Rybarska-vypúšťanie plynov čistiarňou odpadových vôd

Zodpovednosť za riešenie: Hamuliakovo

Uzavretý
meno
Slavomír Slašťan 29. júna 2020

Čistiareň odpadových vôd zvyčajne vypúšťa do ovzdušia nahromadené plyny večer okolo 21:00 - 22:00. Ide o nepríjemný zápach, s ktorým tu neustále bojujeme.
Prosím o zabezpečenie dohody s BVS, aby to robili až okolo 2:00-3:00, nakoľko sa večer väčšina domácností snaží vetrať, zvlášť v letnom období.

Vopred ďakujem za skoré vyriešenie.

29. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

čistiareň odpadových vôd je prevádzkovaná BVS a.s. a je tiež jej majetkom.
Obec Hamuliakovo zaslala Váš podnet na BVS, a.s. s prosbou o prispôsobenie prevádzky, nemá však žiadne legislatívne možnosti zasahovať do technologických procesov.
Z tohto dôvodu nemôžeme tento podnet vybaviť v rámci samosprávnych kompetencií.

Ludmila Goldbergerová, starostka
30. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, nižšie zasielam odpoveď BVS k problematike zápachu z ČOV Hamuliakovo. Vami zaslaný podnet nie je možné vyriešiť v rámci možností samosprávy.
Odpoveď. BVS:
Dobrý deň,
v zmysle Vášho podnetu Vám zasielame stanovisko príslušného referátu divízie čistenia odpadových vôd, v znení: „ČOV Hamuliakovo neakumuluje žiadne plyny okrem bioplynu, ktorý je spaľovaný v kotli v celej produkcii. Ak je ho náhodou nadbytok, tak je spaľovaný na havarijnom horáku – je teda spracovávaný bezzápachovým spôsobom. ČOV Hamuliakovo je v normálnej prevádzke. Z dôvodu eliminácie zápachu sme v maximálnej možnej miere obmedzili príjem žumpových vôd na ČOV. Zvýšená tvorba zápachu vo večerných hodinách je jav, ktorý sa prejavuje na väčšine ČOV. Je to spôsobené najmä zníženým atmosférickým tlakom ako aj skutočnosťou, že v spomínaných večerných hodinách sa stabilizujú veterné podmienky – väčšinou nastane skoro bezvetrie. Rovnako je tu skutočnosť, že každá ČOV je na konci kanalizačného systému. Je potrebné si uvedomiť, že na kanalizačnom systéme privádzajúcom splaškové vody na ČOV je značný počet čerpacích staníc, ktoré do určitej miery akumulujú odpadové vody v nevyhnutnej miere. Teda zápach v prípade nepriaznivých podmienok uniká aj z kanalizačného systému, ktorý nie je na prvý pohľad taký zrejmý a viditeľný ako samotná ČOV. Zároveň by sme radi upozornili, nakoľko prevádzkujeme celkovo 23 ČOV, že sa jednoznačne preukázalo ako nevýhodné povoľovať a stavať stavby bytových domov a RD v blízkosti ČOV. BVS a.s. na to upozorňuje už niekoľko rokov spätne. Napriek spomenutému situáciu preveríme (tento týždeň), pokúsime sa identifikovať bližšie zdroj zápachu a spraviť prípadné opatrenia, ktoré by mohli obmedziť šírenie zápachu do okolia v maximálnej možnej miere.“ Za pochopenie Vám vopred ďakujeme.
Prajeme Vám príjemný deň a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

V prípade akýchkoľvek otázok môžete využiť aj služby nášho call centra (0850 123 122) v pracovných dňoch od 7:00 do 16:00 hodiny.

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s.
Prešovská 48, 826 46 Bratislava
tel.:0850 123 122
e-mail: [email protected]
http://www.bvsas.sk

Ludmila Goldbergerová, starostka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania