Bysterecká-Cesty a chodníky-iné

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Vyriešený
meno
Ľubica Kisková 17. februára 2023

Novým teplovodom sa vykurujú aj chodníky ? Koľko si priplatíme ?

21. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pani Kisková,

ďakujeme za Váš podnet. O stanovisko sme požiadali spoločnosť Tehos, s.r.o.. Prajeme Vám pekný deň.
Kto? Tehos, s.r.o.

Michaela Porvichová
Mesto Dolný Kubín
13. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pani Kisková,

realizovaný projekt modernizácia rozvodov tepla na sídlisku Bysterec preukázateľne znížil tepelné straty. Nové potrubia majú lepšie izolačné vlastnosti ako tie pôvodné.
Projekt podlieha trojročnému monitorovaciemu obdobiu riadiacim orgánom SIEA. To isté platí aj o rekonštruovanej vetve pri bytovom dome 2066, na ktorú sa pýtate. Priestor pred bytovým domom 2066 je špecifický z dvoch dôvodov.
1. Zmena dimenzie potrubia: z 65/140 na 200/450 (DN potrubia/ Priemer izolácie) a tým zmena tepelných strát na potrubí, nakoľko zmenou dimenzie dochádza ku zvýšeniu tepelných strát potrubia:
- tepelná strata DN 65 = 25,009W/m
- tepelná strata DN200 = 35,701W/m
Dôvodom zmeny dimenzie, bolo nahradenie pôvodnej trasy končiacej pri objekte Okresného riaditeľstva policajného zboru v Dolnom Kubíne (Okružná č. 2067) novou až k bytovým domom Na Sihoti č. 1154 a 1156, ktoré donedávna boli problematicky zásobované trasou od zimného štadióna. Pre zabezpečenie požiadaviek tepla v problémových objektoch musel byť rozvod tepla prevádzkovaný s vyššou teplotou a rýchlosťou vody v rozvode, čo spôsobovalo zvýšené náklady v celej sústave okruhu Bysterec a to aj na nemodernizovanej časti rozvodu. Zmenou dimenzií a spôsobu napojenia problematických objektov predpokladáme zníženie teploty v rozvode v priemere o 10°C.
2. Z dôvodu požiadavky na čo najkratšie odstávky tepla bolo pôvodné potrubie ponechané na mieste a nové potrubie bolo umiestnené nad to pôvodné, čím sa znížila zákrytová vrstva z 1200mm na 750mm, ktorá v tomto prípade rozloží tepelné straty na menšiu plochu zelene. Prikladáme porovnanie tepelného pôsobenia na 1m2 (1m dĺžky potrubia na 1m šírky nad potrubím) zelene pri zanedbaní tepelného odporu zásypom
- tepelný tok DN 65 = 6,28W/m2
- tepelný tok DN200 = 13,37W/m2

Prajeme Vám pekný deň.

Ing. Stanislav Vilček
Tehos, s.r.o.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania