Prievidzská-znečisťovanie-vody

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Libuša 22. marca 2021

V piatok 21.3. boli učitelia s deťmi páliť Morenu na oslavu jari a niečo si zabudli v potoku..!? 🤔
Prekvapilo ma, že zrovna učitelia / vychovávatelia idú zlým príkladom pre také malé deti.. (nehovoriac o tom, aká je táto tradícia stará - nezmyselná a znečisťujú ňou prírodu, ktorá hrá hlavnú úlohu "oslavy";)
Vytiahla by som Morenu z potoka, ale nedočiahnem na ňu. Preto by som týmto spôsobom chcela poprosiť, či by ste to mohli vyriešiť.

Ďakujem a snáď tento odkaz pripomenie ľuďom, že znečisťovanie, či už hádzaním vecí do potoka alebo pálením, je tá najväčšia hlúposť..

I. ✌🏼

23. marec 2021

Janka Valuchová

Milá pani Libuša,

zvyky a tradície našej vlasti sú veľmi dôležité pri výchove a vzdelávaní našich detí. Patrí tam aj vynášanie Moreny. Moreny vytvárame spolu s deťmi výhradne z prírodných materiálov, ktoré sú rozložiteľné. Naše prostredie a ani potok Handlovka úmyselne neznečisťujeme. Morenu sme tam nechali v rámci zvykov, s úmyslom ju tento týždeň odstrániť z vody. Rada by som pripomenula, že sme pre deti dobrým vzorom a preto som pravidelnou dobrovoľníčkou pri čistení handlovských vodných tokov a prírody. Asi sme sa tam museli už stretnúť, keďže máte taký veľký záujem o čistú prírodu. Mgr. Janka Valuchová(vychovávateĺka a členka komisie vzdelávania, práce s deťmi a mládežou)
23. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za zaslanie podnetu. Mesto Handlová, ako zriaďovateľ troch základných škôl a materskej školy si cení prácu pedagogického zboru, ktorý napĺňa učebné osnovy tiež interaktívnym spôsobom. Ten je v prípade udržovania tradícií, ako dôležitej súčasti kultúry každého národa, jedným z dôležitých nástrojov vzdelávania.
Na druhej strane je záujmom mesta chrániť našu prírodu a eliminovať dosahy na jej znečistenie. Z tohto dôvodu sú na všetkých handlovských školách zavedené projekty vedúce k ochrane životného prostredia.
Hádzanie Moreny, ako symbol končiacej sa zimy, rokmi tiež prešlo rôznymi modifikáciami, avšak návrat ku kultúre našich predkov a sprievodné vzdelávacie aktivity pre deti považuje mesto, ako zriaďovateľ škôl, naďalej za potrebné.
Metodička školského úradu bude informovať riaditeľky Základných škôl a materskej školy, aby v prípade podobných aktivít ešte viac dbali na ochranu životného prostredia pri realizácií exteriérových aktivít.
V tomto konkrétnom prípade Vás uisťujeme, že Morena bola zhotovená z dreva, slamy a handier a neobsahovala žiadne lepidlá, kovy ani ďalšie materiály, ktoré by mali zvýšený negatívny vplyv na životné prostredie.
Ďakujeme Vám za podnet, zvyšky Moreny mesto dalo odstrániť.

tím oddelenia marketingu a komunikácie
24. marec 2021

Odkazprestarostu.sk Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

prosíme Vás o slušnú diskusiu v zmysle pravidiel portálu odkazprestarostu.sk, v opačnom prípade budeme musieť zrušiť diskusiu pod príspevkom. Nevhodný príspevok bol preto z uvedeného dôvodu vymazaný.

Tím odkazprestarostu.sk

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.