Šmykľavé prechody pre chodcov

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

Vyriešený
meno
eva 18. apríla 2013

Je pre mňa veľmi zarážajuca skutočnosť, že vačšina pozemneho značenia prechodov pre chodcov, sa v nasom meste šmýka. Napríklad prechod z Bernolákovej na Vinohradskú, na Pribinovej pri Kamennej škole... Preto žiadam o pretretie vhodným materiálom.

22. apríl 2013

eva

ak mozem doplnit, tak sa smykaju po naprsani....
24. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, zaznamenali sme po ostatnej obnove vodorovného dopravného značenia priechodov pre chodcov pripomienky občanov. Všetky priechody v meste boli striekané rovnakou, certifikovanou farbou, ktorá je používaná aj v iných slovenských mestách a okrem miestnych i na ďalších komunikáciách a diaľniciach. Touto farbou bolo obnovované vodorovné DZ i v predchádzajúcich rokoch, dodávateľ nebol zmenený. Výskumný ústav dopravný Žilina vydal Certifikát zhody SK05-ZSV - 0132 , ktorým potvrdil, že náterová látka SINOLAK je určená na vodorovné dopravné značenie pozemných komunikácií, živičných a betónových plôch. Nástrek je vlastne vytvorenie súvislej nepriepustnej vrstvy na komunikácii, ktorého vedľajším účinkom môže byť zvýšená klzkosť povrchu za mokra.
S týmto problémom sa v poslednom období stretávajú i v iných mestách. V súčinnosti s odd. HČ sa vedenie VaTS s. r. o. týmto problémom zaoberalo, v priebehu tohto roka chce skúšobne použiť kremičité prísady, prípadne frézovanie priechodov, čo by malo zlepšiť situáciu. Po odskúšaní tohto spôsobu značenia a v prípade, že bude viesť k zvýšeniu bezpečnosti pri prechádzaní chodcov, bude tento spôsob použitý celoplošne aj na ostatné priechody.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
24. apríl 2013

Anonym

aj v Nitre je taky problem vzdy ked naprsi sa na prechodoch smyka par krat som uz aj spadol
24. apríl 2013

lolo

to iste v Piešťanoch
21. november 2013

Edo

Včera pršalo a jedna pani sa v centre Bratislavy pošmykla a tak prudko spadla, že sme všetci stŕpli, či sa ešte postaví. Je nutné túto situáciu okamžite začať reálne riešiť!!! To, že je to schválená a certifikovaná farba je nám v praxi úplne jedno, ak nespĺňa základnú požiadavku na bezpečnosť chodcov. Treba ju zmeniť za takú, na ktorej sa nedolámeme.
13. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Priechody pre chodcov sú striekané každoročne v jarnom období podľa klimatických podmienok. Tento rok bola vykonaná údržba vodorovného dopravného značenia , ktoré bolo obnovené farbou spĺňajúcou STN a na priechody bola aplikovaná protišmyková úprava. Mesto zabezpečuje údržbu vodorovného dopravného značenia, ktoré sa nachádza na komunikáciách, ktoré sú v jeho vlastníctve, resp. vykonáva na nich správu. Na komunikáciách II. triedy vykonáva obnovu dopravného značenia Správa a údržba ciest TTSK.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
25. august 2014

Ferko

Čo keby sa zmenilo značenie prechodov tak, že farba bude po okrajoch prechodu, napr tak ako v USA, aby ľudia chodili po ceste a nie po farbe. Potom by ani nebolo treba super drahú farbu.
05. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, dňa 4. 11. 2014 bolo na porade vedenia VaTS s pracovníkmi Mesta Hlohovec a dodávateľmi služieb vyhodnotené používanie protišmykového posypu na niektorých priechodoch v meste. Uvedená metóda bola hodnotená pozitívne a bolo rozhodnuté, že takto sa v ďalšom období budú upravovať postupne všetky priechody v meste. Čiastočne to zvyšuje náklady na obnovu vodorovného dopravného značenia, čo bude vyžadovať navýšenie tejto rozpočtovej položky. Týmto považujeme podnet za doriešený.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania