Rómsky obyvatelia a ich psy

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

V riešení
meno
Milan 17. júla 2014

Dobrý deň, v našom meste žije veľa bezohľadných psíčkarov, čo sme doteraz tolerovali, lebo aj ja mám rád psov, ale táto situácia je už neúnosná. Ako ste si už určite všimli, naši rómski spoluobčania z Bernolákovej si zaobstarali psíkov. Všade s nimi chodia, psy behajú po meste samé. Ak náhodou idem so svojim psom, tak mám problém hneď sú pri nás, sú agresívne a ich "majitelia" tomu nevenujú žiadnu pozornosť, iba sa priblblo chechtajú a majú v paži. Napádajú ľudí na bicykloch, moju známu jeden zachytil, keďže nemala žiadnu ranu tak to radšej nechala tak. Mám jednu otázku: Ako je možné, že toto mestská polícia toleruje? Ako to že nie sú tieto psy ihneď odobraté? Na hlohovskej web stránke som nenašla, že by mali týchto psov zaregistrovaných a platili za nich dane. Samozrejme exkrementy po nich nezdvíhajú, ale to nerobia ani so svojimi exkrementami, ktoré vypúšťajú kade tade:-( Psy behajú po ulici aj v noci a rušia nočný kľud svojim vyštekovaním. Ďaľší problém sú rómske deti, v skratke sa správajú rovnako ako ich psy. Postávajú, vyvreskujú nonstop pred branou, urážajú okoloidúcich, plašia cyklistov a obmedzujú autá. Neraz sa mi stalo, že som musel až zastaviť, aby som niekoho nezrazil. Tu na stránke som sa dočítala, že EU im dala spraviť plot, no zdá sa mi nedostatočný, prečo majú stále otvorenú bránu, je to mestský majetok, tak nech si mesto určí podmienky užívania. Keďže brána nie je až po zem a je tam cca 40cm medzera, tak direktívny zákaz domácich zvierat, pretože na to nemajú prispôsobený pozemok. Nedá mi nespomenúť, ako vyzerá táto ulica, je to hrôza, všade samé odpadky, humus, a to tu je autobusová zastávka - pekná vizitka mesta pred prichádzajúcimi.

18. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, iste si uvedomujete, že problém, na ktorý poukazujete je celoslovenským problémom. K Vášmu podnetu zvolám začiatkom augusta samostné rokovanie s náčelníkom MsP a konateľom BH s. r. o. Dovtedy na Váš podnet upozorním finančné oddelenie z hľadiska preverenia platieb miestnej dane za psa a na začatie konania v tejto oblasti a o zvýšenú hladkovú činnosť MsP na Bernolákovej ul.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
18. júl 2014

Milan

Dobrý deň, uvedomujem si, že rómsky problém je celoeurópsky problém. A tiež, že ich nevychováme zo dňa na deň, ale začať už niekedy musíme tak prečo nie teraz? Určite nám je všetkým jasné, že pokiaľ si poriadok nezačneme robiť samí, tak nám ho nikto nenastolí. Žiadna EU ani KSC... A nečinnosť nás ostatných (slušných) ľudí týchto asociálov pobádza posúvať hranice únosnosti a tolerancie. Podľa mňa sú ako deti, pokiaľ ich necháme skákať nám po hlavách tak nám po nich budú skákať. A ich ďaľšiu generáciu učíme presne to čo nechceme aby robili. Aby som to uviedol na správnu mieru, tak isto by mi vadilo keby to robil niekto iný nie len Rómovia. Smutné je, že keby to robil niekto "biely" tak už je dávno potrestaný:-(
18. júl 2014

Milan

v neposlednom rade Vám ďakujem za záujem a riešenie tohto problému. Dúfam, že aspoň čiastočne uspejeme.
25. júl 2014

eva

Takze psy stale pobehuju a detváky aj s rodicmi vyhukuju ako moj syn povedal: vrieskaju jak paviany!
15. september 2014

MIlan

Dobrý deň, chcel by som sa informovať na stav riešenia našho problemu. Psiská stále pobehujú, vyštekujä a atakujú okoloidúcich! P. Lukáčová, žiaľ nič sa nezmenilo.
07. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, MsP venuje tejto problematike pozornosť, vykonáva tu kontroly častejšie ako v iných lokalitách. Napr. dňa 7. 10. 2014 tu spozorovala 2 psov, ktorí ohrozovali okoloidúcich. Jedného odchytila, bude odvezený do útulku, druhý ušiel. V prípade výskytu psov pred nehnuteľnosťou je potrebné kontaktovať MsP na bezplatnom č. 159 aby bolo možné zabezpečiť odchyt v súlade s príslušnými právnymi normami.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
13. február 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
problémom so psami sa Mestská polícia v Hlohovci stále zaoberá a pravidelne odchytáva psov, ktoré voľne pobehujú po ulici, prípadne sú agresívne. Pomôcť však môžu aj občania, ktorí kontaktujú mestskú políciu na ich výskyt v tejto lokalite.

Čo sa týka sociálnych pomerov, v súčasnosti sa týmto problémom zaoberajú terénne sociálne pracovníčky a terénna pracovníčka, ktoré sa na dennej báze s obyvateľmi tejto lokality stretávajú a pomáhajú im riešiť sociálne problémy. Ich práca spočíva v tom, že klientov motivujú k zmene, povzbudzujú ich a usmerňujú. Riešenie rómskej problematiky nie je otázka niekoľkých mesiacov a preto by mal aj tento krok pomôcť k zlepšeniu pomerov v tejto časti mesta.




Zuzana Hrinková Siebenstichová
Referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu, MsÚ Hlohovec
10. január 2024

Roman Šimo

V roku 2023 bol akoby pozemok opustený. Je teda bez zmeny?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania