Révova-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Ivanka pri Dunaji

Uzavretý
meno
Kristína 01. marca 2019

Dobrý deň, prosím o možnosť vyvážania separovaného odpadu (plasty, papier) z rodinných domov aj možnosťou kúpy žltého a modrého plastového kontajneru (120l). Návrh podávam najmä z dôvodu, že vrecia sa pod tiažou papiera trhajú, skladovanie vriec je neprakticke a aj neekologické (viď. vyvažanie papiera v plastových vreciach?!?). Toto isté by bolo dobré aj na bio odpad a hnedy kontajner.
Z minulej internetovej diskusie je zrejmé, že by túto možnosť uvítalo viacero občanov.
Ďakujem

05. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet a Vašu aktivitu, veľmi si to ceníme. V tomto roku platí zmluvy s vývozcom odpadu spol. AVE v kontexte vývozu odpadu prostredníctvom sáčkov. Tento spôsob je lacnejší ako vývoz prostredníctvom kontajnerov.

Do budúcna sa nebránime komunikácii aj na túto tému / a už aj rozhovory medzi poslancami boli/ - celkový spôsob vývozu, separácie odpadu, príp. čipovanie nádob. Treba však vyriešiť aj prípadný nákup kontajnerov pre všetky domácnosti, ceny za túto službu. Aktuálnym problémom je aj vzdelávanie občanov - napr. podiel separovaného odpadu máme cca 36,7% čo je zúfalo málo. V tomto stave by nebolo finančne efektívne túto službu poskytovať zmienenou formou.

Ak máte záujem sa podieľať na rozhovoroch o tejto téme - napíšte mi, skontaktovali by sme Vás s poslancami kt. sa tomuto venujú.

S pozdravom

Marek Glodič
[email protected]


Marek Glodič
05. marec 2019

martin

Suhlasim s podnetom, bolo by to rozhodne aj estetickejsie ako mat po uliciach tie sacky. Pokial si dobre pamatam tak vozidlo na separovany odpad ma moznost vysypu nadoby, alebo sa mylim? A este by urcite viacero domacnosti ocenilo moznost zakupit mesacny vyvoz. Pri spravnej separacii a vhodnych nakupnych rozhodnutiach to ani pre stvorclennu rodinu nie je problem...
02. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

momentálne sa /pri separácii celej obce vo výške cca 36%/ javí ako ekonomicky najvýhodnejšie riešenie odpad sáčkovať. Nakoľko sme neboli spokojní s tým že nám sáčky poletovali po obci - nastavili sme v tomto roku hromadný odber sáčkov.

Samozrejme nepovažujeme ani my toto riešenie za optimálne, preto by som rád aby ste sa zapojili do diskusie ohľadom budúcnosti vývozu v odbornej komisii. Každý z nápadov: čipovanie nádob, progresívne platby za separáciu, nákup týchto nádob, kompostéry a pod) znamená úplnú zmenu odpadového hospodárstva obce. Kto a ako by napr. zakúpil cca 3000 nádob?.

Ak máte nápady a riešenie - prispejte v odbornej komisii.
Ďakujem

Marek Glodič
02. apríl 2019

Kristína

Dobrý deň,
tak ako aj nádobu na komunálny odpad si domácnosti musia zakúpiť, navrhujem, aby tak bolo aj v prípade nádob na plasty, papier, bio odpad (120l nadoba cca 30€). Vždy je možné takéto niečo odkomunikovať aj tým, že ľudia ušetria. Keď si ich nezakúpia, budú viac platiť za vývoz komunálu. Prípadne možno vie obec prispieť napr. 50% alebo nejakou sumou.
Ohľadom komunálu je možné ľudí motivovať čipovaním jednotlivých nádob.
Len pre poznatok. My pravidelne a veľa separujeme čo má za následok minimálny vývoz komunálu ( máme dvojtýždenný režim a aj tak nádobu max. do 1/2 plnú...)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania