Preplnené nádoby na odpad

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

V riešení
meno
Patrik Šarina 19. októbra 2015

Dobrý deň.
Rád by som upozornil na dlhodobejší problém s preplnenými kontajnermi na ul. Partizánska pri dome č. 3. Problém spočíva v tom, že nádoby sú, podľa môjho názoru, dimenzované práve pre obytný dom č. 3, vzhľadom k počtu domácností. Avšak tieto nádoby využívajú aj prevádzky v budove "Slovanu", najmä prevádzka Bistro Ľubica, čím dochádza k ich preplňovaniu. Keď som sa pýtal zamestnankyne, prečo tam nosia odpad, dostal som odpoveď, že to majú povolené od mesta. Je to pravda? Resp. nemalo by mať reštauračné zariadenie vlastnú nádobu na odpad?
Za riešenie a odpoveď vopred ďakujem.

23. október 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za zaslanie podnetu. Vami uvedený problém vzniká z toho, že si prevádzkovatelia mýlia komunálny odpad s odpadom z prevádzkovania podnikateľskej činnosti. Podľa platného VZN mesta o odpade je každý jeden subjekt (podnikateľ, alebo fyzická osoba) oprávnený používať akúkoľvek nádobu na komunálny odpad. V priemere, jedna veľká nádoba na odpad (okolo 1100 l) postačuje pre 20 domácností. Ak máte problém s preplnenými nádobami, je potrebné zažiadať o pristavenie ďalšej nádoby spoločnosť Hater s.r.o.
Systém odpadového hospodárstva v meste sa bude riešiť v roku 2016 v nadväznosti na novelu Zákona o odpadoch.

Mgr. Viktória Moravčíková Timurová, marketing a komunikácia
26. október 2015

Patrik Šarina

Dobrý deň. Rád by som zareagoval na Vašu odpoveď.
To, že sú prevádzkovatelia oprávnení využívať akúkoľvek nádobu v meste chápem, problém však nastáva pri dlhodobom využívaní jednej resp. dvoch. To, že veľká nádoba postačuje pre 20 domácností potvrdzuje moje tvrdenie, že 2 nádoby sú dimenzované pre náš bytový dom v ktorom je 41 bytov. A dostávam sa k tomu hlavnému: my máme požiadať Hater o pristavenie nádoby na odpad? Hater je mestská organizácia, preto nevidím problém v tom, aby radnica delegovala riešenie tohto problému kompetentným na Hater. V úvode píšete, že prevádzkovatelia si mýlia odpady. Očakávam, že preveríte, či vôbec tieto prevádzky majú nádoby na odpad z prevádzkovania činnosti. Ak nie, ako mesto prostredníctvom spol. Hater zjednajte nápravu. Predpokladám, že prevádzkovatelia si tiež platia dane za odvoz odpadu z prevádzkovania a teda by mali byť vybavený nádobami pre tento účel. A to, že sa systém odpadového hospodárstva bude riešiť v roku 2016 nepovažujem za adekvátnu odpoveď aj s ohľadom na blížiaci sa december, ktorý býva náročný na množstvo vyprodukovaného odpadu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania