Klokočova-strom-invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: Hnúšťa

V riešení

Javorovec jasenolistý - rýchlo šírkach sa invazívny druh dreviny , povinnosť samospráv je tieto druhy drevín odstraňovať.

08. august 2023

Odpoveď samosprávy

Rastliny na ktoré upozorňujete v podnete, boli v minulosti vysádzané ako parkové okrasné rastliny.
Uvedené rastliny ste ale zaradili nesprávne, nakoľko sa nejedná o Javorovec jaseňolistý, ale o Pajaseň žliazkatý. Najväčší výskyt je zaznamenaný od Bratislavy až po Šamorín, kde je až 50% zastúpenie v lestných porastoch. Hnúšťa nie je významnou lokalitou ich výskytu, nakoľko sa tu vyskytuje minimálny počet jedincov.
Podnetom sa budeme zaoberať. Odstránenie rastlín nie je možné vykonať okamžite, nakoľko po zrezaní by vytvorili veľké množstvo výmladkov. Na základe uvedeného likvidácia takejto rastliny trvá minimálne 2 roky . Prvé ošetrenie bude vykonané v mesiaci september.
Kto? Technické služby mesta Hnúšťa
11. október 2023

Pán Pán

tieto stromy neboli vysadené, vyrastajú zo štrbiny medzi múrom kotolne a obvodových betónových kociek , by som chcel vidieť ako to tam niekto sadil , bývame tu ak vidíme ako rastu a na akom mieste rastú. a nieje to ten strom čo uvádzate. je to invazivny druh stromu .
11. október 2023

Pán Pán

opravujem názov stromu jedna sa o Pajasen nech sa páči tu je oficiálny popis na stránke štátnej ochrany prírody https://invaznedruhy.sopsr.sk/ailanthus-altissima-mill-swingle-pajasen-zliazkaty/
15. apríl 2024

Pán Pán

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený stále tie stromy niesu vyrábané, niesu to vysadené stromy . Stromy vyrastajú zo štrbiny medzi múrom budovy a obvodových dlažobných kociek .
15. apríl 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.