Na Sihoti-znečisťovanie-ovzdušia

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

V riešení
meno
Radoslav Bielik 23. júna 2022

V posledných týždňoch sa v nočných hodinách mestom šíri silný, štipľavý chemický zápach, akoby zo spaľovania alebo priemyselných exhalátov. Pri otvorenom okne na Bysterci človeka niekedy prebudí zápach uprostred noci, inokedy je ho cítiť už večer, ako dnes od cca 20:30. Veľmi silný bol v noci na pondelok 20.6.2022, keď ho ráno medzi 7 a 8h bolo ešte stále cítiť aj v meste, na námestí P.O.Hviezdoslava. Posledné dni je ale situácia horšia než posledné roky a tento zápach je cítiť prakticky každú noc. Niekedy aj so zadymením od severu (viď. foto 20.6. 6:56) typickým skôr pre vykurovaciu sezónu, väčšinou je ale koncentrácia nízka bez viditeľného dymu - ťažko teda posúdiť či pondelkové zadymenie malo súvis so zápachom.

23. jún 2022

Mirabeau

Laické podozrenie padlo na Papierne v Ružomberku... toto sa ale nesmie stávať, mal som za to že tu máme relatívne krásne, zelené mesto s čistým vzduchom a toto je neprijateľné
24. jún 2022

Radoslav Bielik

Ten zdroj bude určite niekde bližšie, z Ružomberka by to navyše asi pri prevažujúcom prúdení vzduchu a prekážke v podobe Brestovej ani neprešlo.

Len pridám informáciu že včera 23.6. bolo smrad na Sihoti opäť cítiť okolo 20h a potom okolo 22h, ale boli pomerne suché a veterné dni takže to bolo vždy len na pár minút. Dnes (24.6. o 18:00) pri ceste okolo areálu na Štefánikovej ulici (Kobit, SEZ, Bourbon Automotive Plastics) bolo zápach cítiť veľmi intenzívne aj priamo na ceste, takže ten zdroj bude zrejme bližšie - možno priamo v Kubíne.
27. jún 2022

Jana

Dobrý deň, pripájam sa. Zapach ne skutočne veľmi intenzívny. Z môjho pozorovania to býva najhoršiee v noci z nedele na pondelok. Viacero známych sa na to sťažovalo. Čo s tým vieme spraviť a ako proti tomu bojovať -rychlo a intenzívne! Nespravme si tu druhý Ružomberok!!!
27. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Bielik,

ďakujeme Vám veľmi pekne za Váš podnet. O stanovisko sme požiadali príslušný Odbor výstavby a životného prostredia. Prajeme Vám pekný deň.
Kto? Odbor výstavby a životného prostredia

Michaela Porvichová
Kancelária primátora
28. jún 2022

Radoslav Bielik

Najhoršie to bolo opäť asi v noci z nedele na pondelok 27.6. okolo 4:30 ma pri otvorených oknách štipľavý zápach zobudil. Okolo 8h ráno ho bolo stále cítiť aj vonku na ulici (Na Sihoti). V noci z pondelka na utorok to bolo o niečo lepšie ale zápach bolo cítiť aj večer. V utorok som mal opäť cestu autom okolo autobusovej stanice a v blízkosti podnikov bolo zápach cítiť aj okolo 10h dopoludnia.

Tento zápach nie je nový, ale v minulosti to bol skôr občasný problém, teraz sa z neho však stal každodenný. Ak tam došlo k nejakému navýšeniu objemu výroby alebo otvoreniu novej linky prípadne úprave technológie, zrejme to muselo prejsť nejakými schvaľovacími procesmi a odbor životného prostredia teda o tom bude mať vedomosť? To sa mohlo stať kedykoľvek počas posledných mesiacov, len to človek častejšie cíti, keďže sa v lete častejšie vetrá... Zároveň je ale zápach častejšie cítiť aj priamo v uliciach, takže ťažko povedať...
30. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Bielik,

touto problematikou sa na území nášho mesta zaoberá Okresný úrad odbor životného prostredia. Viackrát sme aj my ako mesto na základe podnetu od obyvateľov a tiež vlastných zistení iniciovali riešenie tohto problému. Na pôde mesta prebehlo niekoľko stretnutí so zástupcami firmy. Podľa posledných informácií, ktoré máme od uvedenej firmy ale aj od Okresného úradu vieme, že sa síce nejedná o zdraviu škodlivé látky avšak ten zápach je rozhodne veľmi obťažujúci. Príslušné orgány vykonali viaceré kontroly na základe, ktorých im boli udelené pokuty. O najaktuálnejšie informácie v tejto situácii opäť požiadame Okresný úrad a následne Vás budeme informovať. Prajeme Vám pekný deň.
Kto? Odbor výstavby a životného prostredia

Michaela Porvichová
Kancelária primátora
04. júl 2022

Radoslav Bielik

Dnes medzi 5h a 7h ráno to bol opäť celkom extrém, ako pravidelne v noci z nedele na pondelok. Ale minulý týždeň bol smrad citeľný prakticky každú noc, snáď s výnimkou nedele. V piatok aj podvečer pri jazde medzi Kauflandom a železničnou stanicou, vo štvrtok medzi kruhovým objazdom a mostom cez Oravu, skrátka, podľa toho ktorým smerom práve fúka vietor.

Ak spomenutá firma aj napriek pokutám pokračuje v tejto činnosti, tak zrejme neboli odstrašujúce? A ak sa nejedná o zdraviu škodlivé látky, je možné toto doložiť aj správou z nejakého merania prípadne rozborom, alebo aspoň informáciami o aké látky presne ide a z akého procesu pochádzajú? Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.