Mesto propagujúce politické strany

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Stanislav Sklenka 26. júna 2018

Dobrý deň,

som rád, keď sa v meste niečo deje a ďakujem za každú akciu. Či ju organizuje mesto alebo niekto iný, či ma zaujme alebo nie. Nech sa poteší každá skupina.

Blíži sa každoročná Vatra zvrchovanosti, tak chcem radšej napísať vopred, čo mi každoročne bodá do oka. Na tejto akcii som zatiaľ nebol, pretože na akcie KSS či Smeru nechodím. Pri pohľade na logo mesta a KSS na jednom plagáte mi vždy nepríjemne neveriacky stisne žalúdok.

A je v poriadku, ak mesto pozýva a organizuje oslavy výročia založenia SNS?

Predstavme si, ako by zniesli pod zem Kotlebu ako župana, keby spravil akciu pod záštitou BBSK na oslavu 5. výročia založenia ĽSNS...Nemožné, nitka by na ňom neostala suchá. U nás každoročná realita?

Akcia nech je, ale prosím nech to organizuje mesto ALEBO politické strany.

26. jún 2018

Dušan

A co je nantom lto je sponzorom. Keby tam aj boli farari tak mi je to jedno. Na tu akciu mozes prispiet aj ty a bude tam aj tvoje meno. Myslíš ze by ro niekomu vadilo? Kazdy ma moznost sa zviditelnit. Aj politicka strana ako ke KSS. A podotykam, nie som fanda tejto strany.
28. jún 2018

Stanislav Sklenka

Na plagáte vyššie vidieť iba mestské/štátne organizácie a politické strany. Žiadni súkromní sponzori tam nie sú. Možno aj preto, že sponzorovať výročie SNS neprináleží iným ako SNS. Ja osobne by som radšej zaplatil za to, aby moje meno na plagáte vedľa SMER, SNS a KSS nebolo. Oslavy mesta by som možno podporil, oslavy SNS určite nie.

Aj reklama má finančnú hodnotu, aj meno a dôveryhodnosť má hodnotu. Mesto mohlo propagovať a financovať oslavy politickej strany pred 1989, ale dnes by sa malo správať apoliticky a nie financovať z rozpočtu mesta propagáciu vybraných politických strán.

Ani zákon nedovoľuje, aby politické strany prijímali dary, či vecné plnenia financované z rozpočtov miest a obcí.

Zaujímalo by ma preto tiež, akú časť nákladov znáša mesto a mestské organizácie a akú časť nákladov politické strany. Ak je väčšina na meste, radšej nech to celé organizuje samo ako mestskú akciu bez osláv týkajúcich sa politickej strany.
03. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mesto Handlová je organizátorom podujatia a uvedenie sponzorov, ktorými sú v tomto prípade politické strany spĺňajúce demokratické princípy, je poďakovaním za ich vklad k organizácii tohto špecifického podujatia. Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky bola predložená tradičnou stranou, ktorá myšlienku udržuje do dnešného dňa. Kultúrny program podujatia nikdy nie je politicky orientovaný.
S pozdravom

Mgr. Jana Paulínyová, odd. komunikácie MsÚ
04. júl 2018

Stanislav Sklenka

Dobrý deň,

ďakujem za odpoveď. Stále si však myslím, že je nevhodné ak podujatie organizuje mesto a na plagáte uvedie "pri príležitosti.... a X. výročia SNS". Spolu s logami to automaticky vyvoláva dojem politickej orientácie a od účasti na tomto podujatí hradeného z rozpočtu mesta ma to vždy odrádzalo.

Takýto obsah nemá podľa mňa na plagátoch mesta miesto a keď už nič iné, toto by sa malo škrtnúť hneď.

Bohužiaľ za demokracie spĺňa "demokratické princípy" aj KSS, ktorá takúto prezentáciu demokratických strán za svojho režimu netolerovala. Záleží na nás, ako tolerujeme propagovanie tejto "strany s demokratickými princípmi" my a mesto, keď sa karta otočila. Za aký "príspevok" či "vklad k organizácii" sme ochotní zabudnúť a spájať meno mesta s takýmto subjektom.

Je na meste, aká je cena za jeho apolitickosť. Koľko mu stačí priplatiť k mestskému podujatiu, aby propagovalo politické strany, dokonca aj tie kontroverzné.

V každom prípade ale ďakujem za odpoveď. Cena dobrého mena, cti, nadhľadu či apolitickosti je asi pre každého iná. Ja ju mám stanovenú veľmi vysoko.

Preto s predajom cti a nezávislosti mesta za akúkoľvek cenu nesúhlasím a považujem ho za neprijateľný bez ohľadu na výšku príspevku. Napriek tomu ma ale zaujíma, aká je výška príspevkov strán v pomere k celkovým nákladom podujatia. Či je ten predaj cti "iba" zlý, alebo až absurdný.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania