Bučany-znečisťovanie ovzdušia a rušenie poriadku

Zodpovednosť za riešenie: Bučany

Vyriešený
meno
Roman 02. marca 2019

My obyvatelia ulice od KD po kostol, následne od neho po OD Jednota. Chceme uviesť trošku zložitejší prípad ako tie čo tu boli doposiaľ . Jedná sa o nákladné vozidlo TATRA parkujúce pred domom č.277 na verejnom priestranstve- obecná parcela č. 290/1.

Popis problému:
- Majiteľ/vodič tohto vozidla každodenne dlho zahrieva studený motor za státia na voľnobežných otáčkach po dobu min. od 10 do 15 minút, kde za tento čas neuveriteľne vydymí a kontaminuje tak výfukovými splodinami vzduch v jeho širokom okolí.

-Podrobnosti problému detailne popísané v priloženej fotke - nutné prečítať - nie je to problém typu výtlk v ceste.

- všiminite si z fotiek kam až do okolia a záhrad siaha dym (aj po odídení auta)a ako sa mu chodci musia vyhýbať. To čo je vidno z foto býva aj horšie..

02. marec 2019

Adrian Kubovič

Dobrý deň , ak máte nejaký problém príďte si ho vyriešiť osobne , myslím že ked máte toľko času a 20 metrov od domu fotiť auto môžte prísť aj osobne , vlastne hneď vtedy ste mohli prísť osobne keď ste to fotili a neriešiť tu takéto veci cez starostu myslím že ten má daľeko viac iných starostí.Takéto veci sa dajú riešiť aj osobne a netreba tu robiť zbytočné haló .. S pozdravom Rasťo Kubovič PS: Píšem zo synovho účtu ktorý tento Váš podnet zaregistroval ..
02. marec 2019

Oliver Oliverovic

Milý Roman,
urcite vsetkych občanov a obyvateľov obce Bučany teší Vaša pozornosť a starostlivosť o životné prostredie v ranných hodinách, no treba vziať do úvahy niektoré technické a fyzikálne javy u vozidiel tohoto typu. Možno ste mohol z Vašim špionážnym fotoaparátom pristúpiť bližšie k vozidlu a zachytiť nálepky v pravom dolnom rohu čelného okna, na ktorých možno vidieť že Vami zachytene vozidlo má platnú technickú a dokonca aj emisnú kontrolu, to znamená ze poverený pracovník stanice emisnej kontroly vyhodnotil dymivosť u tohoto vozidla ako vyhovujúcu podľa platnej legislatívy.
Roman skúste sa obrátiť z Vašim problemom na zákonodarcov SR s prosbou o sprísnenie emisných noriem.
A ako reálne riešenie by ste si mohol skúsiť predĺžiť spánok o 10-15 minút, tým pádom by ste uz netretol vozidlo na ulici, alebo ako zložitejšie riešenie by som Vám mohol poradiť aby ste sa rozhliadol po nejakom domčeku v horských oblastiach, prípadne kopaniciach či lazoch kde by ste sa s podobným problemom určite nestretol.

S pozdravom obyvateľ obce Bučany
02. marec 2019

obyv.Bučan

Na vsetko su dva uhly pohľadu - kazdy sa musi nejako živiť a to ze sa dotycny pan zivy jazdenim s tatrou je ok, doba je tazka a nie kazdy ma na najnovší model vozidla, a pokial ma platne Ek Stk tak mu nik nemoze nic. Mozno casom kedze sa sprisnuju emisne a technicke normy tak bude nuteny vozidlo vymenit . Ale na druhu stranu ani ja by som nebol rad keby mi pod oknami startovala Tatra :-) . Mozno by majitel mohol skusit parkovat pri dome služieb zatial alebo niekde kde by bol troska mimo .
03. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Vy mi teda dávate. Takže takto, overím platnosť TK a EK, skontrolujem, či neprišlo k nejakému úniku paliva a mazív do pôdy. Preverím spôsob parkovania z hľadiska pravidiel cestnej premávky. Ale pravdupovediac, toto je skôr o mediácii medzi Vami dvoma ako o opatreniach starostu. A to aj urobím, riešenie skúsime nájsť. Poprosím však, podnety tohto typu, kde sú problémom skôr vzťahy ako stav vybavenia obce, riešte so mnou osobne.

Ing. Rastislav Kurinec, starosta
03. marec 2019

Roman

Vážený pán Kubovič ... osobne to s Vami určite nemá význam riešiť už len podľa toho že je tu čierne na bielom vidieť Váš pohľad na vec ( len vy a nik iný Vás nezaujíma). Osobne proti Vám nič nemám- to naozaj nie, podľa mňa ste dobrý človek, ale proti tomu čo tu predvádzate každé ráno výhrady máme. Rovnako tak aj ďaľší Vám a mne blízky spoluobyvatelia s ktorými spoločne tento podnet vznikol majú rovnaký názor na vec, ale chcú zostať pre dobro vzťahov v anonymite ( žiaľ). Viacerí sme dlhodobo pohoršení nad tým čo sa tu deje, ale snažime sa Vás tolerovať, boli by sme ale radi aby ste tolerovali aj Vy nás - naozaj je pre dobro veci správne aby sa prispôsobil jeden a nie 20-ti jednému.

Mimochodom sme radi, že ste tu osobne zareagoval prostredníctvom vášho syna, pretože to môžme teda vyriešiť osobne ako ste chcel, ale rovno tu pre zrakom nás všetkých ktorých sa to týka - PÝTAM SA VÁS TEDA:

- ste ochotný parkovať a štartovať Vaše vozidlo pre dobro vzťahov s ľuďmi žijúcimi okolo Vás na mieste - najlepšie na okraji obce a to mimo obývaných častí, alebo kdekoľvek kde by ste týmto Vašim počinom nezaťažovail všetkých na okolo Vás ?

- ak náhodou nie - parkujte si prosím toto vozidlo aspoň pred Vašim domom a nie pred domom vášho otca, možno tam máte predsalen tolerantnejších susedov ako sme my a budeme tak všetci - vy a my spokojní (aj keď možno pre dobro všetkých by bolo dobré pristúpiť k prvému variantu)

STE TU PRED ZRAKMI NÁS OCHOTNÝ PRISTÚPIŤ NA TAKÉTO RIEŠENIA ?

Mimo iného p. Starosta má síce aj iné problémy ale boli uvedení a oslovení aj poslanci, ktorí spoločne tvoria samosprávu a tá je povinná sa takéto problému venovať - no ale je to teraz vo vašich rukách, možno ich od tohto odbremeníte keď nám tu akože OSOBNE sľúbite, že sa postaráte o bezodkladnú nápravu horeuvedenými spôsobmi.
03. marec 2019

Roman

Vážený pán fiktívny OLIVER OLIVEROVIČ ( obyvateľ Bučian) inak zvaný KUBOVIČ (aspoň to predpokladám podľa typu správy) .... aby som vás uviedol na správnu mieru - emisné normy na vozidlách sa merajú za prevádzkovej teploty motora, kedy sú iné a teda jednoznačne lepšie. Nebolo tomu inak určite ani pri vydaní platnej EK vašej Tatry. Takže musím súhlasiť že asi bude vaša EK platná a v poriadku ( asi uvádzam preto lebo sám viem čo sa všetko na emisných kontorlách dá urobiť hoci dnes je všetko pod kamerami - nezabúdajme aj na to). Uvedomte si ale, že za studeného motora sú tieto emisie niekde inde a to sa asi nemusíme baviť o tom že pri 40 ročnom motore Tatry to je diamterálne, čo potvrdzuje už len čisto pohľad okom na dym vychádzajúci z výfuku tohto auta. Za ďaľšie si neplete pojmy dymivosť s NOX ( oxidmi dusíka) ktoré sa na EK naproti dymyvosti nemerajú - a to sú práve tie hodnoty ktorými zaručene prekračujete povolené hodnoty v obytnej zóne ( pri studenom motore ale nie len tie ). Takže Vaše nálepky nám nepomôžu - dýchateľný a príjemný vzduch nám nedajú - kašleme Vám na ne, budte k nám loajálny to bude stačiť a riešenie máme na svete.

Vaše odporúčanie je nanajvýš trápne a hodné človeka šenkového typu a určite nerieši danú situáciu - vy nespávate pri otvorenom okne v lete , či jáj vy máte klímu ? Máme si budík nadstavovať azda podľa tohto ako prejde okolo stará Tatra ? Má 30 domov ( rodín ) vetrať podľa toho ako si dovolí niekto prejsť spomínanými uilcami a počkať na ďaľšiu dávku čerstvého vzduchu ? Majú chodci ktorým je to nepríjemné chodiť ulicou len mimo času pohybu Tatry ? Prosím Vás nebudte naivný ...

A Vaše NE ´´reálne´´ riešenie sa máme sťahovať ? ... teraz sa zahrám na šenkový typ aj ja - to radšej kúpim jednu dve PUR peny a vypením nimi jeden výfuk a mám aj spolu s ďaľšími rodinami a susedmi naokolo pokoj ! Lacnejšie a efektívnejšie nemyslíte ? Opakujem jeden proti 30-tim , nie je rozumnejšie začať od neho ?
03. marec 2019

Roman

Jan,

nikto nic nema proti parkovaniu, nikto nic proti panovi podnikatelovi - vodicovi z povolania a to ze to ma tazke .. ano mozno ma, ale preco mame mat s jeho podnikanim docinenia aj my ? - napr. ja mojim podnikanim nezatazujem nikoho. Platna EK na tomto stroji ? Budme realisti aspon pri tom studenom motore ... a ten sa nas tu dotyka najviac ... riesenie ? Nieco ako uvadzate ... suhlasime
03. marec 2019

Roman

P. Starosta,

nezabúdajte na to že tu nejde o jednotlivca - mňa ( neviem prečo tu stále ide o túto milnú domnienku), ale o súbor ľudí z blízkeho okolia a priameho susedstva - viď. pôvodný popis problému. Je to roziahly problém a neviazal by som ho teda na úroveň susedských VZŤAHOV, opakujem je tu jednotlivec ktorý znepríjemňuje kvalitu bývania mnohým a je tu podozrenie na porušovanie zákona - min. tie ktoré boli uvedené. Máme teda za to, že je vecou samosprávy aby toto riešila. Skúsme preto začať od najednoduchšieho - od toho jednotlivca a teda rozumnou a ústretovou dohodou = pristúpením aspoň na jednu z navrhovaných alternatív, ktoré boli hore ponúknuté priamo pánovi Kubovičovi.

Keď sa už teda tak verejne chváli, že by osobne prišlo k nejakej dohode ( čomu neveríme, skončilo by to zaručene inak), tak nech sa tu osobne pred nami teda k veci vyjadrí - resp. pristúpi na niektoré z navrhovaných riešení. Návrhy sú až príliš jednoduché, takže by nemal byť u neho s tým najmenší problém.

Skúste sa tam ísť prípadne osobne presvedčiť a nadýchnuť sa čerstvého vzduchu, lepšie dvakrát vidieť ako raz počuť v tomto prípade sa aj dvakrát nadýchnuť - ale hlavne za bezvetria, vtedy bude efekt zaručený.
04. marec 2019

Adrian Kubovič

Takže milý pán Roman . Ja som ochotný pristúpiť k rozumnému riešeniu pod podmienkou zverejnenia vášho celého mena . Ja tu vystupujem oficiálne pod svojim menom , tak by som to isté žiadal aj od Vás . Lebo takýchto účtov na meno Romas Vám tu ja spravím aj 10 . Keď už ste si dali tu námahu písaním toho listu , mohli ste sa aj podpísať keď už ochotne zastupujete občanov z celej ulice . Ja totižto keď mám s niekým nejaký problém tak sa ho najprv snažím riešiť osobne ako dospelý človek a nie hneď zverejňovať na internete . Lebo keby si to nevšimne môj syn tak absolútne by som o tomto vašom podnete nevedel . Takže sa vyjadrite .
Ďakujem za pochopenie .
05. marec 2019

Tomáš

Pozdravujem tu všetkých,

tiež sa mi dostalo do uší že sa tu čosi deje ohľadom uvedenej veci a rád by som sa pripojil na stranu p.Romana a musím s ním so všetkým plne súhlasiť, možno na výnimku výmeny starej Tatry za novú - skôr by som to bral ako zlý vtip - to asi nejde len tak ľahko. Ale inak všetko sedí a musím to len a len potvrdiť ja a aj my všetci doma. A čo som sa so susedmi bavil - nie aktuálne ale ešte z minulosti, tak tiež padali rovnaké názory. Máme doma rovnaký problém s týmto ranným zohrievaním a prechádzaním tohto auta okolo nás. Je to hotová katastrofa! A to nevravím že sem tam sa tu zvyknete okolo nás zatočiť.

Bol by som preto tiež rád keby s tým p. Kubovič niečo robil - ako tu už bolo povedané. Zaparkovať auto v mieste svojho skutočného trvalého bydliska je snáď to najmenej s čím nemôžete mať p. Kubovič najmenší problém a nie je snáď potrebné na takú vec pristupovať len za podmienky ktorú si kladiete. Aspoň ráno rovno z pred dverí svojho domu sadnete za volant, o to lepšie predsa pre Vás a možno tam nájdete menší odpor od tamojších spoluobyvateľov. Ono aj to parkovanie mimo akejkoľvek obývanej časti Bučian by stálo za zváženie, veď je to predsa každodenné a stojí to za zváženie a loajálnosť voči ostatným.

s pozdr. rod. Bachratá a jej susedia - skúsim avizovať aj im.
05. marec 2019

Martina Kubovičová

Zdravim všetkých tých diskusie chtivých.Chcem Vás všetkých uviesť na správnu mieru.Majiteľom auta Tatra je človek, pred ktorým to auto aj stojí,takže je ním Justin Kubovič a nie Rastislav.A čo sa týka toho ,že niekto si mysli ,že pán Rastislav si zohrieva auto 10 cca 15 min. ste na omyle on tlačí vzduch aby sa z miesta pohol...A ak si niekto mysli ,že bude parkovať mimo obce, tak na to rýchlo zabudnite .Kto mu z vás zaručí či mu nebude neakým spôsobom auto poškodené alebo vytiahnutá nafta?
05. marec 2019

Martina Kubovičová

Zdravim všetkých tých diskusie chtivých.Chcem Vás všetkých uviesť na správnu mieru.Majiteľom auta Tatra je človek, pred ktorým to auto aj stojí,takže je ním Justin Kubovič a nie Rastislav.A čo sa týka toho ,že niekto si mysli ,že pán Rastislav si zohrieva auto 10 cca 15 min. ste na omyle on tlačí vzduch aby sa z miesta pohol...A ak si niekto mysli ,že bude parkovať mimo obce, tak na to rýchlo zabudnite .Kto mu z vás zaručí či mu nebude neakým spôsobom auto poškodené alebo vytiahnutá nafta? A Tomáš avizovať môžeš ja sama sa o to postarám
05. marec 2019

Martina Kubovičová

A ak sa tu ide niekto ohánať porušovaním zákona,mal by si uvedomiť ,že zverejnovanie fotiek áut s ŠPZ bez súhlasu majiteľa je napadnuteľné a protizákonné,to si v tomto štáte nedovolia ani policajti.
05. marec 2019

Tomáš

Nezvyknem sa zapájať príliš do takýchto diskusií pretože nemám zrovna rád výmeny názorov a už vôbec nie tohto typu, ale keď ste ma už tak okrajovo spomenula, nedalo mi to, hoci som pôvodne mal v pláne prispieť do diskusie len jedným príspevkom. Ja Vám skúsim ale netykať.......... Avizovať budem, lebo táto téma sa dotýka aj našej domácnosti a viem že aj ďalších z môjho okolia, tak prečo to nevyužiť-snáď sa k tomu budú mať aj ostatní a nezostanú len pri frflaní- možno ale ak máte toľko empatie, tak im s tým veľmi jednoduchým spôsobom pomôžete. Čo si tu tak pozerám mená diskutujúcich tak pomaly ani jeden z nich tu nebýva, teda okrem nejakého podnecovateľa a nejakého Jana. Snažíte sa tu presadiť a palcovať si niečo čo sa Vás ani dennodenne nedotýka lebo žijete niekde v inej časti obce. Je mi jasné že to je kvôli natlačeniu vzduchu a vtedy je motor proste vždy studený a extrémne vtedy dymí, ale prečo to máme trpieť všetci v celom okolí? Majiteľ je majiteľ a vodič je vodič a ním je Rastislav a nehovorme si že to je niekto iný ako vždy on a ten býva kde býva a je ten ktorý sa s tým aj živí- na to je obec primalá aby to nebolo všetkým známe. Prečo máte teda problém aspoň s verziou ktorá tu už padla a to odparkovania auta v inej ulici-tam kde bývate ? Priestoru tam je predsa dosť. Myslím že by to mohlo byť pre dobro každej zo strán, alebo nie ? Ja v tom problém nevidím, vy áno ? Aký ? Príde mi to ako príliš jednoduché riešenie. Je to obava pred rovnakou vecou tam pri Vás ako tu ? Či tam sa už kradne nafta, alebo ? Čo som spomenul okraj obce-máte pocit že Vás tam vyháňam? Uviedol som že to stojí za zváženie a to aby sa predišlo rovnakému problému inde - možno ale nebude, to ja neviem, tu ale je. Ak môžem ale poradiť a vysvetliť ako som to myslel, tak napr. v areály SELEKT-u a bývaleho družstva sa to dá, je to tam aj strážené a nebudete jediný kto by takto z dopravcov parkoval. A ukradnúť Vám naftu ukradnú aj pred Justínom ak niekto bude chcieť- tá sa kradne aj cez deň pred obchodnými domami a keď tu dokázal v minulom roku niekto ukradnúť pri cintoríne auto chudákovi môjmu kamarátovi, tak nafta je určite to najmenej a ako argument v prípade stráženého areálu to nie je.

Čítal som niekde vyššie že ak by bol pán známy a osobne by prišiel za Vašim manželom tak by sa dohodli.Keďže mňa poznáte, tak sa skúsim aj ja spýtať- pristúpite na to že by ste parkovali aspoň pred svojim domom na Novej ulici pretože to aj mne vadí ? Skúste sa tejto odpovedi nevyhnúť, uvidíme teda či je pravda že by údajne bola s Vami nejaká reč.
05. marec 2019

Martina Kubovičová

25 rokov to nikomu nevadilo a zrazu ,keď je stránka odkaz pre starostu ,tak sa tu nato ohradzujete.Prečo ste sa za tie roky ,keď Vám to vadí neprišli sťažovať osobne?Nikto by Vám z nosa neodkusol.Za posledného 1,5 roka manžel 90%toho času parkoval po stavbách
05. marec 2019

Martina Kubovičová

25 rokov to nikomu nevadilo a zrazu ,keď je stránka odkaz pre starostu ,tak sa tu nato ohradzujete.Prečo ste sa za tie roky ,keď Vám to vadí neprišli sťažovať osobne?Nikto by Vám z nosa neodkusol.Za posledného 1,5 roka manžel 90%toho času parkoval po stavbách.Parkuje pred rodičmi posledné 2 týždne a z toho išiel okolo Vás 2 krát.Sme plní očakávania na petíciu
08. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Vážení diskutujúci, emócie bokom poprosím. Po dohode s pánom Kubovičom Vám môžem oznámiť, že od dnešného dňa bude vozidlo Tatra parkovať v iných priestoroch, kde nie je predpoklad, že by to niekomu mohlo výrazne znížiť kvalitu bývania. Napriek tomu Vám musím povedať, že trochu pochopenia a empatie by nezaškodilo nikomu z nás. Nikdy nevieme, kedy sa budeme navzájom potrebovať. Prajem pekný nezadymený deň.
Kto? starosta
Kedy? 8.3.2019

Ing. Rastislav Kurinec, starosta obce
10. marec 2019

Roman

Keďže som bol celý tyždeň vyťažený a teraz som si konečne chvíľku našiel, tak v krátkosti ešte zareagujem hoci považujem podnet z mojej a určite aj za ďaľšie dotknuté strany za pozitívne vybavený.

Ospravedlňujem sa ak som niekomu ukrivdil tým, že chcem zostať v anonymite, ale chcem sa vyhnúť akýmkoľvek osočovaniam, zazeraniam a pod. nezmyslom ktoré v dedine veľmi rýchlo rastú, naozaj to nepotrebujem. Treba brať ale na vedomie, že aj trestné oznámenia sa podávajú anonymne a polícia je zo zákona povinná riešiť aj takýto druh oznámení, neviem prečo by teda tomu malo byť inak v tomto prípade. Nepovažujem to za dôležité, obzvlášť preto ak som mal zastupovať viacerých ktorí chceli tiež zostať pre zachovanie si dobrých susedských vzťahov v anonymite.

Pán starosta, mrzí ma že musíte riešiť aj takéto nemilé situácie, ale verte či nie naozaj to nie je ( verím teda že už môžeme hovoriť v minulom čase- NEBOLO ) pre nás z okolia jednoduché pretože ako tu už spomenula aj p. Kubovičová byť ústretový 25 rokov je si myslím z našej strany dostatočné a je správne ak sa teraz minca obráti. Súhlasím s Vami že sa môžeme navzájom potrebovať, ale myslím že drobný ústupok minimálne vo forme parkovania k tomu zodpovedajúcej oblasti Bučian neublíži v tomto prípade žiadnej zo strán a kedykoľvek si aj napriek tomu môžeme pomôcť ( určite si aj pomôžeme).

Takže VÁM a aj p. KUBOVIČOVI patrí veľké uznanie a poďakovanie - ĎAKUJEME ! .............. a veríme že tomu bude tak ako tu bolo povedané aj s výhľadom do budúcna a nebude potrebné podstupovať ďaľšie kroky.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.