Návrh riešenia dopravy SaarGummi Slovakia s. r.o. - pripomienka

Zodpovednosť za riešenie: Dolné Vestenice

V riešení
meno
Julius Suhajda 06. júla 2017

Pripravuje sa "Výstavba parkoviska za areálom závodu SaarGummi". Je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Zo zverejnenej grafickej prílohy je nateraz jasné, že spoločnosť SaarGummi v návrhu pozabudla na to, že komunikácie , ktoré využíva alebo sa chystá po rozšírení využívať , používajú aj chodci a cyklisti. Vo svojich návrhoch nepočíta s chodníkom pre chodcov popred budúce parkovacie státie pre 7 ks kamiónov a vôbec nepočíta s chodníkmi pre chodcov popred svoj terajší areál. To je na počudovanie. Druhá technická pripomienka je, že návrh na parkovanie kamiónov je navrhnutý defacto na hrane súčasnej cesty a na parkovacie státie posledný kamión (možno dva,najbližšie k Nitrici) po navrhnutej komunikácii nevojdu na prvý krát , len s cúvaním, t.j navrhnuté sú nevhodné polomery .

14. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň!
K Vašej pripomienke uvádzam:
a/ spoločnosť Saargummi Slovakia ďalšou výstavbou postupne rozšírila a rozširuje svoje priestory. Osobne som rada, že v súčasnosti pristupuje aj k riešeniu úpravy vstupného areálu, hlavne rieši parkovacie plochy, nakoľko stav bol neúnosný. Príprava riešenia parkovacích plôch bola mimoriadne náročná vzhľadom na potrebu majetkového usporiadania pozemkov, čo je mimoriadne náročný a časovo zdĺhavý proces, t.j. firma v súčasnosti rieši parkovacie plochy na svojich pozemkoch
b/ správne uvádzate, že v súčasnosti je zámer výstavby parkovacích miest v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie
c/ následne bude realizovaný ďalší povoľujúci a schvaľovací proces, ku ktorému sa budú vyjadrovať aj kompetentné inštitúcie, ktoré sú v zmysle zákona účastníkmi konania.


Ing. Kvetoslava Šimorová, starostka obce
14. júl 2017

Julius Suhajda

Dobrý deň!
Aké konkrétne pripomienky v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) vzniesla obec k projektu parkovacích plôch SaarGummi Slovakia s.r.o. a prečo nie je tento zámer publikovaný pre širokú verejnosť aj na webovej stránke obce, tak ako je to v susednej obci Nitrica? Pre lepšiu informácii občanov : http://www.enviroportal.sk/Sk_SK/eia/detail/rozsirenie-parkovisk-spolocnosti-saargummi-slovakia

Vysoko pozitívne hodnotím snahu pani starostky pohnúť sa z nulového bodu vo veci výstavby prístupovej cesty mimo obec do priemyselnej zóny. Možno cesta vedie cez združenie finančných prostriedkov zainteresovaných strán už na príprave projektovej dokumentácie. Cena takejto projektovej dokumentácie býva zhruba vo výške do 4% objemu budúcej investície. Je to ťažká úloha, ale ak zainteresovaní nebudú ochotní prispieť aspoň čiastočne na projektovú dokumentáciu diela , potom je v budúcnosti len málo pravdepodobné, že prispejú na celú investíciu .
Pekný deň prajem.
24. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň!
K uvedeným vstupom uvádzam, že ide o 2 rozdielne veci:
1. Posudzovanie vplyvov na životné prostredie sa týka parkovacích miest firmy SaarGummi. Poznamenávam, že obec zverejňuje konania na úradnej tabuli obce a aj na webovej stránke obce.
Ako som uviedla v predchádzajúcom stanovisku, obec víta riešenie vstupného areálu firmy vrátane parkovacích miest, t.j. nebol dôvod na vznesenie pripomienok v tejto oblasti.

2. Riešenie prístupovej cesty do priemyselnej zóny /medzi Hornými a Dolnými Vestenicami/ predstavuje mimoriadne naliehavú potrebu obce Dolné Vestenice, ktorú je nutné riešiť vzhľadom na skutočnosť, že dopravná situácia /jej preťaženosť/ je mimoriadne závažný problém obce. Výstavba obchvatu Dolných Vesteníc - rýchlostná cesta R2 - je časovo vzdialená. Problém obce - odľahčenie ulice Gumárenskej - vidím z pohľadu časového riešenia za rýchlejší spôsob, ako čiastočne riešiť dopravnú situáciu v obci.


Ing. Kvetoslava Šimorová, starostka obce

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania