Poštová-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Jozef 11. septembra 2020

Dobry den, posielam inspiraciu na vyuzitie geotermalneho vrtu RH1 – Handlová. Obce KALAMENY ale aj LIPTOVSKY JAN (kada) podobne prirodne bohatstvo dali ludom aspon vo forme maleho jazierka, takeho kupaliska na divoko, vid obrazova priloha. Pokiaľ mesto na to nema € a chut babrat sa s legislativou, mozu to doslova vykopat miestny nadsenci ako v Kalamenoch a mesto tomu da lakurat slusny ramec a tabulu ze "dont care" na vlastne riziko, voda bez kontroly a podobne. Aj to by stacilo na propagaciu Handlovej. A suhlas s pouzitim pozemku od tusim JI snad konecne nesmeracke vedenie mesta zvladne. Bolo by to vela muziky za malo €. S pozdravom JP

12. september 2020

Olli MH

Zabudli sme na kúpalisko, zabúdame na plaváreň... pomaly zabudneme aj na geotermálny vrt.

Tu sa asi dočkáme vodnej hladiny len vtedy, keď zase príde veľká voda a vytopí pol Handlovej.
Ale smola, 15.8. už bolo a 10 rokov prešlo.... tak že zase nič.
18. september 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Vrt RH-1 v intraviláne mesta Handlová sa odlišuje od toho v Kalamenoch tým, že nie je prameňom so samovoľným výverom. Hladina vody vo Vrte RH-1 je cca 45 m pod terénom, ktorú je potrebné čerpať (čerpadlo, elektrická energia a iné prevádzkové náklady ) a odkalovať (súbor filtrov, likvidácia kalu, likvidácia odpadovej vody ), resp. zabezpečiť potrebné odvetrávanie plynov. Vrt RH-1 je predmetom koncesnej zmluvy na prevádzku mestskej plavárne a kúpaliska, kde jeden z objektov vysúťaženej koncesie je stavba - prívod vody z vrtu do plavárne. Táto koncesia bola uzavretá v roku 2017 a to na obdobie 15 rokov. Za súčasného právneho stavu teda nie je možné pristúpiť k realizácií podobnej turistickej atrakcie, ako ste uviedli.

Téma kvality vody bola viackrát predmetom verejného rokovania Mestského zastupiteľstva mesta Handlová, kde boli prezentované výsledky nového chemického zloženia vody, z ktorých vyplývajú zvýšené nároky na technologické spracovanie vody (vytváranie krustu a pod.).

Obec Kalameny z hygienických dôvodov tento rok vypustila jazierko pri termálnom prameni z dôvodu nárokov na jeho údržbu, týkajúcu sa súčasnej situácie (COVID-19) ako aj nákladov na prevádzku. Vrt bol umelo navŕtaný v roku 2000. O súčasnom stave informoval starosta obce Kalameny v médiách v apríli t.r.

Ďakujeme za inšpiráciu.

Tím oddelenia marketingu a komunikácie.
18. september 2020

Jozef

Dobrý deň, ďakujem ze ste téme venovali pozornosť.

Prve dva odseky su formulované fakticky a dávajú celkom jasnú predstavu objektívnych možnostiach, aj keď nie pozitívnych.

V poslednom odseku ale máte neoverené resp. chybne info a to trochu kazí náhľad na celú Vašu odpoved. Jazierko v Kalamenoch funguje bez obmedzení a obec s radostou vyberá na parkovaní (kúpali sme sa v nom minulý tyždeň).

V každom pripade vďaka.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania