Mateja Bela-strom-neorezaný

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

V riešení
meno
Tomáš Antal 10. apríla 2019

Dobrý deň, tento podnet podávam v mene rodičov, ktorí bývajú na M. Bela a majú veľkú brezu priamo pred oknami - sú na prízemí, takže si najviac zo všetkých "užívajú" jej tieň a neporiadok čo po odkvitnutí padá. Pred 20 rokmi to nebol až taký problém, ale teraz je obrovská a bráni prieniku denného svetla do toho severne orientovaného kúta. Viacerí obyvatelia by prijali jej vypílenie a nahradenie inými, vhodnejšími drevinami, či krami. V prípade potreby môžem zogranizovať petíciu, ak to pomôže veci. No a nezabúdajme, že breza je aj hlavný jarný alergén. Ďakujem.

15. apríl 2019

LuHC

Mám potrebu sa vyjadriť k tomuto podnetu. Zo skúseností Vám môžem povedať, že tá breza Vám veľmi ťažko bráni prieniku denného svetla. Nakoľko ste na severnej strane, problém nie je v drevine ale v otočení okien na svetovú stranu, kde slnko nesvieti celý deň. Pokiaľ by ste si chceli odmerať intenzitu osvetlenia po tom ako tam ten strom nebude, tak rozdiel je minimálny. Ide len a len o Váš pocit, že bude svetlejšie, hustota konárov a listov tej brezy nie je taká, aby podstatným spôsobom bránila prieniku svetla. Skôr by ste mali byť radi, že v lete mate v tých bytoch znesiteľnejšie. Z drevín bohužiaľ listy padajú a kvety padajú je to normálny stav a nie je to žiadny dôvod na výrub desiatky rokov starej dreviny. Ďalej ten strom je zdrojom kyslíka, zachytáva prach a čistí vzduch od splodín z automobilov. Vadia Vám listy, ale prach, ktorý Vám ide do okien a ktorý musíte dýchať a je plný škodlivých splodín. To nevadí, pretože to nie je vidieť. Ale možno by malo vadiť, že tie splodiny musia dýchať aj malé deti, Ten strom vzduch prečistí. Ďalej Vás musím upozorniť, že momentálne je zakázané ( od 31. marca do 31. októbra) podľa zákona rúbať dreviny. Je hniezdne obdobie a verím, že si pán Antal ctíte zákony.. Myslím, že brezu stačí len odborne orezať a nie je dôvod na jej výrub. Bolo by dobré, keby ste mysleli aj na ďalšie generácie, ktoré prídu po Vás. Pokiaľ sa budete takto stavať k drevinám, tak Vaše deti to vzhľadom na zmenu klímy budú mať ťažké. Nasadenie novej dreviny miesto tejto brezy (ak to bude vôbec možné) značí, že potrvá desaťročia, kým začne plniť jej funkcie. To, že ľudia sú alergickí nie je problém dreviny, ale toho, že ľudia dnes sedia doma a v obchodných centrách a nechodia do prírody. Nie sú od detstva v kontakte s prírodou a potom na všetko prehnane reagujú. To Vám potvrdí každý alergológ. Pán Antal je potrebné si uvedomiť, že v meste si máme vážiť každú drevinu. Veľa ich ubúda kvôli zlému zdravotnom stavu a sadiť nové je obrovský problém kvôli inžinierskym sieťam, ktoré sú v zemi. Pokiaľ sa každý bude stavať k drevinám , tak ako vy a vaši rodičia, tak v meste za pár rokov bude problém normálne existovať a žiť, pretože bude všetko vyrúbané. Už teraz je to v lete na sídliskách v Hlohovci ťažké, pretože všade je asfalt a ten sála a je málo stromov, ktoré by robili prirodzený tieň. Oproti iným mestám máme zelene v našom meste veľmi málo. Verím a dúfam, aj kvôli budúcim generáciám, že svoj postoj po mojom príspevku prehodnotíte a bude Vám stačiť len brezu odborne orezať.. Je mi z toho vážne smutno, ako sa ľudia v tomto meste stavajú k zeleni :(
15. apríl 2019

Tomáš Antal

Pobavilo :) Za prvé, podal som ten podnet v mene rodičov, ktorí nemajú možnosť pridať ho sem sami. Za druhé, ja osobne sa s tým tiež nestotožňujem. Za tretie, navrhoval som nahradenie brezy viacerými inými, vhodnejšími drevinami. Za štvrté, na Vinohradskej ulici zrovna stará breza rozbila auto (totálka) mojej sestre, keď bol vietor. No a ako posledné, som vášnivý turista, otužujem a mám na dome kde bývam 50 metrov živého plotu z hrabu (nie tuje), 9 ovocných stromov, trativody na dažďovú vodu a viacero búdiek pre vtáčiky, ktoré aj celú zimu prikrmujem. Tak ma prosím nesúďte, a nepíšte mi o mojej stope pre ďalšie generácie a zdravom pohybe mimo obchodných centier. Ďakujem.
15. apríl 2019

LuHC

Som rada, že som Vás pobavila. Len škoda, že ste si môj príspevok neprečítali. Napísala som, že je dosť pravdepodobné, že miesto tej brezy sa už nebude dať vysadiť nič kvôli inžinierskym sieťam. . Ak som správne identifikovala tú brezu na M. Bela,tá breza je podľa pasportizácie ohodnotená arboristami ako zdravý strom a na stanovisku vhodný. Ďalej som napísala, že aj keď to bude možné funkciu tej brezy budú tie nové dreviny plniť až za desiatky rokov. Inak by ma zaujímalo akú vhodnú drevinu si tam predstavujete ? Tujku ? :) Zo všetkého padajú listy, všetko Vám možne vďaka stále extrémnejšiemu počasiu padnúť na auto, a všetko Vám tam bude za pár rokov znova tieniť. Potom znova budete mesto žiadať o výrub ? Predpokladám, že keď som Vás tak pobavila, aj viete aj dôvod prečo také silné vetry sú. Dreviny plnia aj tú funkciu, že pôsobia ako vetrolamy. Napríklad takú funkciu plní aj breza.. Ak sa s tým nestotožňujete, tak prečo radšej rodičom nevysvetlíte prečo je každá drevina v meste dôležitá a dôvody? Nevidím nikde, že by som Vás súdila. Vy ste tu napísali argumenty, ktoré ste napísali. Pokiaľ máte pocit, že Vás súdim asi je problém vo vašich argumentoch a nie v mojej odpovedi na ne.
15. apríl 2019

Tomáš Antal

Ja nie som v pozícii navrhovať akú drevinu použiť, na to sú iní. Prestaňte ma prosím dávať do pozície toho, kto rúbe stromy a chce všade betón, autá a obchodné centrá. Nechajme to na kompetentných... Ja som iba splnil to, o čo ma otec poprosil. Ja tam nebývam, môže mi to byť v princípe jedno. Ak ste z môjho predchádzajúceho príspevku nevycítila môj vzťah k prírode, tak potom už neviem čo...
15. apríl 2019

LuHC

Možno to súdim podľa seba. Môj vzťah k prírode je maximálne úprimný a byť to moji rodičia, tak miesto žiadosti o výrub im budem vysvetľovať prečo nie je ich postoj k tej breze nie správny.. Ak máte rovnako úprimný vzťah k prírode ako tvrdíte, sám veľmi dobre viete, že postoj Vašich rodičov nie je správny a aká je dôležitá osveta verejnosti. A možno by ste aj Vaším rodičom mali ukázať tieto fotky hniezd vtáčikov a porozprávať sa o význame drevín. Možno ich názor budete vedieť zmeniť. Za pokus to stojí nie? :) Už len pre ten dobrý pocit, že ste zachránili jeden zdravý strom pred výrubom. A aj to sa ráta. Prajem pekný deň.
15. apríl 2019

Odkazprestarostu.sk

Zaujímavá diskusia , som zvedavý ako k tomu pristúpi mesto. Za mňa osobne dávam návrh za každý jeden vyrúbaný strom okamžite zošrotovať jedno auto náhodnému majiteľovi, popr. mobilný telefón. Podobne ako strom sa tiež dá vyrobiť nové a keďže to staré zbytočne zavadzia a špatí ...
15. apríl 2019

Tomáš Antal

Úprimne, mobil/auto je súkromné vlastníctvo, nie verejný priestor, čiže trochu nefér porovnanie.

LuHC: iné je vyliezť na rebrík a ukázať vtáčiky 4-ročnému dieťaťu, a iné je vysvetľovať 70-ročnému ufrflanému človeku že mať okadený a špinavý balkón, a byt kde je pol roka tma, že to je super :)
15. apríl 2019

LuHC

Ja viem, že tá komunikácia je dosť ťažká a občas dokáže byť fakt únavná :) Ale skúšajte. Napríklad si spravte poobedie v múzeu aj s rodičmi. Je tam festival environmentálneho filmu a je tam taký príbeh jedného platanu :) Viem, že nie vždy sa to dá, musí byť ten človek aspoň troška prístupný. So susedmi v mojom bytovom dome to zatiaľ tak neviem, máme rovnaký problém :( Ale dám vám troška nádeje, mne sa už takto podarilo z úplných ignorantov prírody spraviť takých, ktorí k nej teraz už majú pozitívnejší postoj. Len to dlhšie trvá a chce to trpezlivosť. Ale mňa teší, keď vidím aj ten malý progres v zmýšľaní ľudí. Držím palce.


PS : Teraz toto berte ako príspevok do kaviarenskej diskusie. Až tak nefér by ta myšlienka o tých zošrotovaných autách nebola ;) Ak sa na to pozrieme globálne, tak ten výrub zdravej dreviny na sídlisku Vašich rodičov sa dotkne negatívne celého mesta. Takže by bolo na mieste, aby za to bola náhrada napríklad v podobe produkcie menšieho smogu. Ja by som k tomu doplnila, že ten komu sa zošrotuje auto, by si nové mohol kúpiť až po tom, ako nejaký novovysadený strom začne plniť všetky funkcie ako ten vyrúbaný. Myslím, že by veľmi rýchlo ľudia prestali vymýšľať, čo sa týka výrubov :)
10. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zamestnanci z odboru životného prostredia vykonali obhliadku dreviny spolu s obhliadkou okolia v nadväznosti na blízkosť bytov pričom prikladáme fotodokumentáciu na spresnenie celkovej situácie.

Z dokumentu starostlivosti o dreviny, ale aj z obhliadky vyplynulo, že sa jedná o dospelú brezu previsnutú s inventarizačným číslom 128, ktorej zdravotný stav a vitalita sú v relatívne dobrom stave a preto je drevina na stanovisku navrhnutá ako vhodná a dlhodobo udržateľná. Z tohto dôvodu a z dôvodu slabej schopnosti kompartmentácie (schopnosti uzatvárať rany), nie sú na drevine navrhnuté žiadne zásahy ani do budúcna. Od fasády budov je jej koruna dostatočne vzdialená, čo je viditeľné z priloženej fotodokumentácie.
Kto? Odbor životného prostredia, Mestský úrad Hlohovec

Kancelária primátora
Mestský úrad Hlohovec
10. máj 2019

Tomáš Antal

Dobrý deň a ďakujem, budem tlmočiť rodičom :)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.