Brestová-problémoví psíčkari

Zodpovednosť za riešenie: Hamuliakovo

Uzavretý
meno
Mária Bronďošová 03. februára 2021

Zdravim vas,
chcem vas poprosit o riesenie kazdodennej situacie v okoli malej i velkej hradze a v dedine vseobecne. Ide o vencenie psov bez vodzky. Vzdy sa k nam rozbehne nejaky pes. Majitelia vzdy cupitajuc za nim s voditkom okolo krku, lebo vsak maju uzasne vycviceneho psa, ktory sa za ludmi ani za inymi psami na vodzke nerozbehne. Je to priserne. Behame po trave, bicyklujeme po hradzi a nepresiel den, kedy nam takyto pusteny pes bezociveho majitela skrizil cestu. Tych velkych plemien sa realne bojim, nakolko mam dvoch malych psov a aj ked som von bez nich, netusim co mi cudzi velky pes moze spravit. Nechcem sa bat sportovania kvoli bezohladnym psickarom. O exkrementoch na trave nehovoriac - potom ak napadne centimenter snehu sa v tom valaju deti, co je tiez neskutocne. Dakujem.

03. február 2021

Stanislav Krajňák

Súhlasím sa utorkou príspevku. Incidentov s voľne pustenými psami na hrádzi je viac ako kedykoľvek predtým, hlavne teraz počas zákazu vychádzania. Rozumiem že ľudia nemajú momentálne kam ísť a hrádza je jediným útočiskom. Výsledkom je to, že napriek tomu že je január, po hrádzi sa pohybuje viac ľudí ako v strede letnej sezóny, vrátane majiteľov bojových a veľkých plemien. Sám sa taktiež často bojím, keď sa proti mne rozbehne obrovský pes a majiteľ naňho márne kričí. O to viac keď bicyklujem aj s deťmi, predsa len ten pes je od nich o hlavu väčší. Zašlo to už tak ďaleko že som začal so sebou nosiť na bicykel aj slzný plyn na sebaobranu, lebo sa jednoducho na hrádzi už necítim bezpečne.
03. február 2021

Vilo Kerekes

Aj mne sa parkrat stalo, ze sa na mna rozbehol veĺky pes bez kosika. Ak sa ozvem neprijemny je aj majitel!! Ja osobne neznašam tychto ľudi. A o exkrementoch ani nevravim. Nech si ich nechaju pardon za vyraz vy . . ť v obyvacke, to sme v stredoveku? to si po nich nevedia upratat?? to ja mam riesit osr...te tenisky?? najhorsie je, že TI ľudia su hlupi a obmedzeni a vobec im to nedojde! Dufam, ze sa nad tymto problemom kompetentni zamyslia a dojde k naprave!
22. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, vkladám vyjadrenie, v kontexte, ako bolo s pani Máriou komunikované cez messenger:

Obec pripravuje kampaň na FB aj budeme inštrukcie vkladať k výmeru dane pre psa.
Je otázne, do akej miery toto všetko správanie ľudí zmení - veď že každý vie, že exkrementy paria do smetiaku, a môžete to napísať 1000x a aj tak ich nepozbierajú. S vodením psov na vôdzke je to rovnaké.
Kým nebude celá komunita verejne a okamžite na mieste týchto psíčkárov upozorňovať na nevhodné správanie, zrejme sa nič nezmení.
Obec nevie zamestnať 20 ľudí len na to, aby dohliadalo na psíčkarov.
Problém voľne pobehujúcich psov a nezbieraných exkrementov nie je len problémom našej obce, je to problém celospoločenský.

Napriek tomu, že je platné všeobecne záväzné nariadenie, mechanizmus vynútenia jeho dodržiavania v praxi nefunguje.
Tým, že obec nemá zriadenú obecnú políciu je jediným riešením správne priestupkové konanie.

V prípade napadnutia človeka psom spisuje polícia hlásenie. Kým však príde, vinník je dávno preč, lebo samozrejme nemá záujem čakať. Takže potom sa rieši nezávislí svedkovia, ktorí chodia vypovedať na obecný úrad, ak sú vôbec po čase ochotní prísť.

Celý tento postup je spojený s enormnou byrokraciou.
Obecný úrad nemá personálnu kapacitu (vyčlenenú referentku) na riešenie akýchto priestupkov, Okrem času je s tým spojené množstvo administratívnych úkonov ako oznámenie, vypovedanie vinníka, vypočutie svedkov, udelenie pokuty. O všetkom sa spisujú zápisnice, ktoré sa doručujú s doručenkou.
Výška pokuty, ktorú úrad môže v zmysle platných zákonov uložiť nie je ani len motivačná a ani nepokryje nevyhnutné personálne náklady na vedenie konania.

Ludmila Goldbergerová, starostka
07. marec 2021

Majek Majecek

Psy navoľno...večný problém hrádze, majitelia ich venčia na asfaltke bez voditka, ako keby tam nebolo kopec trávy a lesa okolo, mňa už dvakrát nahaňal pes, jeden z nich (pitbul) ani nemal majiteľa pri sebe, ten bol možno niekde v lese, nič proti psíčkárom ale prečo zrovna asfaltka na hrádzi kde jazdia korčuliari a cyklisti aj male deti... hlavne sa potom budu stazovat ked im niekto zrazi psa. ale chodia aj vzorni psickari, pes na voditku, ak sa aj vystrci pes do protismeru tak majitel ho hned pritiahne k sebe, takych som ochotny tolerovat...ale pes navolno? do hlavy mu nevidim, prudka zmena smeru, mozno sa chce hrat, mozno chce zautocit...ale vzdy zavadza a na majitela vecsinou nereaguje

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.