Márie Terézie-kanalizácia-havária kanalizačného potrubia

Zodpovednosť za riešenie: Holíč

V riešení

kanalizacia poddimenzovana, splasky idu rovno na chodniky, keby nebolo dobrovolnych hasicov tak aj do domov idu splasky, takto ich odcerpaju na paloucek s detskym ihriskom... dufam ze budovatel kanalizacie ma dobry spanok

26. jún 2020

Miriam Hurbanová

Márie Terézie-kanalizácia-havária kanalizačného potrubia

Kedy začne vedenie mesta riešiť problém s kanalizáciou na ulici Márie Terézie? Dnes sú splašky už aj v autách.... Dnes sa do práce nedostaneme z domovov, asi iba v rybárskych gumákoch, obyčajné sú nízke. Katastrofa, problém neustále nahlasovaný a neriešený.
26. jún 2020

Marián Čulen

Márie Terézie-kanalizácia-havária kanalizačného potrubia

Zaujímalo by ma, kto túto kanalizáciu na ul.M.Terézie skolaudoval.
Problém môže mať 3 príčiny:
- nedostatočný spád kanalizácie
- poddimenzovaný priemer kanal.potrubia
- nelegálne prípojky dažďovky zo striech do splaškovej kanalizácie
Bude sa to nejak riešiť?
Problém sa opakuje pri každom silnejšom daždi.
Tie deti nevedia, že sa nemajú hrať v tej splaškovej vode, že im hrozia vážne choroby.
29. jún 2020

Marián Čulen

Sledoval som zasadnutie Mestského zastupiteľstva z 28.5.2020.
Pán primátor jasne problém pomenoval:
Tam, kde malo byť kan.potrubie priemeru cca120 cm je v skutočnosti cca 30 cm.
A preto nám v ulici za silnejšieho dažďa plávajú splašky.
Zároveň povedal, že náprava tejto chyby by stála 1 milión €. BVS dáva od toho ruky preč a Mesto nemá na to peniaze.
Ale prečo by to malo platiť Mesto? Veď niekto nesie za tento stav zodpovednosť. Niekto to naprojektoval, niekto zrealizoval a niekto skolaudoval. V tomto procese boli porušené predpísané zaväzné normy.
Treba podať trestné oznámenie. Tieto zodpovedné osoby si isto platia poistenie pre prípadnú škodu, spôsobenú ich odbornou činnosťou.
14. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Ulica Márie Terézie predstavuje ucelenú lokalitu s rodinnými domami v radovej zástavbe aj samostatne stojacimi rodinnými domami a početnými objektmi hromadnej bytovej výstavby. Kanalizačné aj vodovodné rozvody tu boli vybudované a kolaudované ako súčasť verejnej kanalizácie mesta Holíč v rokoch 2005-2012 spoločnosťou BVS a.s. etapovite v rámci zasieťovania novej obytnej zóny s názvom „Lokalita Pri kaštieli“. Projektové dokumentácie boli riešené podľa podmienok BVS a.s. a vtedajších platných noriem ako aj technických možností, ktoré boli dané a určené jestvujúcimi stokami pri potoku Kýštor, resp. ich výškovým uložením. V zmysle uvedeného má kanalizácia vybudovaná v lokalite minimálne spády a zaústená je v troch miestach do hlavného zberača. Po odovzdaní stavby kanalizácie do užívania sa začali prejavovať pri prívalových dažďoch problémy s odtokom dažďovej vody a vyrážaním cez dažďové vpuste. Mesto Holíč sa s takýmito problémami, ktoré znižujú kvalitu bývania a hrozia majetkové ujmy obracia na BVS a.s. ako prevádzkovateľa a správcu kanalizácie. Ohľadne Ulice Márie Terézie sa mesto obrátilo na Bratislavskú vodárenskú spoločnosť v roku 2018, kedy sa obyvatelia Ulice Márie Terézie, bývajúci v radovej zástavbe rodinných domov orientačné číslo 13-24 na nás obrátili listom, v ktorom požadovali zistenie príčiny nefunkčnosti kanalizácie počas dažďov a odstránenie havarijného stavu. Nasledovali opatrenia prevádzkovateľa v podobe prečistenia hlavných veľkoobjemových stôk ako aj stôk v danej lokalite. Po prečistení kanalizácie sa situácia zlepšila, no nakoľko sa poveternostné podmienky v posledných rokoch menia s tendenciou pribúdania prívalových dažďov nebývalej intenzity, prichádza na danej ulici znova k vzdúvaniu a vyrážaniu splaškových vôd na povrch komunikácií a zelených plôch. K problému ešte treba uviesť, že lokalita sa nachádza pred zaústením do ČOV Holíč a zároveň v najnižšom mieste. Počas prívalových dažďov je do zberačov pri potoku Kýštor privádzaná všetka odpadová voda z celého Holíča, stoky sú zaplnené a neprijímajú prítoky ako za normálnych okolností. A kedže máme v celom Holíči jednotnú kanalizáciu /splaškové aj dažďové vody odvádzané spolu/, vyrážaniu dažďovej vody spolu so splaškami sa nedá zabrániť. A čo sa týka výšok a spádov, fyzika nepustí..... Momentálne ide z mesta podnet na technické oddelenie BVS a.s. so žiadosťou o komplexné posúdenie stavu v lokalite vrátane zaústenia privádzaných stôk do ČOV /ako možného miesta redukcie a vzdúvania/ a predloženie návrhu riešenia...... Predkladáme, že sa uskutočnia stretnutia s technikmi BVS a.s. a dozvieme sa o možných riešeniach. O výsledku budeme informovať na FB Mesta Holíč.

Ing. Alena Machová, vedúca oddelenia výstavby a životného prostredia, Mesto Holíč
14. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Bratislavská vodárenská spoločnosť , a.s., Prešovská 48, Bratislava
15. august 2020

Michal Hainc

Toto keby sa stane na MT tak konec...
28. máj 2021

Michal Hainc

Chcel by som sa opytat ci takmer po roku sa nieco v tejto veci udialo v spominanej komunikacii s BVS?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania