Zvodidlo

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Anton 19. októbra 2017

V Šulekove pribudla nová ozdoba, zábradlie pre autá,nachádza sa medzi cestou 513 a transformátorovňou ZSE .Ale bohužiaľ sa zabudlo na chodcov ktorý tadiaľ denne dochádzajú na vlakovú stanicu do Leopoldova. Viem že sa to nenachádza priamo v obci ale priamo sa týka občanov. Dá sa spraviť aspoň malá medzera pre peších aby sme nemuseli preskakovať zvodidlo, nie všetci sme najmladší. Ďakujem za odpoveď.

25. október 2017

Odpoveď samosprávy

Umiestňovanie dopravných značiek a dopravných zariadení, medzi ktoré patria i zvodidlá, sa riadi ustanoveniami zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov. V praxi to znamená, že žiadnu dopravnú značku ani dopr. zariadenie nemožno umiestniť/osadiť len tak, svojvoľne, ale iba na základe určitého podnetu a odsúhlasenia okresným dopravným inšpektorátom a vydania určenia na použitie takejto značky/zariadenia, ktoré vydáva príslušný cestný správny orgán.
V prípade predmetného zvodidla sa tak udialo na podnet Mesta Hlohovec. Žiadosť bola podaná ešte v roku 2015, z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov bolo osadenie realizované až neskôr, a to na základe výzvy cestného správneho orgánu, v roku 2017. Predmetné dokumenty tvoria prílohu tohto stanoviska.
Jednoznačným dôvodom na osadenie zvodidla bolo zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, a to všetkých jej účastníkov - vodičov motorových i nemotorových vozidiel, chodcov nevynímajúc. Vzhľadom k veľkej intenzite cestnej premávky na ceste II/513, nedisciplinovanosti niektorých vodičov, skracujúcich si cestu v snahe vyhnúť sa prejazdu križovatkou o pár metrov ďalej, ale i chodcov, vchádzajúcich na cestu II/513 a svojvoľne sa pohybujúcich a prebiehajúcich cez vozovku, riskujúc svoje vlastné životy, bol tento krok nevyhnutný.
K prechodu cez pozemnú komunikáciu je  zo strany chodcov nutné využívať  priechod pre chodcov, zriadený v blízkosti spomínanej križovatky. Zriadenie ďalšieho priechodu na ceste II/513 je z hľadiska bezpečnosti cestnej premávky a zachovania určitej plynulosti nežiadúce a rovnako je neprípustné aj zriadenie medzery v už osadenom zvodidle.
V zmysle platných zásad pre zriaďovanie priechodov je nutné, aby novozriaďované priechody začínali a končili na chodníku, resp. na spevnenej ploche a boli nasvietené zo stĺpu verejného osvetlenia, resp. iným vhodným spôsobom. Realizácia takýchto opatrení je ale v plnej kompetencii mesta, resp. obce, na území ktorej sa takýto priechod zriaďuje.
Z uvedeného dôvodu odporúčame kontaktovať kompetentných zamestnancov Mesta Hlohovec, resp. Leopoldov a informovať sa o možnostiach výstavby chodníka v blízkosti cesty II/513, vedúceho k železničnej stanici Leopoldov.
 
S pozdravom
 
Ing. Ľubomír Astaloš
Trnavský samosprávny kraj
Odbor dopravnej politiky
Starohájska 10
917 01 Trnava
 
Tel. kontakt: 033/ 55 59 541
25. október 2017

Anton

Odpoveď je síce vyčerpávajúca, ale sú to len úradnické oficiality. Bohužiaľ realita je iná. Prechod pre chodcov je využiteľný len na prístup k zastávke autobusu nie na pešiu cestu do Leopoldova na stanicu. Sme nútený chodiť ako chodci po ľavej krajnici a potom kolmo prebehnúť cez cestu, a nemyslím že porušujeme nejaký zákon. To zvodidlo sa tam dalo aj len tak pre autá a nemyslím že na to mali doplatiť aj chodci. Teraz ho musia obchádzať a nemyslím že je to bezpečnejšie. Ale ako poviete všetko pre bezpečnosť. A čo sa týka toho chodníka pokiaľ je pre Vás prechod nežiadúci tak chodník je asi na dve veci.Ešte že sme všetci občania mesta Hlohovec, lebo bohužiaľ je Hlohovec aj na druhej strane Váhu.
26. október 2017

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
Posuniem teda podnet na mesto aby sa ním zaoberalo a doriešilo aj otázku chodcov v tomto úseku.

Tomáš Polak
administrátor OPS Hlohovec
26. október 2017

Anton

Ďakujem ,že sa budete touto situáciou naďalej zaoberať. Totiž dobrá stovka nedisciplinovaných chodcov a cyklistou sa popri tejto ceste nepohybuje len tak. Väčšina z nás tade každý deň dochádza na vlaky ,zo stanice Leopoldov.
Kedže podľa pána Ing.Astaloša ,by sme tam nemali čo hladať ,čo sme samozrejme doteraz nevedeli , tak by som potreboval vedieť aj váš názor na jeho vyššie uvedenú odpoveď.
Žiaľ akákoľvek bude ,do práce sa dostať musím , takže to znamená naďalej ohrozovať plynulosť a bezpečnosť premávky.
Môžem len dúfať , že do budúcna sa v tejto otázke spojí mesto Hlohovec s mestom Leopoldov a pouvažujú o chodníku z Leopoldova popri Šulekove a naviaže na už existujúci chodník/cyklochodník až do Hlohovca? Čistá utópia?
26. október 2017

Odkazprestarostu.sk

Môj osobný názor, nie ako administrátora, predstavoval by som si to na štýl myslenia Baťu. Nechať vyšlapať ľudí cesty a tam budovať chodníky. Na strane druhej chápem aj dôvody pána Astaloša z VÚC a ja ako vodič by som tiež nechcel zastavovať na 2 prechodoch na 100 metroch.
Práve som prišiel z diskusie s kandidátmi na poslancov a župana na VÚC a teraz ma tak napadá, že keďže je táto cesta pod správou VÚC, máte možnosť nato upozorniť kandidátov a teraz aj dosť významnú možnosť to zmeniť

Tak držím palce

Tomáš Polák
10. november 2017

Anton

Veď sa nič iného ani nedalo čakať.Mesto bude radšej hrať mŕtveho chrobáka,Šulekovo potrebuje len vtedy keď sa blížia voľby.
11. november 2017

Odkazprestarostu.sk

Pán Anton,
Váš podnet som preposlal na mesto. Určite sa ním budú zaoberať a dostanete odpov d ale niekedy si reakcie mesta cez Odkaz pre Starostu dlhšie, preto odporúčam zajst na mestský úrad osobne a kontaktovať zodpovedného zamestnanca popr. priamo primátora, určite by to veci urýchlilo

S pozdravom

Tomáš Polák
admin OPS Hlohovec
27. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vašim podnetom sa zaoberal Referát dopravy a technickej infraštruktúry MsÚ Hlohovec. Dopravné zvodidlo sa nachádza už mimo katastrálneho územia mesta Hlohovec, a preto v tejto veci odporúčame kontaktovať mestský úrad v Leopoldove, ktorý má kompetencie realizovať výstavbu chodníka v blízkosti cesty II/513. Pri prerokovávaní Územného plánu Mesta Leopoldov, Mesto Hlohovec vznieslo požiadavku na zriadenie chodníka spájajúceho m. č. Šulekovo s mestom Leopoldov, ktorého trasa by viedla: Križovatka Sereďská – II/513, popri II/513, priechod pre chodcov približne v mieste Križovatky II/513 – Nádražná, pokračovanie k vlakovej stanici s odôvodnením, že v súčasnosti neexistuje využiteľné pešie prepojenie m. č. Šulekovo s vlakovou stanicou v meste Leopoldov. Výhodou tohto riešenia je zvýšenie bezpečnosti chodcov a atraktivity vlakovej dopravy zlepšením dostupnosti pešou dopravou.

Lucia Hausknechtová
Referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu, MsÚ Hlohovec
18. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Mesto Leopoldov plánuje v roku 2018 vybudovať verejnoprospešnú stavbu – chodník pri ceste II/5132 od cesty II/513 – križovatka Sereďská po zastavané územie mesta Leopoldov – ulica Gojdičova, kde je možné prejsť cez ul. Gojdičovu po vlakovú stanicu.



Mesto Leopoldov plánuje zaradenie chodníka spájajúceho m.č. Šulekovo s Mestom Leopoldov do zmien a doplnkov územného plánu Mesta Leopoldov 5/2018 podľa pripomienok Mesta Hlohovec k zmene územného plánu Mesta Leopoldov 4/2017.



S pozdravom



Ing. Zuzana Pelzlová, prednostka

Mestský úrad Leopoldov

Hlohovská cesta 2, 920 41 Leopoldov

tel.: +421-33-7342207, mobil: 0911/242690

e-mail: [email protected]

http://www.leopoldov.sk
10. apríl 2019

Odkazprestarostu.sk

Vidím, že chodník je vybudovaný, osvetlený, týmto považujem podnet za vyriešený, ak sa mýlim opravte ma.

Tomáš Polák
administrátor OPS Hlohovec

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.