Pohánkovec japonský pri bývalom Gymnáziu

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

V riešení
meno
Ľudmila 22. júna 2016

Tiež pozostatok vyvážania záhradného odpadu k plotu Gymnázia v minulých rokoch...

23. jún 2016

Ľudmila

ďalšia lokalita výskytu pohánkovca je v blízkosti Jánošíkovej ul.na lúke na GPS súradniciach :sev.šírka:48° 43min 914 sec vých.dĺžka : 18°44 min 608 sec.
Neviem, či táto lokalita ešte spadá do kompetencie mesta, a či mesto automaticky posúva podnety kompetentným, alebo mám podnet sama poslať na pozemkový a lesný odbor v Prievidzi
03. august 2016

Odpoveď samosprávy

Pohánkovec japonský bude na pozemkoch mesta odstraňovaný v zmysle zákona 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny a vyhlášky 24/2003 ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny príloha 2a.
Mesto upozorňuje vlastníkov pozemkov na povinnosť odstraňovať invázne druhy rastlín v zmysle uvedeného zákona.

Ing. Roman Pavlík, ref. ochrany životného prostredia​"
04. august 2016

Ľudmila

Ďakujem za odpoveď, beriem na vedomie Vaše tvrdenie o upozorňovaní vlastníkov pozemkov, ale treba to aj kontrolovať a prípadne aj postihovať pri opakovanom zanedbávaní, inak nám to doslovne prerastie cez hlavu.
Podľa § 90 ods. 1 písm. b) zákona o ochrane prírody a krajiny môže orgán ochrany prírody uložiť podnikateľovi alebo právnickej osobe za porušenie § 7b ods. 2, teda za porušenie zákazu držby, prepravy, dovozu, pestovania, rozmnožovania alebo obchodovania s inváznymi druhmi rastlín, s ich časťami, alebo výrobkami z nich, ktoré by mohli spôsobiť ich samovoľné rozšírenie, pokutu až do 9 958,17 Eur.
Podľa § 90 ods. 1 písm. l) zákona o ochrane prírody a krajiny môže orgán ochrany prírody uložiť podnikateľovi alebo právnickej osobe za porušenie § 7b ods. 3, teda za to, že si neplní povinnosť odstraňovať invázne druhy zo svojho pozemku spôsobmi ustanoveným vo vyhláške a povinnosť starať sa o pozemok takým spôsobom, aby zamedzil opätovnému šíreniu inváznych druhov rastlín, pokutu taktiež do 9 958,17 Eur.
Podľa § 92 ods. 1 písm. d) a ods. 1 písm. n) zákona o ochrane prírody a krajiny, môže orgán ochrany prírody uložiť fyzickej osobe za priestupky s vyššie uvedenými skutkovými podstatami, pokarhanie alebo pokutu až do 3 319,39 Eur.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania