Smetne nadoby

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
eman 15. októbra 2018

Dobry den.Chcem sa opytat, kedy budu odstranene stare smetne nadoby na okružnej,a či sa už môžu použivat tie nove?Nakolko premiestnenim tych starych kontajnerov pod okna obyvatelov ste len vytvorili nove parkovacie miesta.Som zvedavy ked pridu vynašat odpad pracovnici ako sa k nim dostanu a ako sa k nim do staneme my občania.

31. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na sídlisku MC pribudlo spolu 18 nových polopodzemných kontajnerov.
Stojiská boli doplnené o dopravné značenie - žltá čiara. Kontajnery sú v plnej prevádzke od pondelka 29.10.2018.Ďakujeme všetkým obyvateľom, že budú odpad triediť a vhadzovať ho do príslušných kontajnerov. Výstavba polopodzmených kontajnerov je prípravou na zmenu legislatívy, prosíme venujte pozornosť informáciám nižšie.

Informácie z verejnej diskusie v rámci DOD na tému ODPAD AKO CENNÝ ZDROJ

Aj tento rok mala verejnosť možnosť diskutovať v rámci DOD na horúcu tému spracovania odpadov.
V kinosále DK sa zišla približne dvadsiatka diskutujúcich. Legislatíva sprísňuje pravidlá pre samosprávy a obyvateľov. Ak nebudeme triediť odpad vo vyššom percente, enormnému nárastu poplatkov sa nevyhneme. Branislav Moňok, ako hosť z občianskeho združenia Priatelia Zeme (SPZ), predstavil v diskusii ako to je s triedením odpadov v Handlovej. Ročná produkcia odpadov na jedného obyvateľa na Slovensku je 391 kg, v našom meste 424 kg. Celkovo je produkcia odpadu v Handlovej 7174 ton ročne, z toho končí na skládke v Handlovej 74,7 % a vytriedi sa 25,3 %. Každý Handlovčan vytriedil a zrecykloval 107 kg odpadu a na skládku odpadov vyprodukoval 317 kg odpadu. Priemer triedenia na Slovensku je 29,1 %. Ak sa pozrieme na súčasnú situáciu prostredníctvom tabuľky znázorňujúcej vývoj nárastu sadzby poplatku za uloženie komunálneho odpadu na skládku v závislosti od úrovne vytriedenia, pri súčasnej úrovni triedenia v Handlovej (25,3 %) sadzba za uloženie 1 tony odpadu na skládku je 5 €, v roku 2019 to bude 10 €, v roku 2020 22 € a v roku 2021 je to čiastka vo výške 27 €. Riešením je zvýšenie percenta vytriedeného odpadu, napríklad, ak sa Handlovej podarí vytriediť 60% odpadu, poplatok narastie za štyri roky z 5 € na 11 €. Na diskusii odzneli informácie, že mesto by malo pridať v oblasti motivácie obyvateľov. Motivácia môže byť ekonomická a morálna. Môžu byť stanovené výhody pre tých, ktorí triedia. V súčasnej dobe sa mesto rozhodlo investovať do projektu kompostárne a inštalácie nových polopodzemných kontajnerov, ktorých je vrátane sídliska Mostná a Morovnianska cesta v Handlovej už 43. Otázka finančnej motivácie je v tejto chvíli otvorená. Pozvanie do diskusie prijal aj Blažej Litva, konateľ spoločnosti HATER-HANDLOVÁ spol. s r.o.. Predstavil súčasnú situáciu v oblasti implementácie veľkého projektu mesta Kompostáreň Handlová. Kompostovacia plocha je vybudovaná, technické zázemie je dodané, nastavuje sa systém zvozu a triedenia ďalšej zložky - biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO). Projekt bude finančne ukončený do konca roku 2018, jeho implementácia sa začne v spolupráci s obyvateľmi v prvom štvrťroku 2019. V prípade produkcie kvalitného kompostu by tento mohli následne Handlovčania využiť.
Pozn. Autorom tabuľky je Branislav Moňok, Priatelia Zeme
S pozdravom

Mgr. Jana Paulínyová, odd. komunikácie MsÚ
31. október 2018

Helena

Prosím vás, ako sa dá zistiť ze my, handlovcania toľko odpadu vyprodukujeme a.. Platíme viac ako obyvatelia z dedín vedľa, čo to vozia xxxkm na naše smetisko. Vidíme dennodenne auta smer smetisko so značkami nie PD! Koľko už potom platia oni? Dokedy si my tu zničíme krásnu prírodu rozširovaním? Dokedy? Kde bola Info o diskusi o odpadoch? Prečo nie v handlovskych novinách.. mestskom rozhlase? Niekto si bude mesto šetriť vozenim sem a my platiť? Kolónia.. neplatiči, veľa odpadu, žiadna kontrola, pre výchova?
02. november 2018

Olli MH

Milá pani Helena.
Vychŕlila ste na nich príliš veľa otázok naraz. To nie je výskumný tím z Harwardu. Na takéto otázky nedokázali odpovedať ani v čase, keď ešte len vzniklo "nové" smetisko a bežala ešte na handlovskej stránke stará diskusia...
Vybudovaníe nového smetiska nemalo v prvom rade priniesť handlovčanom úsporu a priestor kam budú svoj odpad niekoľko desaťročí dávať... Tu išlo čisto len o biznis. Veď banskou činnosťou poznačená krajina kľudne schová aj niekoľko megaton cudzieho a v podaktorých prípadoch aj nebezpečného odpadu (napríklad, čo tu robili kontajnérové autá zo S.Ľupče.. doviezli sadenice malín...nie ? ).
... a nakoniec povedia, že takouto činnosťou zarábajú na chod smetiska, lebo platby od miestnych na to nestačia...
07. november 2018

eman

p. Paulinyova, plačete nad zlym hrobom .nemusite vypisovat kolko čo stoji.Roky triedime,Slubovali nam ,že budeme platit menej a nič z toho.Handlovu zasypavaju tonami odpadu ine mesta.Chcel by som vediet čo z toho mame my platiči KO?či my len mame doplacat na tych neplatičov KO?A čo sa deje s tymi neplatičmi? Asi nič .Ale škoda sa rozčulovat.Inač dakujem za žltu čiaru.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania