odpoveď samosprávy

Podnet sme preverovali priamo na mieste pričom inšpektorka životného prostredia nebola schopná identifikovať pôvod znečistenia ovzdušia.

Vzhľadom na všeobecnosť podnetu sme sa rozhodli prostredníctvom komunikačných kanálov mestskej časti vyzvať obyvateľov Mestskej časti Bratislava - Rača, aby zvážili využívanie tuhého paliva na vykurovanie svojich domovov.

Priamu kompetenciu im to zakázať ako mestská časť nemáme.

Veríme, že zvýšenie povedomia o tejto problematike napomôže pri zlepšení kvality ovzdušia na území mestskej časti.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
09. január 2021

Tomas

Prosím vás, z nižšie uvedených fotografii je evidentné miesto pôvodu znečistenia a nejedná sa o kúrenie (kto by kúril v septembri ) ale o spalovanie záhradného odpadu, čo je zakázané.

Ako vyplýva z vášho oznamu:
15.05.2018 - Oznamy

Od 1. januára 2006 je spaľovanie suchého lístia, drobných konárikov a ostatného odpadu zo záhrad a domácností zakázané podľa Čl. I (bod 43. § 18 ods. 3 písm. n) a Čl. VI. zákona č. 24/2004 Z. z, ktorým sa mení a dopĺňa Zákon o odpadoch.
11. január 2021

Tomas

Že podľa súčasnej legislatívy nemôžete riešiť čím kto kúri v domácej peci mi je jasné, ale ako je možné, že polícia (štátna a mestská) odmieta riešiť oznámenia spaľovania na záhradách ? Hľadajú nezmyselné výhovorky o inverzii, kúrení keď je vonku takmer letné počasie alebo dokonca popierajú samotný zákaz spaľovania záhradného odpadu, prípadne na miesto jednoducho neprídu. Pritom na vlastné oči vidím takéhoto spalovača, dostanú presné miesto a policajt zo mňa robí v telefóne hlupáka stupídnymi výhovorkami. Riešte prosím túto ignoráciu u polície.
09. október 2021

Odkaz Starostovi

Dobrý deň. Opäť začalo vypaľovanie vo vinohradoch a záhradách. Po mojich zlých skúsenostiach s hlásením na linku MsP, Policajného zboru a HaZZ, je možné podeliť sa s týmto podnetom a reakciami menovaných zložiek v minulosti s Ministerstvom životného prostredia a preposlať podnet tam? Žiadam aby MsP a ostatné zložky pristupovali k hláseniam občanov s plnou vážnosťou a prestali odmietať riešiť tieto oznámenia a štát začal aktívne vyhľadávať znečisťovateľov a to i v domácnostiach (pálenie komunálneho odpadu a podobne.). Aj relatívne malý zdroj dymenia vie znečistiť široké okolie a znepríjemniť občanom život.
09. október 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
09. október 2021

Odkaz Starostovi

Čo s tým spraví MsP? Tá robí len toľko, aký počet ľudí a mozgovej kapacity má. Nemáte iný nápad kam presunúť zodpovednosť, alebo mám niečo navrhnúť?
09. október 2021

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia,
tak ako už spomenula MČ Rača v odpovedi na tomto podnete z dňa 24.11.2020 pre reálne riešenie je absolútne nutné presne identifikovať pôvod znečistenia ovzdušia a teda majiteľa parcely, kde sa odpad spaľuje alebo nehnuteľnosť v ktorej sa tak deje, napríklad.

S pozdravom,

Tomáš Štěpán
administrátor odkazprestarostu.sk
Bratislava - Rača
09. október 2021

Odkaz Starostovi

Áno, podľa platných zákonov. Ale predsa samospráva nemôže chcieť, aby občan ktorý platí dane, vykonával detektívnu činnosť, často v pre neho nemožných podmienkach. Preto treba žiadať od vyšších inštancií, aby sa zaoberali spôsobom ako problém vyriešiť. A mimochodom ako som už písal, aj po identifikovaní miesta, MsP, Policajný zbor i HaZZ odmietli s výhovorkami riešiť telefonický oznam. Preto sa ešte raz pýtam, dá sa môj podnet a výhrady (sťažnosť) k práci uvedených zložiek a podnet k zmene legislatívy smerovať aj na iné miesto ako je MsP?
09. október 2021

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia,
tak ako sme už uviedli v predošlom komentári, že MČ Rača v odpovedi na tomto podnete z dňa 24.11.2020 pre reálne riešenie podnetu potrebuje, aby bol presne identifikovaný pôvod znečistenia ovzdušia a teda majiteľa parcely, kde sa odpad spaľuje alebo nehnuteľnosť v ktorej sa tak deje a tieto skutočnosti nahlásené na samosprávu a s tým súvisiacu možnú prekážku, že napríklad, pracovisko Miestneho úradu Rača bude v čase spozorovania predmetnej situácie nedostupné z dôvodu neúradných hodín, predpokladáme, že by ste mali trvať na príchode hliadky či už mestskej alebo štátnej polície, a to aj viacnásobným kontaktovaním príslušnej telefonickej linky, pretože sú jediný v prípade možného porušenia zákona konať. Ak pociťujete, že Váš telefonát na príslušnú telefonickú linku nebol preverený, môžete sa obrátiť so sťažnosťou na vedenie príslušného policajného zboru napríklad, kde v sťažnosti popíšete, čas a dátum telefonátu a jeho stručný obsah a prečo sťažnosť podávate, tiež odporúčame sťažnosť podávať písomne klasickou poštou.

S pozdravom,

Tomáš Štěpán
administrátor odkazprestarostu.sk
Bratislava - Rača
25. október 2021

Miroslav Daniš

Znova sa vrátim k tomu istému a budem sa opakovať (už som to v nejakej rubrike na tejto stránke otvoril a písal som o tom) - ako môže dostať podnet status NERIEŠENÝ pre mňa s nepochopiteľným a neakceptovateľným "vysvetlením", že "do dnešného dňa nedošlo k pozitívnej náprave a z tohto dôvodu podnet označujeme ako neriešený". Teda ak to dobre chápem, tak zmyslom tejto rubriky by mala byť nielen snaha o riešenie opodstatnených podnetov občanov, ale hlavne a predovšetkým ich vyriešenie. Ak tomu tak nie je a nedeje sa ta, tak potom táto rubrika stráca svoj zmysel, nemá opodstatnenie a môžete ju rovno zrušiť. Takto je to len hra, divadlo s nevydareným koncom a zbytočným plytvaním času občanov, ktorí majú úprimný záujem o riešenie vecí verejných...
Nielen pred voľbami...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania