Netransparentné obstarávanie poslanca mestského zastupiteľstva

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

Vyriešený
meno
Peter Jurčišin 19. júna 2013

Dobrý deň. Pýtam sa pána primátora a pána hlavného kontrolóra otázku na pána poslanca Voltmana. Počul som, že pán poslanec Voltman zabezpečoval obstaranie materiálu pre školy v Hlohovci, podľa všetkého veľmi pokútnym spôsobom a netransparentným spôsobom.

Materiál sa mal obstarávať bez verejného obstarávania, a aj bez prieskumu trhu (3 najlepšie ponuky). Pretože, ak by sa tak stalo, asi by nenastala situácia, že materiál dodáva brat pána poslanca prostredníctvom svojej firmy.

Prosím preto pána primátora, aby sa k týmto podozreniam vyjadril a prosím pána hlavného kontrolóra, aby tieto podozrenia preskúmal v rámci svoje kontrolnej činnosti. Či takýmto spôsobom nemohlo prísť k zneužitiu dotácie a prípadne, či nebude potom niesť za konanie pána poslanca Voltmana zodpovednosť celé mesto (v zmysle občania prostredníctvom svojich daní).

Ďakujem za skorú odpoveď, či už tu, alebo na obecnom zastupiteľstve.
S pozdravom

19. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, vzhľadom na to, že ste svojím podnetom oslovili pána primátora, ktorý je do konca týždňa na pracovnej ceste, bude Vám zaslané stanovisko k Vášmu podnetu začiatkom budúceho týždňa. S podnetom som oboznámila i hlavného kontrolóra a oddelenie regionálneho rozvoja, ktoré zabezpečuje spracovanie, implementáciu i vyúčtovanie prostriedkov jednotlivých projektov.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
25. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. S Vaším podnetom sa oboznámil primátor mesta i hlavný kontrolór. Boli preverené skutočnosti súvisiace s poskytnutím dotácie z rezervy predsedu vlády. Na základe toho Vám oznamujem nasledovné:
Mestu Hlohovec boli poskytnuté finančné prostriedky vo výške 13 579,97 € pre Centrum voľného času DÚHA na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia pre športovú prípravu detí. V tomto zmysle bola podpísaná zmluva o poskytnutí dotácie. Podľa smernice upravujúcej postup verejného obstarávateľa Mesta Hlohovec, s platnosťou od 1. 5. 2011, bol na predmet zmluvy zrealizovaný prieskum trhu. Boli predložené 4 cenové ponuky, 2 na dodávku športového oblečenia a 2 na dodávku športových pomôcok. V zmysle uvedenej smernice Mesto Hlohovec vybralo dodávateľa s najnižšou ponukou, t. j. SPORTAcademy Hlohovec na dodávku športového oblečenia vo výške 8 699,22 € a SPORTA Hlohovec s. r. o. na dodávku športových pomôcok vo výške 4 889,66 € /vrátane DPH/. Dokumentácia z výberu dodávateľa tvorí súčasť dokladov predkladaných k vyúčtovaniu dotácie poskytnutej z rozpočtovej rezervy predsedu vlády.
Hlavný kontrolór mesta sa oboznámil s dokumentáciou a nezistil porušenie všeobecne záväzných predpisov. Konštatoval, že Mesto Hlohovec postupovalo v zmysle zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní v znení neskorších predpisov a internej smernice mesta upravujúcej postup pri výbere dodávateľa zákaziek s nízkou hodnotou. Mesto vybralo dodávateľa s najnižšou cenovou ponukou.
Kontrolu dodržania rozsahu, účelu a podmienok dohodnutých v zmluve o poskytnutí dotácie, ako i správnosti vyúčtovania a vecnej realizácie je oprávnený vykonať ekonomický odbor vlády SR.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
17. jún 2014

Ifix

Na doplnenie. V každom prípade sa jedná o konflikt záujmov keďže jeden z konateľov v SPORTA Hlohovec s.r.o. je poslanec mesta Voltman. Zdroj ORSR. Vysvetlenie prednostky MsÚ je nepostačujúce. Vyjadriť by sa mal primátor mesta a poslanec Voltman.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania