Manckovičova-chovanie túlavých zvierat vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

Vyriešený

Chovanie túlavych mačiek na verejnom priestranstve. Premôženie mačiek v tomto rajóne vďaka prikrmovaniu. Ohrozenie kvôli rôznym infekčným chorobám. Ďakujem.

06. apríl 2021

Lucia Svickova

Premnoženie.. samozrejme.
08. apríl 2021

Lucia Svickova

Presne ako píšete. Zdravá mačka.
10. apríl 2021

Eva

Pani Svickova, predpokladám, že ste poslankyňa, skúste čítať viac ako nadpis, prečítajte si celý projekt,prípadne sa obráťte na organizácie, ktoré sa pouličným mačkám venujú. Miesto článkov s bombastickými titulkami si stačí pozrieť Wikipédiu https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Toxoplazm%C3%B3za . Pre vašu informáciu na prvom mieste, kde sa môžete nakaziť toxoplazmozou sú potraviny,chystáte sa s rovnakou zanietenostou kontrolovať prepečenie burgrov alebo cigánskej? Miesto zaťažovania mestskej polície pokutovaním dôchodkýň, skúste podporiť ľudí, ktorí v Hlohovci robia odchyt, kastráciu, zabezpečujú veterinu a snažia sa aspoň mačiatka nájsť domov. Prečo okres Hlohovec nemá útulok a sme odkázaní na PN a Sereď?
10. apríl 2021

Eva

Pomoc pre pouličné mačky? Odchyt – kastrácia – očkovanie – návrat Najlepšie, čo môžete pre túlavé mačky spraviť, je odchytiť ich, nechať vykastrovať a zaočkovať a vrátiť na pôvodné miesto – do ich rajónu, pretože to je ich domov. https://slobodazvierat.sk/kampane/spolocenske-zvierata/poulicne-macky-a-ako-s-nimi-spolunazivat/
11. apríl 2021

Lucia Svickova

Dobrý večer. Túlavé mačky neumierajú na starobu, ale na choroby, z ktorých niektoré sú prenosné na človeka. Toxoplazmoza je vysoko infekčná choroba, hlavne pre tehotné ženy, niekedy až smrteľná pre plod. A potraviny sú len jedným zo zdrojov nákazy, hlavným pôvodcom sú mačky, ktoré si urobia záchod hocikde, aj vo Vašej predzáhradke, o ktorú sa obyvatelia panelákov starajú a tým sú týmto chorobám priamo vystavení. Ak Vám na tých mačkách tak záleží, zoberte si ich domov, alebo ich dajte všetky vykastrovať.
11. apríl 2021

Lucia Svickova

P. S. Nikto nechce pokutovať dôchodkyňu, ktorá bola podľa mojich informácií oslovená i obyvateľmi v tejto štvrti, aby tie búdy odniesla, resp. prestala s kŕmením. Bez úspechu.
12. apríl 2021

Eva

Pani Svickova, skúste si prečítať ten článok slobody zvierat. Pouličné mačky sú významným, lacným a ekologickým prostriedkom na potlačenie populácie hlodavcov. Pouličné macky nemajú domov, ta ulica, to miesto je ich domov. ZDRAVOTNÝ stav ovplyvňuje práve tá úkrytová búdka, miesto, aby bola mačka vystavená poveternostným podmienkam, zmokla, prechladla,mala zníženú imunitu, má možnosť úkrytu. Keď si dáte ktorúkoľvek stránku OZ venujúcich sa pouličným mačkám,napr. SOS mačky, TR,BA,Zvolen, tak zistíte,že úkrytové búdky sú súčasťou starostlivosti o túlavé mačky. Ako poslankyňa mesta určite viete, aké finančné prostriedky v rozpočte má mesto na kastrácie? Skuste osloviť hociktorého miestneho zvelolekara a toxoplazmozu Vám vysvetlí. Namiesto strašenie a zveličovnia toxoplazmozy, pri ktorej je najčastejším zdrojom nákazy strava,skúste podporiť aktivistov, ktorí mačky kastrujú a zabezpečujú veterinu na vlastné náklady. Ked sa chcete venovať problému zvierat, tak Zámocké jazierko je plné inváznych korytnačiek pismenkovych, ktoré tiež nemá kto odlovit.
01. júl 2021

LuHC

Skúsim tento problém rozviesť. Mačka domáca je vyšľachtená človekom a tak isto ako korytnačka písmenková do voľnej prírody v žiadnom prípade nepatrí a je v nej invázny druh. Mačky významne decimujú populácie voľne žijúcich vtákov a najmä pri mláďatách vtákov, ktoré nevedia ešte dobre lietať predstavujú obrovský problém. Nakoľko sú tieto zvieratá zákonom chránené o to je to horší problém. Väčšinou zviera, ktoré požuje mačka neprežije. Ak neuhynie hneď, tak neskôr kruto na vnútorné zranenia. Snažíme sa takéto zvieratá zachrániť, no väčšinou tieto prípady končia vždy fatálne. V žiadnom prípade to nie je ekoderatizér, ale vo voľnej prírode je mačka škodca a invázny druh. Ekoderatizéri sú napríklad dravce, bociany a iné divožijúce živočíchy ktoré sa živia myšami či hrabošmi . Tak isto si dovolím nesúhlasiť s p. Svičkovou. Ta dôchodkyňa je v tomto vážne ten najmenší problém. Tým skutočným a obrovským problémom sú majitelia mačiek, ktorý ich nechajú voľne sa potulovať , rozmnožovať sa a nekastrujú svojich domácich miláčikov. Na tých je potrebné sa zamerať. O kastrácii veľakrát nechcú ani počuť. A nech boh chráň, že pred nimi človek spomenie, že by ich nemali púšťať navoľno alebo aspoň zabezpečiť, napríklad zvončekom alebo inými prostriedkami boli na prítomnosť mačky upozornené vopred divo žijúce živočíchy, tak ten shitstorm čo sa na Vás spustí si neviete predstaviť. Koľko krát sa riešia majiteľov mačiek , ktorý zavolajú ŠOP alebo záchrannú stanicu, že prídite, vtáčka požula naša mačka. Koľko z nich venovalo finančné prostriedky záchranným staniciam na rehabilitáciu divožijúceho živočícha, ktoré požul ich miláčik. Koľko z nich bolo ochotných aspoň to zviera zobrať autom do stanice ? Minimum. O tom, že psík by sa nemal voľne pochybovať po meste či v prírode v čase rodenia mláďat a na miestach, kde by sa mohli mláďatá vyskytovať nikto z nás nepochybuje. Ale u mačičiek to nikto nerieši a pritom predstavujú problém, ktorý nám prerastá cez hlavu. Nehovoriac o tom, že veľmi často vidím zrazenú mačičku a veľmi často vidím obrázky malých mačičiek, ktoré niekto niekam vyhodí. Mne to vážne trhá srdce, ale väčšinu majiteľov to vážne vôbec netrápi. Čo sa týka tých korytnačiek treba si zvoliť vedenie mesta, ktoré vie normálne spolupracovať a problém by sme dokázali vyriešiť.. V Bratislave sa tento problém úspešne riešil, korytnačky sa odchytili a ponúkli sa zodpovedným ľudom do zajatia na dožitie. Všetkým korytnačkám sa našiel domov. Bohužiaľ vážne všetko stojí na tom mať normálne vedenie mesta, vtedy sa dajú veci riešiť.
01. júl 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom

Veronika Prachárová
Odkaz pre starostu
[email protected]
01. júl 2021

LuHC

Ja len vážne dúfam, že mesto nebude riešiť a volať mestskú políciu na nejakú starú pani, ktorá za nič nemôže a ktorej len proste prišlo ľúto tých zvierat. Ale budú sa riešiť majitelia mačičiek na území mesta, ktorí sú zodpovední za to, že sa ich nekastrované domáce mačky túlajú kde kade a nekontrolovateľne sa rozmnožujú.
01. júl 2021

Eva

Trochu si treba ujasniť pojmy sídlisko a vnútroblok činžiakov okresného mesta, v tomto prípade sa nedá označiť ako voľná príroda. Zatiaľ čo vo voľnej prírode mačky strieľajú poľovníci a neriešia majiteľov, podobne takto riešia aj psov, ako bolo pár medializovaných prípadov. Pri inváznych druhoch, ktoré sa voľne šíria nezáleží či je to intravilán alebo extravilán a je povinnosť ich odstránenia. Feralne mačky sú dôslednom ľudskej nezodpovednosti a ľahostajnost, ale riešenie problému, predsa nemôže byť ich likvidácia alebo perzekúcie ľudí, ktorí majú s nimi súcit a záujem problém riešiť aj keď nie spravím spôsobom. Veď predsa máme niekoľko organizácií, ktoré sa mačkám venujú od slobody zvierat,cez útulky až po občianske združenia, určite sa rady podieľa so skúsenosťami.
01. júl 2021

LuHC

Aj sídlisko aj vnútroblok je defacto voľná príroda, len obývaná ľudmi. Vnútroblok či sídlisko nie je interiér. Každý exteriér je voľná príroda. Na sídlisku žijú divožijúce vtáky a majú plné právo tam žiť a vychovávať svoje mláďatá a zákon o ochrane prírody, ktorý hovorí, že všetky vtáky sú zákonom chránené neplatí len pre les či extravilán, ale aj pre vnútroblok a sídlisko. O tom nikto nepochybuje, že túlavé mačky sú len dôsledkom ľudskej nezodpovednosti a ja si vážim každého živého tvora a aj tie mačky, ktoré sú túlavé by mali mať právo na dôstojný život a mať svoj domov a pocit bezpečia. A v žiadnom prípade nemajú byť postihovaní ľudia, ktorý súcitia so živými tvormi ako tá dôchodkyňa. A treba riešiť príčiny a nie dôsledky. Niečo sa mi marí, že niekto mal v pláne útulok v našom meste, neviem, prečo to zlyhalo. Len tuším.
03. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, mesto Hlohovec zabezpečuje odchyt túlavých psov. Pre umiestnenie odchytených psov má uzatvorenú zmluva s útulkom v Piešťanoch. Zo zákona má povinnosť majiteľ dať začipovať svojho psa.
Pre majiteľov mačiek táto povinnosť neplatí. Odchyt mačiek za účelom kastrácie naráža na problém vlastníctva. V prípade odchytu a kastrácie mačky bez súhlasu majiteľa nastáva problém. Kastácia jednej mačky sa pohybuje v rozpätí od 80 € vyššie. Pre tento rok nemá Mesto Hlohovec vyčlenené finančné prostriedky na tento účel.
Ďakujeme za podnet.
Budeme sa ním v budúcnosti zaoberať.
Kto? OŽP
Kedy? 2022

Ing. Dušan Kadlíček, OŽP
24. júl 2023

Tomas

Riešenie je mačky a kocúrov odchytiť , nechat kastrovat a vrátiť späť alebo nájsť odopciu. Vyhladovenie mačiek rušením kŕmnych miest iba zvýši ich utrpenie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania