Matúškova-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Vyriešený
meno
Denisa 02. decembra 2020

Prosim o odvoz separovaneho odpadu pred byt. domom 1640. Nádoby sú hneď preplnené. Nestacia pre domy 1639, 1640 a okolite prevadzky (špeciálna škola, pohostinstvo, obchody). Ak je to mozne prosim o dolnenie ďalších nadob na separ. odpad na stojisko domu 1639 / špeciálna základná škola.

03. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Vývoz odpadu zabezpečíme, o prípadnom doplnení nádob Vás budeme informovať.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
04. december 2020

Martina

Mesto by konečne malo začať preferovať separovaný zber pred komunálnym. Počty smetných košov v súčasnosti žiaľ občanom jasne ukazujú, čo mesto preferuje...
04. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň alias Martina Čiperná. Vaše tvrdenie, že Mesto Dolný Kubín preferuje zber komunálneho odpadu pred separovaným, sa nezakladá na pravde a nie je možné ho vyvodiť z fotografie jednej preplnenej nádoby na separovaný papier.
Mesto Dolný Kubín si v plnej miere uvedomuje, že na Slovensku a v celej Európskej únii sa končí éra ukladania komunálneho odpadu na skládkach, preto vytvára všetky podmienky k tomu, aby obyvatelia mesta odpad separovali. Percento triedenia odpadu v mestách a obciach je zákonom naviazané na výšku poplatku za uloženie komunálneho odpadu na skládke, čo znamená, že nedostatočná separácia môže mať za následok zvýšenie poplatku za komunálny odpad. Nehovoriac o tom, že Slovenská republika musí splniť recyklačné ciele Európskej únie, znížiť podiel odpadov vyvážaných na skládky zo súčasných viac ako 55 % na 25 % v roku 2035 a na menej ako 10 % v roku 2040. Ale o tom napríklad článok na poslednej strane aktuálneho čísla novín Kubín.
Okolie nádoby na priloženej fotografii ukazuje nezodpovedný prístup niektorej z prevádzok k triedeniu odpadu. Pri upratovaní priestorov je totiž jednoduchšie odpad uložiť k nádobe, ako využiť služby zberného dvora v mestskej časti Mokraď.
Ale ako sme už odpovedali autorovi podnetu, lokalitu budeme priebežne monitorovať a v prípade potreby bude doplnená ďalšia nádoba na príslušnú komoditu separovaného zberu.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
07. december 2020

Martina

Dobrý deň p. Adamec,
odporúčam mestu viac sa zaoberať rozšírením skládky KO, ako to navrhujú napr tu:
https://www.odkazprestarostu.sk/dolny-kubin/podnety/103691/nabrezie-oravy-znizenie-nakladov-za-odvoz-ko
A ku (ne)preferencii mesta voči triedenému odpadu položím len jednu otázku: koľko nádob komunálneho odpadu mesto na svojom území eviduje a koľko nádob na plasty?
Nádoby na plasty sú naplnené zvyčajne druhý deň po vyprázdnení, frustrovaní ľudia potom vyhodia plasty buď vedľa tohto kontajnera, alebo priamo do komunálneho odpadu...
Ale aby som len nekritizovala, chválim mesto za zber biologického odpadu, tu ideme iným mestám a obciam naozaj príkladom. Skúste tento trend pretaviť aj na ostatné triediteľné zložky.
Nedajú sa napr. niektoré kontajnery na komunál jednoducho premaľovať a používať na separovaný zber? V Bratislave to tak funguje už desaťročia...
07. december 2020

Denisa

Dobrý deň, nemyslím si, že samospráva na to kašle. Pravdou je, že často pri odpade zastavia cudzie autá , povyhadzujú/ vytriedia všetko čo majú a my máme potom problém, je to tak aj s komunálnym odpadom - máme prvé väčšie kontajnery smerom od srňacieho.... Ale faktom je, že po odvoze triedeného odpadu sa veľmi rýchlo naplnia - možno by pomohol častejší vývoz - hlavne teraz cez blížiace sa svatky, nech to pred domom nevyzerá ako na Luníku. A ďakujem za odvoz aj za vyzbieranie toho, čo už rozfúkal vietor.
28. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ako sme uviedli v našej odpovedi zo 4. decembra, uvedené nádoby na separovaný zber boli preplnené odpadom z niektorého z podnikateľských subjektov v okolí. Ten nedodržiava povinnosť uloženú článkom 2, § 2, odsekom 8 Všeobecne záväzného nariadenia č. 2/2018 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a s drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Dolný Kubín. Podľa neho totiž „Fyzická osoba, právnická osoba a fyzická osoba - podnikateľ je povinná pred začatím svojej činnosti na území mesta (užívaním nehnuteľnosti na podnikanie, trvalý pobyt, prechodný pobyt) dohodnúť systém zberu komunálnych odpadov s mestom a organizáciou, ktorá vykonáva zber, prepravu a zneškodňovanie odpadov na území mesta."
Počty nádob na triedený odpad v meste vychádzajú zo štandardov triedeného zberu, vyplývajúce z vyhlášky o odpadoch, ktoré majú zabezpečiť, aby všetci občania mali vytvorenú dostatočne hustú a pohodlnú sieť zberných miest na triedený odpad. Triedený zber financuje Organizácia zodpovednosti výrobcov, s ktorou má mesto uzatvorenú zmluvu, pričom objem financií je naviazaný na počet platiteľov za komunálny odpad.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
29. december 2020

Pavol

Zaráža ma jedna vec a to, že aj pár rokov po distribúcii kontajnerov na plasty a sklo pre rodinné domy, zdarmo-vďaka bohu, sa nezmenil poplatok za odvoz KO. Je to značná časť odpadu, čo normálne skončil v KO. Teda ešte raz pánboh zaplať, ale keď sa povie A, nech sa povie aj B. Vážení,,, už okolité dediny toto registruju a ti, čo si plnia povinnosti sú zvýhodnený. Pri bytových domoch sa to defakto nedá odsledovať, ale pri domoch áno. Ako mesto si dajte prosím Vás námahu, nielen posielať doplatky na novo narodené deti, ale aj na takéto ultra-logické náležitosti. Ďakujem!
21. jún 2022

Denisa

Matúškova-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Dobrý deň, opakovane neporiadok pri separovanom zbere Matúškova 1640. Prosím zvážte možnosť pridania kontajnerov alebo častejšieho odvozu.
Miesto sa aktuálne mení na skládku. Skúste pridať fotopascu alebo nájsť nejaký spôsob, ako zistiť, kto ten neporiadok robí a sankcionovať ho.
21. jún 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
23. jún 2022

Denisa

Matúškova-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Dobrý deň, opakovane neporiadok pri separovanom zbere Matúškova 1640. Prosím zvážte možnosť pridania kontajnerov alebo častejšieho odvozu.
Miesto sa aktuálne mení na skládku. Skúste pridať fotopascu alebo nájsť nejaký spôsob, ako zistiť, kto ten neporiadok robí a sankcionovať ho. Mať smetisko priamo pod oknami nie je veľmi príjemné.
12. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

je zakázané ukladať objemný odpad na verejné priestranstvá a mimo nádob na to určené. Objemný odpad môže občan mesta bezplatne odovzdať na zbernom dvore Technických služieb, s.r.o. Odpad bol odstránený Technickými službami, s.r.o. na náklady nás všetkých. V prípade, že máte podnet, kto z bytového domu tento odpad nelegálne uložil nahláste jeho meno na mestskú políciu. Prajeme Vám pekný deň.

Ing. Miroslav Kosmeľ
Odbor dopravy a miestneho hospodárstva
13. júl 2022

Denisa

Dobrý deň, kontajnery sú určené pre 2 bytové domy a prevádzky v okolí. Skládka sa tam tvorí hlavne vo večerných a nočných hodinách. Preto som navrhla umiestniť fotopascu popr. nájsť iný spôsob prichytenia nezodpovednej osoby.
11. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nelegálne uložený odpad bol odvezený Technickými službami, s.r.o. Mesto Dolný Kubín ponúka pre svojich obyvateľov viacero možností pre legálne zbavenie sa odpadu. Pravidelne pristavujeme veľkoobjemné kontajnery vo všetkých častiach mesta. Počas celého roka môžu všetci Dolnokubínčania odpad bezplatne odviezť na zberný dvor na Mokradi, ktorý je otvorený aj v sobotu a tiež počas niektorých sviatkov. Spoplatnený je len drobný stavebný odpad. Naši obyvatelia ďalej môžu využiť službu Mobilného zberu odpadu, ktorá za poplatok zabezpečí vyvezenie odpadu priamo z pred domu objednávateľa a tiež jeho vytriedenie a následné uloženie na zbernom dvore. Prajeme Vám pekný deň.

Michaela Porvichová
Mesto Dolný Kubín
12. december 2022

Denisa

Dobrý deň, o možnosti odvozu odpadu tech. službami všetci vedia. Napriek tomu sa to tam opakovane kopí. Odpoveď samosprávy nepovažujem za riešenie: riešenie bude buď pridať kontajnery (overte si koľko právnických osôb v okolí má deklarovaný odvoz smetí raz za dva týždne a koľko smetí naozaj vyprodukujú - fľaše, kartóny....) alebo pridať dočasne fotopascu a pristihnúť "znečisťovača".

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania