Fučíkova-náhradná výsadba zelene

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

V riešení
meno
Mária 04. septembra 2020

Tento podnet píšem v mene nespokojných občanov z Fučíkovej ulice v Dolnom Kubíne.
Pravou stranou ulice sa tiahne brezová alej. Stromy tu rastú približne 35 rokov. „Plody“ a listy týchto stromov nám znepríjemňujú bývanie počas celého roka. Je normálne, aby ste pri upratovaní okolia rod. domu na jedenkrát nazametali okolo 70 litrov odpadu?
Prosíme vedenie mesta, aby sa zodpovední pracovníci konečne začali zaoberať touto skutočnosťou. Oslovili zainteresované strany k vyriešeniu tohto niekoľko rokov trvajúceho problému a zabezpečili primeranú náhradnú výsadbu zelene.

V prípade potreby máme k dispozícii súhlasné stanovisko zainteresovaných občanov Fučíkovej ulice.

05. september 2020

Vladimír Adamec

Dobry den, tiez byvam na Fucikovej ulici, aj ja pravidelne zametam listie, kvety a supinate plody z briez. Beriem to ako dan za to, ze tieto stromy pomahaju vytvarat prijemnu klimu a tien, ze pre nas vsetkych produkuju kyslik. Ovela viac mi vadi, ze napriek desiatkam upozorneni nemozem vyjst na terasu ci zahradu v case, ked sused spaluje toxicky odpad, pricom prave tie brezy pomahaju vzduch vycistit. Cely moderny svet bojuje proti klimatickej zmene, urobme proti nej nieco aj my. Kym by vyrastli nove stromy, prejde 15-20 rokov. Riesenie vidim v castejsom cisteni ulice Technickymi sluzbami. Ak vsak bude rozhodnutie kompetentnych ine, budem ho respektovat.
05. september 2020

Blanka Adamcová

Dobrý deň, tiež som z Fučíkovej ulice, som však proti výrubu briez. Predovšetkým súhlasím s manželom v predchádzajúcim príspevku, že brezy zabezpečujú v horúcich letàch nie málo tieňa, po výrube by ulica v lete stratila túto nemalú výhodu. O prospešnosti produkcie kyslíka snáď netreba diskutovať. My pred domom zametáme pravidelne, trvá to cca 1/2 hod raz do týždňa. Množstvo litrov odpadu z briez sme ešte neporátali, ale napr. trávniku pred a popri dome sa venujeme oveľa častejšie a množstvo trávy do odpadu je oveľa väčšie. Myslím, že každý, kto chodí po Fučíkovej ulici uzná, že je to pekné a veľmi príjemné miesto na život, k čomu prispievajú aj naše krásne, stále ešte mladé brezy (dožívajú sa 80- 140 rokov). A to, že máme s nimi robotu a vzniká odpad?(ktorého je dokonca menej, ako donedávna, pretože nedávno na brezách spílili technické služby konáre do zhruba polovice briez) Myslím, že plusy z briez vysoko prevyšujú mínusy. A ešte taká drobná poznámka na okraj- cena elektrického vysávača na lístie s obsahom 50 litrov stojí zhruba 30- 50€.
06. september 2020

Mária

Moja reakcia na predchádzajúce príspevky.

O účinku kyslíka z brezy nie som až tak presvedčená, ale viem, že jej alergény znepríjemňujú život alergikom, astmatikom a pod. a tí žijú aj na našej ulici.
Nové stromy, ktoré sa vysádzajú po meste majú už svoju výšku, takže 15-20 rokov nebudeme čakať na ich priaznivé účinky /viď novú výsadbu na Okružnej ulici pri žel. stanici/.
Čo sa týka odporučenia na zvýšenú spoluprácu Tech. služieb. Sme okrajovou častou mesta. Pracovníkov TS tu vidíme 2 dni v roku /na jar a na jeseň/. Občas rýchlosťou blesku pozametá auto cestu tesne okolo chodníkov a ich druhej strany, cisternu na umývanie cesty som na ulici videla naposledy pred komunálnymi voľbami. Zimná údržba cesty je vykonávaná k spokojnosti. Chodníky, k tým sa nevyjadrujem. Predpokladám, že aj naše mesto má nižší prijem zo Štátneho rozpočtu, má problémy s financovaním dôležitejších vecí ako platiť vo zvýšenej miere upratovanie Fučíkovej ulice. Ak si svahy nepohrabeme sami, tak ich pracovníci TS nepohrabú / brigáda z októbra minulého roka nám to potvrdila, odpadu bolo neúrekom a nebol z jedného roka/. V tejto situácii nám na požiadanie prídu odpad aspoň odviezť. Ďakujeme.
Áno, brezy zabezpečujú tieň 2-3 mesiace, ale zbytok roka je s nimi len problém. Všimli ste si na ulici práve na pravej strane tie zelenajúce sa fasády rod. domov? Nie je na príčine aj to množstvo stromov?
Aj iní občania a skoro všetci sa primeraným spôsobom starajú o svoje okolie a vyhrabávajú zeleň okolo cesty, prípadne zelené plochy v strede ulice. Aj iné trávniky sa svojpomocne kosia a hrabú, odpad na požiadanie bol vždy odvezený TS, za čo opäť ďakujeme. Len si to treba chcieť a vedieť zariadiť.
Kto bude zodpovedať za škody na nehnuteľnostiach a ľudskom zdraví v prípade vyvrátenia stromu alebo odlomenia konárov /silné vetry neobcházajú ani našu ulicu/?
Fučíkovou ulicou denne chodia záhradkári, športovci, turisti, chvália našu ulicu, "závidia" nám tu bývanie ale mnohí si neodpustia poznámku - len ten neporiadok z tých stromov.
TS opílili konáre stromov z toho dôvodu, lebo im prekážali pri práci / poškodené spätné zrkadlá/
K vysávačom lístia a ostatným myšlienkam sa nevyjadrujem.
07. september 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pani Mária,

ďakujeme za podnet, o riešení Vás budeme priebežne informovať.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
12. október 2020

Mária

Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či sa už uskutočnilo stretnutie kompetentných pracovníkov. Komu bol tento podnet zaslaný?
14. október 2020

Margaréta

Dobrý deň,

rada by som sa zapojila do diskusie.
Osobne zastávam názor, že v denšnej dobe vyrúbať zdravé, dospelé stormy je absolútne nezmyselné, priam postavené na hlavu. Spoločenská hodnota týchto stromov je nevyčísliteľná. Tu nejde len o tieň a kyslík, ale aj o ochladzovanie vzduchu vodnou parou z prieduch listov, či lapanie nečistôt z neďalekej hlavnej cesty. Podotýkam, že tieto prachové častice sú tiež alergén.
Zaujímalo by ma, aké stromy by ste si predstavovali ako náhradu. Ihličnany sú absolútne neadekvátne - zle znášajú vysoké letné teploty a znečistenie. Stromy ako javory majú zasa oveľa väčšie listy ako brezy a bolo by z nich ešte viac "odpadu". Na druhej strane, listy tvoria výborný kompost a hromady lístia pod stromami zasa slúžia ako úkryt na prezimovanie pre ježkov, motýle, žaby, atď. Takže majú aj svoje výhody.
Ihličnany a aj širokolisté stromy by ešte zhoršili Váš problém so "zelenajúcimi sa fasádami", pretože by zabránili výreniu vzduchu.
Spomínate aj vyvrátené stromy/ odlomené konáre. Tomu sa nevyhnete pri žiadnych stromoch, keď sú tak zanedbávané, ako stromy na uliciach bežne bývajú.
Pokiaľ uvažujete o výrube bez náhrady... To je úplne scestné. Nie len neekologické ale aj by to narušilo ráz ulice. A na neposlednom mieste je aj hodnota nehnuteľností na ulici. Krásne dospelé stromy pridávajú na ich hodnote.
15. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Komisia revitalizácie zelene a environmentálneho rozvoja sa problematikou briez na Fučíkovej ulici zaoberala na svojom zasadnutí dňa 08.09.2020. V zápise z komisie, ktorý je k dispozícii na odkaze https://www.dolnykubin.sk/download_file_f.php?id=1402009, sa okrem iného uvádza: „K tomu RNDr. Removčíková uviedla, že nie je pravda, že by sa touto otázkou doteraz nikto nezaoberal, tak ako sa to tvrdí v podnete. Vo februári 2020 na zasadnutí Komisie RZaER boli prerokované výsledky obhliadky uvedenej lokality, kde bolo konštatované, že z približne 30 ks briez len 3 ks majú malé poškodenia koruny (olámané konáre), inak sú všetky stromy zdravé a nie je objektívny dôvod na výrub. Rovnako sú dostatočne vzdialené od rodinných domov (domy a brezy delí cestná komunikácia a predzáhradky). Rovnako ako predtým navrhla komisia, aj teraz navrhuje, aby uvedený problém občania prerokovali s príslušným urbárom a majiteľmi pozemkov, keďže výsadba drevín sa nenachádza na pozemku mesta Dolný Kubín."
Komisia RZaER však vo svojom uznesení uložila predsedníčke komisie, aby pripravila pre p. primátora odpoveď do Odkazu pre starostu o výsledku prerokovania sťažnosti obyvateľov ul. Fučíkovej v súvislosti s požiadavkou výrubu drevín.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
02. december 2020

Mária

Dobrý deň,
komisia RZaER na zasadnutí dňa 8.9.2020 uložila predsedníčke komisie úlohu, aby pripravila odpoveď k uvedenej veci.
Prosím o informáciu, či táto správa už bola prípadne kedy bude predložená.

Ďakujem.
04. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

stanovisko Komisie pre revitalizáciu zelene a environmentálny rozvoj:
„Komisia RZaER sa touto problematikou zaoberala na zasadnutí už vo februári 2020. Boli prerokované výsledky obhliadky uvedenej lokality, kde bolo konštatované, že z približne 30 ks briez len 3 ks majú malé poškodenia koruny (olámané konáre), inak sú všetky stromy zdravé a nie je objektívny dôvod na výrub. Rovnako sú dostatočne vzdialené od rodinných domov (domy a brezy delí cestná komunikácia a predzáhradky). Rovnako ako predtým navrhla komisia, aj teraz navrhuje, aby uvedený problém občania prerokovali s príslušným urbárom a majiteľmi pozemkov, keďže výsadba drevín sa nenachádza len na pozemku mesta Dolný Kubín."

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania