Preplnene recyklacne kose

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

Uzavretý
meno
Richard Bojnican 05. júla 2017

Ako mesto podla aplikacie neplnime plan recyklacie. Toto moze byt jeden z dovodov. Kose su pred veziakom na Zavali 8, okolite su pomerne plne tiez.

06. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za váš podnet, budeme Vás informovať o jeho riešení.

Zuzana Hrinková Siebenstichová
Referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu, MsÚ Hlohovec
10. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zasielam vyjadrenie z Odboru životného prostredia na Mestskom úrade v Hlohovci.

Práve skutočnosť na priloženej fotke je ukážkou dôvodu preplnených kontajnerov. Ako je vidno, ani jedna z plastových fliaš nemá minimalizovaný objem (zošliapnutím, stlačením). Kontajnery sú plné „vzduchu“.

Od 1. 7. 2016, náklady triedeného zberu, oddelene zbieraných zložiek komunálneho odpadu patriacich do vyhradeného prúdu odpadov z obalov a neobalových výrobkov (papier, plasty, sklo, VKM, kovy), vrátane zberu a vytriedenia týchto zložiek na zbernom dvore, znášajú výrobcovia vyhradených výrobkov, tretie osoby alebo organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), ktorí zodpovedajú za nakladanie s vyhradeným prúdom odpadu v tejto obci (§ 81 ods.11 z.č.79/2015 Z.z. o odpadoch).
Mesto Hlohovec má podpísanú zmluvu s OZV NATUR-PACK a.s. , ktorá zmeny v systéme triedeného zberu navrhuje alebo zmeny navrhované mestom musí odsúhlasiť. Momentálne je stav taký, že musíme odoslať na odsúhlasenie pridanie každej jednej nádoby do systému zberu, z oprávneného dôvodu napr.: novostavieb (§ 59 ods.5-10 z.č.79/2015 Z.z. o odpadoch).

Náklady triedeného zberu, oddelene zbieraných zložiek komunálneho odpadu patriacich do vyhradených prúdov odpadov (papier, plasty, sklo, VKM, kovy), nie sú započítané do miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Vo VZN mesta Hlohovec č.165/2016 sú v prílohe č. 2 uvedené podrobnosti o určení obsahu zberných nádob pri triedenom zbere zložiek komunálnych odpadov.

Mesto taktiež zverejňovaním oznamov upozorňuje obyvateľov, aby zmenšovali objem triedených odpadov (stláčaním fliaš a plechoviek, skladaním lepenkových škatúľ a pod.) a na tlačivách s harmonogramami vývozov odpadov je taktiež uvedená žiadosť o zošľapovanie plastových fliaš, plechoviek od nápojov a tetrapakových obalov. Bolo by vhodné, aby si sami občania uvedomili svoj podiel zodpovednosti na Vami uvedenom stave. Ak by tak konali, kapacita kontajnerov by postačovala a kontajnery by neboli „preplnené“ vzduchom.
09. marec 2018

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
Na školení administrátorov Odkazu pre starostu som sa pýtal ostatných administrátorov o radu a skúsenosti s týmto typov podnetu, kde mesto vidí podnet ako vyriešený t.j. nechce zriaďovať ďalší kontajner resp. zvýšiť frekvenciu vývozov, či už s finančných alebo iných dôvodov, na druhej strane je občan, ktorý žiada práve opak.
Po konzultácii, mi bolo povedané, že tento typ sa uzavrie so statusom "uzavretý" nakoľko v súčasnej dobe mesto nevie poskytnúť riešenie, ktoré by uspokojilo potreby obyvateľov, bez toho aby navýšilo výdavky na túto oblasť a tým ubralo v inej kapitole napr. v kultúre alebo v športe popr. navýšilo miestne dane a poplatky.

S pozdravom

Tomáš Polák
administrátor
04. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
čo sa týka danej problematiky, radi by sme upozornili na to, že mesto sa snaží zvyšovať povedomie o správnej recyklácii a tým aj eliminovať problém s preplnenými kontajnermi, ktoré sú bohužiaľ v mnohých prípadoch naplnené nestlačenými PET fľašami. Aj preto boli v apríli tohto roka zhotovené nálepky na kontajnery na triedený zber odpadov od zmluvnej organizácie zodpovednosti výrobcov NATUR-PACK a.s., ktoré budú obyvateľov viesť k správnej recyklácii.

Lucia Hausknechtová
Referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu, MsÚ Hlohovec

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.