Okružná-doplnenie kontajnerov na triedený odpad

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Uzavretý

Chcel by som ešte raz poprosiť o riešenie tohoto dlhodobého problému na ulici Okružná. Myslím si, že jednoduchým pridaním žltého a modrého koša na triedenie odpadu by sme mohli zamedziť takýmto výjavom v našom susedstve.

Nehovorím, že vo veľa prípadoch nie sú na chybe občania a susedia, no pridaním košov by sme mohli zamedziť nezodpovednému a ľahostajnému správaniu našich spoluobčanov. To by podľa môjho názoru pomohlo i pri práci pracovníkom ktorí smeti odnášajú.

Prosil by som teda o jednoduché pridanie košov, pretože očividne už dlhodobo tieto dve samotné nádoby nestačia.

Ďakujem pekne za Vašu ochotu.

05. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Tu je stanovisko konateľa Technických služieb, s.r.o. (TS), Ing. Pavla Heška:
„Dobrý deň, z poslanej fotodokumentácie je zrejmé, že sa jedná o porušovanie platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Nie je prípustné ukladať odpad mimo nádobu na to určenú. Separovaný zber v meste platí zazmluvnená organizácia zodpovednosti výrobcov a množstvá nádob a frekvencie zberu sú pre rok 2021 už odsúhlasené. Tieto parametre sú vypočítané hlavne z vyzbieraných množstiev za predchádzajúci rok.
Jedná sa v danej lokalite o nie neustály stav, ako je aj dnes zachytené na foto pred vývozom. Kartóny, krabice je potrebné rozrezať a tak vkladať do nádoby na papier, alebo, ak ich nechceme rezať, doviesť na zberný dvor. Kartón v podobe ako je na foto je objemný odpad a keď namokne stáva sa z neho komunálny odpad. Podobné prípady sme riešili aj v iných lokalitách mesta a väčšinou sa jednalo o priemyselný odpad alebo odpad z prevádzok, ktoré majú povinnosť nakladať so svojím odpadom v inom režime ako obyvatelia mesta.
Čo sa týka objemného odpadu ako stolička, pneumatiky... toto TS riešia priebežne na základe pokynu mesta. Tiež sa jedná o porušovanie VZN.
Stojisko samotné momentálne bez záberu parkovacieho miesta rozšírenie nádob neumožňuje."

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
11. február 2021

Miroslav Zrnik

Myslim ze pan Hesko nepochopil o co panovi Miroslavi H. slo. Podka mojho nazoru, slo hlavne i nadoby na separovany zber
11. február 2021

Miroslav Zrnik

Pan Adamec, tato situacia s preplnenymi nadobami sa tu opakuje neustale a kedze MY tu zijeme vieme aky je tu s tym problem. Nehovorim o pneu, ktore patria na zberny dvor, ale o nadobach na separaciiu. Je tazke vopchat do kontajnera nieco, ked je to uz plne. Tak to ludia nechavaju pri kontajneri, lebo to nechcu hadzat do komunalu. Pan Hesko, si kukne tak akurat statistiky z minuleho roku a podla toho urobi zber. Lenze aj ludia dostavaju rozum a snazia sa separovat....a to co platilo v minulom, predminulom roku, teraz uzplatit nemusi. Ale myslim, ze tento problem je tu uz par rokov, lebo uz ja osobne som daval podnet na MSU minuly ci predminuly rok. A myslim, ze vy mavate cestu do prace cez nasu ulicu, tak ak nechodite "stredom" museli ste si to vsimnut. Nikoho sa nechcem dotknut, ale vyhovorka ze sa tam dalsi kontajner bez zasahu do parkovacieho miesta nezmesti, je chaba. A tak isto si myslim, ze ludia by ozeleli jedno parkovacie miesto i ked je ich tu malo i ked zatial som nemal problem vzdy zaparkovat, ci vecer, ci v noci.... Dakujem avpevne verim ze som sa nikoho nedotkol
11. február 2021

Mirabeau

Ďakujem pánovi Heškovi za odpoveď, ale myslím si, že ak som ja tak uvedomelý, že sa snažím podnetmi zlepšiť okolie, viem ako sa separuje odpad a že sa má kartón rezať atď. Snažím sa okolie vždy udržiavať, no nemôžem konať za ostatných xy susedov. Mojím cieľom je nie len to, že susedia budú mať kde hádzať to množstvo separu ale je mi i ľúto tvrdo pracujúcich smetiarov, ktorí musia vždy okolie, mnohokrát rozfukane zbierať a vidno na nich hnev z neustáleho neporiadku. Jednoducho pridanie košov by tento problém mohlo vyriešiť. Problémom okružnej ulice je aj to, že tu chodia vyhadzovať smeti autá ktoré chodia zo zahradok alebo chát a hádžu sem ich odpad a teda znova objem nestačí pre obyvateľov. pridaním košov by sa sa teda vyriešilo: 1. Nezodpovednosť občanov 2. Nadbytočná práca smetiarov 3. Odpad neobyvateľov ulice ďakujem pekne za vašu odpoveď a čas.
10. marec 2021

Martina

Na problém so separovaným zberom upozorňujeme viacerí občania mesta už dlhodobo a mesto (z nášho subjektívneho, ale myslím, že aj objektívneho pohľadu) nič nerobí.
Je naozaj taký veľký problém nalepiť na každý jeden smetný kôš v meste nálepku s číslom kontajnera a telefonnym číslom kam treba zavolať/poslať sms, že kôš je plný?
V ideálnom svete by bol na koši QR kod, ktorý by si občal len nascanoval a neanonymne poslal mestu s info, že kôš je plný. Ale toho sa asi nedožijeme... :)
Mesto by tak mohlo operatívne vyhodnocovať opodstatnenosť týchto našich "sťažností". Alebo ešte jednoduchšie - pri pár zvozoch triedeného zberu nech sa prevezie aj pracovník TSDK a nech si zapisuje, kde sú koše plné a kde naopak prázdne/nevyužité. A potom môže mesto pracovať s reálnymi dátami a nemusí platiť za vyvážanie prázdnych košov a odpovedať na sťažnosti o preplnených košoch... Stačí trochu rozmýšľať, a robiť službu (a aj osvetu!) ľudom, a kľudne aj takouto "nadprácou".
Ďakujeme, že sa o nás staráte a koše vyvážate.
Skúste ale aspoň naoko preferovať triedený zber pred komunálnym (na stojisku je takmer vždy viac košov na komunál, ako na triedený zber jednej frakcie-hlavne plasty sú dlhodobo problémom).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania