Nasi spoluobcania...

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

V riešení

Dobrý deň, rada by som sa informovala, ako si mesto strazi svoj majetok. Myslim, ze tato problematika zujma aj viac obcanov ako mna. Konkretne sa jedna o budovu na Bernolakovej 671/9, ktoru obyvaju nasi socialne slabsi spoluobcania. Nejde mi do hlavy, ako je mozne, aby niekto, kto obyva mestsky majetok, mohol dlzit mestu ciastku napr. 1095,29 eur len za odpad. Dala som si tu pracu a spocitala som dlzobu "dane za odpad", za spominanu adresu, celkova ciastka je 8145,82eur pri 20tich obyvateloch!??? Taktiez, by som rada vedela podmienky za aky mozu danu nehnutelnost vyuzivat. Novy plot, ktory sme im zaplatili z nasich ZAPLATENYCH dani, cely docmarali, ked pozriete do dovora, vyzera to tam ako skladka na vlcích horach...smrad. Nonstop stoja na ulici a obtazuju okoloiducich. Nie je mozne ich nejako usmernit? Stanovit podmienky, za akych mozu danu nehnutelnost vyuzivat. Preco nevyuzijeme prave tychto obcanov, formou aktivacnych prac, na udrziavanie poriadku a upratovanie a obnovu toho, co znicili? Mame spinave mesto, vsade su odpadky, vajgle, hromady smeti, nepokosene sidliska a takmer 20 % nezamestnanost? Ako je toto mozne? Rada by som vedela, ake kontrolne opatrenie vykonava mesto pri tejto nehnutelnosti, ohladom obyvatelov a aj obyvatelnosti, pretoze budova je na prvy pohlad v dezolatnom stave. Ako sa pan primator vyjadril na HCTV, romovia z coburgovej neobyvaju ziadnu ubytovnu, no moj nazor je, ze prave na majeri sa odvtedy zvysil pocet obyvatelov a aj aut, je pocet obyvatelov nejak kontrolovy a limitovany? .Kedze sa jedna o mestsky, cize nas majetok dufam, ze sa dockame podrobnejsej a nevyhybavej odpovede. Dakujem

22. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, objekt na Bernolákovej č. 9 je obytným domom, ktorý je v nájme Bytového hospodárstva s. r. o. Hlohovec a na základe nájomných zmlúv ho užívajú sociálne slabší občania. V súčasnosti je uzatvorených 13 nájomných zmlúv, podľa ktorých tu žije 66 občanov. Väčšina zmlúv bola uzatvorená ešte v 90-tych rokoch na dobu neurčitú, v posledných dvoch rokoch sú uzatvárané nájomné zmluvy iba na obdobie jedného roka a iba s občanmi, ktorí bývali spoločne s rodičmi kde sa jedná o nástupnícky vzťah.Platobná disciplína týchto občanov, t. j. úhrady za nájom a služby spojené s bývaním nie je dobrá, časť platieb sa podarí vymôcť z dôvodu poskytnutia potvrdení nutných k vyplácaniu sociálnych dávok. Napriek tomu BH s. r. o. vykonáva všetky právne kroky smerujúce k vymáhaniu nedoplatkov. V súlade s platnou legislatívou je to však veľmi ťažké, pretože sa jedná v prevažnej väčšine o nemajetných občanov poberajúcich sociálne dávky, kde sú možnosti exekúcie veľmi obmedzené.
Čo sa týka miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady je týmto občanom vyrubovaný Mestským úradom každoročne tak ako ostatným občanom. Uhrádzaný je len vtedy, pokiaľ títo občania potrebujú potvrdenie nutné k poskytnutiu štátnych dávok. Za posledných 8 rokov bola uhradená občanmi z Bernolákovej 9 čiastka 871,41 €, nedoplatky predstavujú 11 355,24 €. Plot, ktorý vo svojom podnete uvádzate, vybudovalo mesto na základe požiadaviek vlastníkov okolitých nehnuteľností, uhradený bol z prostriedkov štátu z projektu určeného na riešenie problematiky rómskej komunity. Mestská polícia venuje tejto lokalite pozornosť a v prípade obťažovania okoloidúcich je potrebné oznámiť túto skutočnosť stálej službe MsP /tel. 159/. Mesto Hlohovec pravidelne podáva Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny projekt na získanie pracovníkov v rámci verejnoprospešných alebo aktivačných prác. Uvedený úrad má problém zabezpečiť pre mesto 10 - 15 nezamestnaných, ktorí by mali záujem týmto spôsobom získať aktivačný príspevok. Občania rómskej komunity o túto prácu nejavia záujem. Riešenie nie je v možnostiach mesta, pravidlá na poskytovanie sociálnych dávok sú stanovené v zmysle príslušných sociálnych zákonov, ktoré samospráva nemá možnosť zmeniť.
I keď sú Vaše podnety závažné, samospráva má iba veľmi obmedzené možnosti ich riešenia. Je to celospoločenský problém, ktorý môže riešiť iba štát a štátne orgány, čoho prvým predpokladom je zmena legislatívy.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
24. jún 2013

slusny obcan

Vazena pani Lukacova, dakujem za odpoved. Nuz, mam mozno jeden navrh, co takto spravit dodatok k zmluve, kde sa im presne stanovi za akych podmienok mozu danu nehnutelnost vyuzivat. Presne sa im uvedu body, ako: necurat na plot ani z vonku ani zvnutra, udrziavat poriadok v objekte t.z. pokosit, pozametat, upratat si aj pred branou tak ako to robia bezni ludia. Detvaky nenechat behat po ulici bez dozoru, aby vyhukovali na okoloiducich, robili bordel a nicili vsetko co im pride pod ruku...Jednoduche riesenie je kamera dostatocne vysoko a s alarmom proti kradezi :-(. Jednu im tam namontovat a je po probleme, nie je to ich majetok tak si mozu sukromie riesit vnutri. Urcite neoblubuju navstevy policie. Nie som pravny znalec, aby som posudila ake sankcie by im mohli byt za to ulozene....Zarazajuci je pre mna fakt, ze aktivacne prace su dobrovolne...preboha ja tiez nechodim do prace pre zabavu, nanestastie nemam to stastie... A este za to dostanu peniaze navyse!? ja som myslela, ze dostanu prikazom toto a toto vykonat pre mesto, inak nedostanete soc. davky. OOOOOOOOOO sto rokov za opicami, slovensko.
24. jún 2013

patrik.lovosov

ked sa chce ide vsetko, dalej to komentovat nema zmysel.. verim ze mestska samosprava ma dostatocne pravomoci riesit tento "problem"
25. júl 2013

ivan

pomenujme tie prace inak: verejnoprospesne!nech si to upracu a mozno potom prestanu robit ten neporiadok.
13. august 2013

eva

asi takto na dobu neurcitu a ta suma je tiez zaujmava.
13. august 2013

eva

asi takto na dobu neurcitu a ta suma je tiez zaujmava.http://www.bhhc.sk/?id_menu=64380&module_action__165156__id_z=43601
15. apríl 2014

Milan

A nebolo by mozne zaratat poplatok za odpad do najomneho? Ved to najomne je tam velmi smiesne okolo 3€ az 5€.
13. júl 2014

Ifix

Vážení, nebolo by možné absolútne nič...Mestská samospráva berie svoje platy a nikto ich nekontroluje´...smerovo, kádehácky zlepenec čo je na MSU ešte nikomu okrem svojich vyvolených nepomohol...Vážená mestská samospráva...vyhnať Vás z budovy metlou je to najkrajšie čo si zaslúžite za svoju prácu...preto má mesto o 5000 ľudí za posledných 20 rokov menej....gratulujem k výsledku
10. január 2024

Roman Šimo

V roku 2023, bol pozemok akoby opustený. Problém pretrváva?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.