Čo s detským ihriskom na MC?

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

V riešení
meno
Florián 20. mája 2015

Stav detského ihriska v správe mesta na MC je asi známi aj úradíkom na MZ. Podľa môjho názoru, je v takomto stave z ľahostajnosti kompetentných v meste. Nie vinou vandalov, ale vinou poveternostných vplyvou a odvodnením multifunkčného ihriska je v tomto dezolátnom stave. Chcel by som sa spýtať, kde by som zistil informácie o pláne revitalizácie detských ihrísk v meste? Kto má na starosti preverovať skutkový stav detkých ihrísk? Prečo bolo zámerom mesta stavbou športového ihriska na MC (jeho odvodnením) zničiť detské ihrsko? Je záujem zo strany mesta obnoviť detské ihrisko, a v akom časovom úseku? Zvažuje mesto použiť poveternostným podmienkam odolávajúci materiál pri revitalizácii? Viem o aktivite občanov na obnovu ihriska, no mňa by zaujímal postoj mesta. Zaujíma ma hlavne komkrétny plán mesta s detským ihriskom na MC. Ďakujem.

29. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Stav detských ihrísk je každoročne monitorovaný, stav tohto je nám veľmi dobre známy. Nie je však zapríčinený ľahostajnosťou kompetentných, ale užívaním ihriska občanmi. Životnosť drevených verejných ihrísk je v našom meste maximálne 5 rokov. Pre porovnanie, v ostatných mestách je to 10 - 20 rokov. V roku 2006 bolo toto ihrisko s konštrukčne rovnakými (Mierové nám., Prievidzská, Mostná) odovzdané do užívania. Po dvoch rokoch muselo mesto vykonať generálnu opravu týchto ihrísk z dôvodu odcudzenia, násilného zlomenia, vytrhnutia a prevalenia jednotlivých prvkov - súčasti ihrísk sa našli dokonca aj vo vodnom toku. Pri akomkoľvek násilnom poškodení konštrukčného prvku dokončia proces devastácie poveternostné vplyvy.
Plán revitalizácie detských ihrísk v meste Handlová nie je spracovaný. Každoročne sa však v návrhu rozpočtu mesta žiadajú prostriedky na opravu a údržbu ihrísk. Na rok 2015 bola Mestským zastupiteľstvom schválená čiastka vo výške 2000 EUR pre všetky ihriská v Handlovej.
Mesto Handlová uvažuje v mesiaci jún 2015 s opravou predmetného ihriska v spolupráci s aktivitou občanov (nadácia Orange).


Ing. Jozef Čaplár, vedúci oddelenia výstavby, ÚP, dopravy a OŽP
05. júl 2015

Florián

Dobrý deň. Na môj podnet odpovedal p. Ing. Čaplár. Jeho odpoveď okrem toho, že nebola dostačujúca (zámerne sa vyhýba odpovedi vytápania detského ihriska, tak ako to robil aj na stránkach mesta) zámerne zavádzal informáciou, že mesto uvažuje o oprave ihriska v mesiaci jún 2015 v spolupráci s aktivitou občanov. Do dnešného dňa, sa na ihrisku ani tráva neohla. Aktivita občanov je akási dobrovoľná snaha občanov deťom umožniť hrať sa v našom meste. Ja som sa pýtal priamo kompetentných v meste či majú záujem o detské ihrisko na MC, ktoré je jediné pre dosť široké územné pokritie. Z informácií poskytnutých v odpovedi na môj dotaz som sa dozvedel, že od roku 2008 nenašlo mesto ani korunu (resp. €) na opravu (resp. revitalizáciu predmetného ihriska). Použitá odpoveď, že ihrisko sa ničí používaním vychádza z reality. No nebolo zámerom mesta vybudovať detské ihrisko a odovzdať ho do užívania občanom? Ak v iných mestách ihriská užívajú dlhšie, tiež im nevenujú žiadnu údržbu, tak ako to je v prípade mesta Handlová? Kam smerujú peniaze ktoré spomýnal p. Ing. Čaplár vyčlenované mestom? Mesto nemení ani piesok v ihriskách, tak .......... Otázok by som napísal veľa, no odpoveď som si istý, že nedostanem. Určite nie pravdivú. Stalo by sa niekomu niečo, keby mi odpovedal pravdivo na otázku čo s detským ihriskom na MC? Nepotrebujem sľuby a zavádzajúce informácie ako od p. Ing. Čaplára. Nezaujma ma čo a prečo je s detským ihriskom. To vieme. Zaujma ma riešenie. Môžme nejaké čakať a v akej dobe? Kompetentný v meste hádam majú riešenie problému. Prosím si odpoveď. Ďakujem.
20. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Ako už informoval Ing. Čaplár, schválené finančné prostriedky na revitalizáciu detských ihrísk boli iba v minimálnej výške, konkrétne 2000 EUR. To stavia mesto do ťažkej pozície, kedy musí prehodnotiť, ktoré ihriská opraviť. Prehodnotenie tejto situácie máme naplánované na august 2015, kedy budú stanovené priority, tzn. bude preskúmaný stav detských ihrísk na území mesta a nutnosť ich opravy. Bohužiaľ, ihrisko na MC nie je v našom meste jediné v zlom stave a preto, pre spokojnosť čo najširšej vrstvy obyvateľov bude určené ihrisko, ktoré potrebuje opravu najviac. O všetkom budeme včas informovať.

Ing. Jozef Tonhauser, prednosta MsÚ
24. september 2015

Odpoveď samosprávy

Mesto Handlová má jedinečnú možnosť získať grant na výstavbu ihriska na sídlisku MC od Nadácie SPP.
Zahlasovať môžete tu: http://www.sppolocne.sk/sk/o-nas/podporili-sme/detail-projektu/1324?region=2

Mgr. Viktória Moravčíková Timurová, marketing a komunikácia
08. február 2017

Andrew

Možno tam bude Žihadielko :P

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania