Vstupné na EĽRO pre Kežmarčanov!

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 31. júla 2012

Chcel by som sa opýtať pána starostu prípadne usporiadateľov festivalu EĽRO, či by nebolo vhodné po 22 rokoch konania tohto festivalu pouvažovať nad tým, či aj občania Kežmarku (nie len zamestnanci mestského úradu), ktorí platia mestu dane, nemali nárok na vstupné za symbolickú sumu.
Uvediem situáciu: v piatok večer o 19:30 sme prišli do mesta, mali sme kúpené lístky na krvavé dejiny. Vonku bolo asi 15 stupňov, pršalo, mesto bolo prázdne, nebol tam ani jeden remeselník, iba zopár občerstvení. Za čo má človek zaplatiť tých 5 eur, prípadne 3 v predpredaji? Za to, aby prešiel cez prázdne mesto ku hradu?

21. august 2012

Marek Stolarčík

Som rad, že na tento problém niekto upozornil. Bez ohľadu na konkrétny príklad je v skutku naozaj zvláštne, že sa ako obyvateľ mesta (rodený Kežmarčan !!!) dokážem dosať do situácie :"Buď zaplatíš alebo máš do mesta zákaz!" Mestké centrum navštevujem počas roka takmer denne, preto mi príde tento "troj-dňový zákaz" naozaj absurdný. Veď po tých 20tich rokoch... platiť stále za to isté... Ja viem - ta atmosféra ! Pri súčasnom stave mesto prakticky ožíva iba tento jediný víkend v roku a ani na to nemajú jeho občania nárok, kým nepriplatia. Smutné.
21. august 2012

Odkaz pre starostu

Na nezodpovedaný podnet sme pred niekoľkými dňami upozornili samosprávu. Popri čakaní na odpoveď si pre inšpiráciu pozrite ako sa dá festival ľudových remesiel urobiť aj inak, ako sa to robí u nás stále rovnako už 22 rokov:

http://www.uluv.sk/sk/web/podujatia-a-novinky/dni-majstrov/dni-majstrov-2012/
30. august 2012

abrakadabra

kezmarcania maju predsa zlavneny vstup 3€. tato vstupenka sa neda poslat postou, ani rezervovat, takze sa k nej dostanu len kezmarcania a blizke okolie. preco to ludia tak beru, ze musia platit? preco "nechcu" platit. ved neplatia mestu a organizatorom do vrecak. ti maju svoje vyplaty. peniaze predsa putuju remeselnikom a ucinkujucim. preco ma clovek problem zaplatit niekomu (podakovat sa), kto ho zabavil, ukazal mu nieco nove, zaujimave? co je na tom zle? do kina chodime tiez zadarmo? odmenite kovaca za to, ze doniesol svoju pojazdnu vyhnu a ukazal vam nazivo, co ste dodnes nevideli/nevedeli. kde mate moznost na jednom mieste vidiet folklorne subory z celej europy? na poslednom elre som len ak ziral. taliani, ktori plietli "stojan: boli vynikajuci. a po rusky spievajuci subor bol fenomenalny. ani som o nich doteraz nevedel. od vtedy si pustam ich videa cez youtube. aj vdaka elru sa moje chapanie o kulture rozrasta. ja viem, ze kezmarcan by chcel na vstupe 5 eur do ruky a klobasu.. ale fakt si uvedomte ludia, ze neplatite mestu, ale milym ucinkujucim, umelcom a remeselnikom. 3€?? to je naozaj tak vela?? za cely den roznorodej zabavy a programu?? kolko stoja ine slavnosti v regione? zadarmo? menej? ale no taaak. NIKTO, ale naozaj NIKTO nikoho nenuti na toto podujatie ist. je samozrejme, ze nie kazdemu sa paci a nie kazdy si tam najde to svoje. samozrejme ze je stale priestor na zlepsovanie, inovacie.. ale tak nebudem snad schyzofrenicky tvrdit, ze by som na elro aj tak isiel. ak by bolo zadarmo.. nie je tam nic inovativne, nic co by ma zaujalo, ale pojdem. tazka schyza,.

nic nie je zadarmo. ak je nejake podujatie zadarmo, je platene z nasich dani. VSETKYCH obcanov. takze ak by bolo elro zadarmo, zaplatil by to kazdy obcan mesta, aj keby na neho nesiel. takto zaplatia len ti obcania, ktori sa ho zucastnia. to by sa asi tiez vela ludom nepacilo. tak asi to radsej zrusme nie?

a ze je tri dni mesto nepristupne.. fakt obdivujem ludi, ktori z 365 dni nepreziju 3 dni mimo centrum. mimochodom. cez vikend je centrum castokrat po dvanastej vymrete. coho sa ti ludia dozaduju? ved vedia cely rok, ze kedy bude mesto zatvorene. tak si veci vybavim dopredu. ak sa naozaj neda (ide o zivot), tak verim ze u p. primatora by so svojou ziadostou o volny vstup uspeli (starostlivost o choreho, bytostny problem)

este chapem ten vstup na krvave dejiny. to by sa naozaj mohlo nejako riesit. clovek ma listok na vystupenie a este si musi kupit listok aj na elro. je to taka "sikana". mozno nejak vytvorit vstup aj vystup mimo elro. vela ludi uz bolo x krat na elre a chce ist naozaj len na program do hradu. tu nenamietam..

ale napriklad sa roky doslova kricalo, ze kde su permanentky na trojdnovy vstup. ze sme pozadu, neschopni atd. no a permanetnky boli tento rok v predaji a predalo sa ich AZ! niekolko desiatok. takze ano. chvalabohu vznikol pre dalsie roky argument, preco ich znova nepredavat. a ze sa predavat nebudu mozno na buduci rok moze samozrejme mesto :) nie navstevnici, ktori ich nechceli. take ze dopyt/ponuka nehovori nikomu nic?? nie som ziadny funkcionar mesta ani nic podobne. pre info.. dalo by sa este vela.. mozno moj nazor nie je najspravnejsi, ale aj takto to ludia vidia..
04. september 2012

Michal

abrakadabra ty si myslis ze mesto kezmarok plati remeselnikom aby ukazali svoju zrucnost? ty si nikdy nepocul o poplatkoch ktore vystavujuci remeselnici platia? Vzdavam hold tvojmu optimizmu pri dalsich tvrdeniach o financiach...a este predtym treba mat presne informacie o financiach.
04. september 2012

abrakadabra

michal. pre pana. samozrejme ze na elre mesto remeselnikov plati. neviem kolkych, alebo kolko, ale plati. si si snad nemyslel, ze pride 80 rocny ujo, narobi 200 šindlí a este si zaplati stanok. platia hlavne predajcovia. nie remeselnici. si to mylis s beznymi trhmi v meste. sam to nemas zistene a este pises takym sarkastickym tonom.. sa potom nedivim ze po kezmarku idu vselijake reci o vsetkom moznom a la jedna babka povedala.. ako ze elro sa predalo do bratislavy a podobne.
05. september 2012

Provokatér Provokaterovič Provokatenko

Zial, kazdy remeselnik co na ELRO aj nieco predava (kolko takych bolo ? imho vacsina), plati mestu (organizatorovi, majitelovi prav ...). Mesto plati len tych remeslnikov, ktori "len" predvadzaju vyrobu, ale nic nepredavaju.
Druha vec je, kolki remeselnici sa rokmi opakuju ? Preto si uz malokto kupi permanentku (ziadost ludu bola vyslisana neskoro, toto tu malo byt X rokov dozadu) - lebo sa mu neoplati vidiet ELRO 2 az 3 dni po sebe, bohate mu staci 1 navsteva a spomienky na vlanajsok / predvlanajsok ... Plus ked tych remeslenikov vidi potom predavat (a vdaka bohu aj predvadzat) na podobnych trhoch inde po Slovensku (a v Blave dokonca bez vstupneho) ?
Nedivim sa domacim, ze nemaju pri tych cenach (ani zlavneneho predplatneho) realny dovod do mesta chodit (aj ked vnimam pozitivne, ze by mozno aj chceli)
05. september 2012

abrakadabra

nechce sa mi pisat, ale nemam rad dezinformacie.. vacsina remeselnikov by na elro neprisla, keby neboli plateni. pochop ze ti, ktori nepredavaju, alebo maju co ukazat, su sucastou programu ako folklorne vystupenia.. kde chodia zadarmo? nikde!

remesla sa opakuju.. a kolko je na zemeguli remesiel? 20 rokov ma byt po 50 remeselnikov a kazdy rok ine remesla??? co som si vsimal, tak remesla sa priblizne opakuju, velakrat ich vsak zastupuju ini remeslnici, ktori k tomu zase pridaju nejaku obmenu. ci podkut kona sa da na 100 sposobov? a co ti ostatni ludia, ktori vyhladavaju prave tych ,co su tam vzdy? napr mydla, kosikarov.

to je ako s hudobnymi festivalmi. co rok, to skoro rovnaky plagat aj ucinkujuci. ludia chodia na taketo podujatia za atmosferou. oni prave cakaju, ze tam najdu nieco podobne, ako pred rokom. ci ako 20 rokov sa to vsetko robi nasilu a 3 dni je mesto prazdne??

permanentky? odkial mas ze na ELRO este neboli? dalsia dezinformacia. boli! a taktiez nebol zaujem. dokonca som pocul, ze vznikal bezpecnostny problem, lebo velmi vela ludi chodilo hore dole. povacsina kezmarcanov sa chodila domov najest (na ELRE, kde je tolko jedla!!) a brany to nezvladali. mozme len dakovat ze terajsi riaditel Elra sa na to podujal a dal tento rok permanentky zaviest.

a este si aj oponujes (schyza). chces permanentky a potom pises, ze na elre je aj tak co vidiet len na jeden den. tak na co teda? permanentka stala 10€ a jeden vstup pre kezmarcana 3€. o com teda tocis?..

ze inych remeselnikov vidis na inych trhoch.. preco je asi ELRO najnavstevovanejsie svojho druhu? zeby tym, ze sa to ludom paci? preco nie je potom na tych zadarmo viac ludi, aj ked su zadarmo?? a nie su viac zname?.. a ako hovoris. tak ved nikto nikoho nenuti PRESNE za to iste zaplatit, co moze vidiet zadarmo.. takze naco ta staznost, ked si elro moze pripadny zaujemca pozriet niekde inde aj zadara??

a co sa tyka domacich. asi nie su zname cisla o domacich navstevnikoch. ale snad cisla z predpredaja by mohli napovedat. listky v predpredaji sa predavali v KIA a v Alter EGO. a co viem, tak v alter egu sa vypredali do tyzdna (potom predavali dalsiu varku). a urcite nepredali 100 listkov. muselo ich byt na tisice. na 18 tisicove mesto je niekolko tisic vstupeniek malo??? takze ako pises. ano. mozno by chceli. a aj chcu a aj chodia.

milujem, ked niekto nadava, ze 20 rokov to iste, stazuje sa a potom si kupi vstupenku. asi mame v kezmarku divne ziarenie, ze ludia konaju schyzofrenicky.

prosim vas. prestante stale nadavat a kritizovat. kto nechce, nemusi chodit. naozaj nemusi. naozaj. faakt. aj taka je moznost. nam ostatnym, kto mame elro radi to prosim nekazte.

takze ak ma niekto dobry napad, co nove zaviest na elre, co vylepsit, nejake zaujimave postrehy.. tak staci zavolat zrejme na mestsky urad a prilozit ruku k dielu. neverim ze riaditel ELRO si kazdeho s dobrym napadom, alebo konstruktivnou kritikou nevypocuje. dvere su vsade otvorene, len kritici sa boja do nich vojst, lebo citia slabost argumentu a maju prazdne ruky.

ja by som mal snad len postreh, aby sa dozrelo na prenosne WC. niekedy su dost vybyvane :). a osobne som bol milo prekvapeny z ohnostroja. pekny, dlhy.. stali sme s vinom v ruke a pozerali.. balada! este ani ta dara rollins mi nevadila.. zrobila celkom dobru naladu..
10. september 2012

Boris Švirloch

Neviem teda, kto má aké "zaručené" informácie o tom, či sú remeselníci platení, alebo nie, ale ja viem, že nie sú. Sú to zároveň i obchodníci, ktorí predávajú svoje výrobky a bolo by absolútne nelogicklé, aby ešte za to, že zarobia na predaji, boli aj platení od organizátora. Organizačný výbor EĽRO im zabezpečí "iba" ubytovanie a stravu. Podobne je to aj s folklórnymi súbormi, ktoré nedostávajú peniaze za vystúpenie, dokonca i tie zahraničné si platia aj cestu do Kežmarku zo svojho (ako som bol kedysi informovaný). Opäť - v Kežmarku dostanú ubytovanie a stravu. Ale určite by nebolo na škodu veci, ak by sa k tomu vyjadril v odpovedi samosprávy riaditeľ EĽRO alebo aj riaditeľka MsKS. Tí najlepšie vedia, ako to je a budeme mať v tom všetci konečne úplne jasno... ;-)
13. september 2012

NaeX

Abrakadabra, z akejže rozprávky si prišiel? Len malá reakcia na Tvoj obsiahly príspevok.
1. každé EĽRO na 95% dookola to isté
2. Kežmarok má obrovské možnosti na usporiadanie o mnoho lepšieho, krajšieho, väčšieho...... podujatia v rámci Eľra. Prečo ani za ten svet nechce nikto rozšíriť toto podujatie o ďalšie sprievodné akcie pri takejto pravidelnej každoročnej návštevnosti?
2. z "mestského" rozpočtu by neunikol ani 1 cent, keby si mohli kežmarčania kúpiť permanentku na 3 dni (normálne deštrukčná páska okolo ruky), nebol by taký nátresk v úzkom priestore mesta...
3. pravda je taká, že pán mjr. primátor bol osobne skontrolovať o19:45, či ešte na bráne stoja chlapci a pýtajú lísky (k tomu neviem dať zverejniteľný koment)
4. Ale no taaak. NIKTO, ale naozaj NIKTO nikoho nenuti na toto podujatie ist?
Bývam tu, takže ma každý rok "mesto" núti byť účastný chaosu, ktorý tu pravidelne v čase konania je. Preplnené obchody, preplnené cesty, preplnené parkoviská, nezaparkujem nie len pred vlastným domom, ale ani v okruhu 1km a ešte k tomu bežné mestské komunikácie sa (abrakadabra) premenia na platené parkoviská, v piatok sa nedostanem bez vstupenky (jednorazovej) do centra, napr. do banky.......
Summa summarum:
bežnému občanovi, žijúcemu v Kežmarku EĽRO neprinesie okrem stresu nič.
Takže nechajme schyzu shyzou.

PS: Abrakadabra, nie si Ty náhodou zakamuflovaný primátor? :-)
13. september 2012

Michal

Boris Svirloch: moj prispevok tu uz je od jula a kompetentni sa nevyjadrili doteraz, tak pochybujem ze sa vobec niekto okrem obcanov k tomuto ozve :)
NaeX: Okrem mjr. primatora, ktory kontroloval vstup na brane kontroloval bocne vstupy pan prednosta Faix (podotykam v piatok vecer, ked prsalo, vonku 10°C a namestie prazdne, okrem franka takmer nic otvorene).
V kezmarskych novinach uverejnil pan riaditel festivalu Dr. Kredatus listok, kde bolo mozne napisat vyjadrenie a postrehy k festivalu, ale ked nereagovali na elektronicku podobu tak asi skoda posielat listky :(
14. september 2012

Petra

nejde len o 3 €, ak chcem ist v piatok vecer "pozriet" do mesta, v sobotu na Elro a v nedelu doobeda este na folklor, tak ma to stoji 9€, sama nejdem, takze jednu dvojclennu rodinu 18€ - za čo??? este aj wc si musim platit na hradnej skole, a to mam len jeden vstup za den, takze ak chcem byt na Elre v sobotu cely den, a nahodou sa ochladi alebo zacne prsat, ides domov, vratis sa a zase platis 3€! to je chore...ak by to bolo trebars aj 5€ na vsetky 3 dni, tak ok, ale to by tu musel niekto z organizatorov aj rozmyslat :(
14. september 2012

Abrakadabra

pre Naex:

1.hovoris o obrovskych moznostiach. co ti brani napisat ich tu? alebo primatorovi. alebo clanok do novin, alebo oslovit svojho poslanca, alebo sa zucastnit MSZ?..

2. permanentky tento rok boli...

4. elro je kazdy rok stale rovnako. je mozne si zariadit neodkladne veci dopredu. ak sa to neda, nie je problem ist poprosit na urad o vynimku. ale skor to vyznieva smiesne ze zrazu chcu vsetci obcania mesta vsetko vybavovat v presne tu sobotu doobeda, vsetky zalezitosti. je to smiesne.
aj v ostatnych mestach (aj zahranicnych) sa konaju podobne podujatia, kde je mesto zatvorene. elro nie je bezprecedentna rarita.. hovoris, ako keby to bolo takto pol roka v meste.. naozaj staci ist na urad a ozvat sa. dostat vynimku napriklad na parkovanie a pod.. ze preplnene obchody. to nie je dobre? ze sa v meste obrati nejaky ten peniaz? to je tesco az tak preplnene, ze sa tam neda nakupovat? ci hovoris o miestnej galanterke? divny argument.

a reci typu ci nie som primator su detinske. snad by sa primator vyjadril pod vlastnym menom.
len nemam rad to vecne skuvinanie nad nicim. keby tak ludia dvihli zadky a otvorili usta, mestu by to prinieslo viac. kazdy dojde po ten bod kritiky a placu a ked dojde na otvorenu luku a moze povedat nejaky navrh, nieco zlepsit, nieco nove zacat tak sa otoci a vrati k tomu skuvinaniu. cakame aj na tvoje postrehy a napady. a zrejme nie som sam.. to by pomohlo viac.. mozno by sa aj nieco zmenilo. konecne.
14. september 2012

Abrakadabra

pre Petru:
najprv hovoris ze chces elro navstivit aj 3 dni a potom napises, ze tam nic nie je a ze naco tam mas ist. tak ako? to uz je diagnoza..
ked tam chces ist, tak peniaze ti nebude luto. podporis folklorne subory a remeselnikov, miestnych stankarov. kazdy odvadza nejaku pracu. zabavia ta, daju ti zazitok. ja by som im dal aj dobrovolne do zvonceka euro. lebo si cenim, ze mi ukazu nieco, co neviem, kde by som mohol vidiet,.

ked tam nechces ist, tak preco ta to trapi?

ze 3€ je vela za vstup?? ale no tak. co je dnes zadarmo? ides do kina a das 2€ za 2 hodiny jedneho filmu. v cine-maxe das 5,30€ za dve hodiny. ides do tatier, tak len za parkovisko das 5€, za lanovku ani nehovorim. kulturne podujatia stoja od 2€ do 20€. a to hovorime o 2-3 hodinach zabavy. Elro stoji 3€ a mas 12+ hodin zabavy. mas remeslnikov, folklor, dobre jedlo, vecerny program, ohnostroj, mozes pri kazdom stanku stravit pol hodiny a vidiet predvadzanie mnohych remesiel. to akoze sa nepocita?..

5€ za tri dni (36 moznych hodin zabavy)???.. vidno ako si vazis pracu ludi, remeselnikov, folklornych suborov, ktore neraz tancuju par hodin v kuse. 1,50€ je tvoja cena za ich snahu... v tych troch dnoch, ktore zazijes a uvidis je zapojenych viac ako 100 ludi. ty ich chces ohodnotit 1,50 na den..

pripadne daj nejaky navrh, napad. skus zacat nejaku zaujimavu myslienku. nieco, co sa na elro zrealizuje (nieco co tam chyba) a ludia ti podakuju, ze si to vytvorila. dokonca mozes na tom aj zarobit. a nepochybne ukazat ostatnym, ze sa to da. a ako sa to da.. ukazata kadial cesta vedie..
14. september 2012

Petra

Pre Abrakadabra:
nepisem, ze tam ist nechcem. ale vidim, ze ty asi nezijes zo 450€ mesacne. praveze ja mam zujem tam ist na vsetky 3 dni. s tym, ze v piatok kedze som pracujuci obcan, tak najskor o 20,00 hod. pokial viem, tym ze tam pridem a zaplatim 3€/deň nepodporujem stankarov a ani remeselnikov, kedze platia najmy a to viem prave od pani z ČR, ktora tam stanok ma. tak viem, kolko plati... ich podporim tym, ze si tam nieco kupim, ti co nepredavaju sa prezentuju = reklama. ja si pracu ludi vazim, napriek tomu, ze na Slovensku si ju zamestnavatelia bud nemozu dovolit zaplatit, alebo si ju nevedia vazit oni. a tak sa mi zda, ze ty si jednym z nich. Ja mam dat za jeden vikend 18€ čo ja nezarobim ani za jeden den. samozrejme ze si nieco kupim na pitie, na jedenie, v stankoch, niektore programy su spoplatnene zvlast...takze s tebou je tu skoda reci...permanentky boli "bohovske" 10€ na tri dni - viac ako 3 dni zvlast (9€) ale mohla som mat viac vstupov. preco nebola viac-vstupova na 1 den? preco nebola permanentka 2-dňová? napr.
ja nebudem nikomu nic navrhovat, nie som za to platena, nemam na to cas. Su ludia, ktori sa tomu venuju, ktori to maju v naplni prace, ja nebudem robit niekoho robotu. a ked nevedia, nech studuju (ine akcie apod.) a hladaju....
a vobec...ked si taky zaryty, ze nic z toho co tu piseme nie je pravda, ukaz ty co vies...
14. september 2012

Matúš Švirloch

Abrakadabra tu stále dookola používa obľúbenú kežmarskú taľafatku. Tak znova a budem to opakovať na každom fóre pri takomto pseudoargumetne. Je veľmi prospešné pre mesto, keď sa obyvatelia zaujímajú o život a spravovanie mesta. Ale prečo má obyvateľ dokazovať samospráve, čo dokáže a či to dokáže lepšie??? On má svoje zamestnanie a tam najmä svojim šéfom a klientom musí dokazovať, čo dokáže a že to dokáže stále lepšie. Tak ako spravovanie mesta je zamestnanie, tak aj zamestnanci a volení predstavitelia mesta by mali dokazovať svojim šéfom a klientom, čo vlastne dokážu. Dostávajú za to plat. Obyvatelia mesta majú právo kritizovať a byť pasívni, oni sú šéfovia a klienti samosprávy zároveň!
14. september 2012

-AdriSatury-

Ja len na margo Petry a ostatných, ktorí tvrdia obdobné - poprosila by som meno tej pani remeselníčky z ČR, ktorá tvrdí, že je remeselníčka na EĽRO a za miesto počas festivalu EĽRO platí Kežmarku poplatok. Keďže ide o poškodzovanie dobrého mena festivalui mesta ako organizátora, je to podľa mňa podnet pre právnika a dostatočný dôvod na to, aby takáto osoba už na EĽRO nezaberala miesto iným remeselníkom, ktorí sa tu hlásia. Pretože vec sa má takto: Remeselníci, ktorí prídu na pozvanie mesta do KK na EĽRO NEPLATIA ŽIADNE POPLATKY mestu. Naopak, z financií EĽRO im je hradené ubytovanie, strava. Tí, ktorí nepredávajú (napr. ženičky spracujúce ľan), dostanú príplatok za predvádzanie remesla. Túto informáciu som si telefonicky overila na MsÚ pred napísaním tohto komentára.Takže tvrdenie, že remeselník platí za prenájom miesta počas EĽRO je šírenie nepravdivej informácie. Ak samozrejme, niekto považuje za remeselníka človeka, ktorý čapuje pivo, niet čo dodať. K ostatným anonymným kritikám ma napadlo už len jedno - abrakadabra má pravdu, asi vidí do vecí. Návštevníci si neuvedomujú, že aj betónove zátarasy z kruháčov musel niekto odpratať, že aj tie nepodarené záchody musel niekto doviesť a odviesť, že organizácia takého podujatia, to je aj koordinácia s hasičmi, políciou, zabezpečenie sanitky. Aj takú drobnosť - uhlie pre parnú lokomotívu, rozmiestnenie detského mestečka, opravu stánku, dovoz prístreškov, montovanie javiska - má niekto na starosti. Že niekto musí zabezpečiť aj ubytovanie skupín, časový hamronogram, upratovanie v areáli, natiahnutie elektických káblov, vody pre stánky s občerstvením, výrobu tlačovín, podklady pre vyplatenie služieb (odvody, poisťovne, zmluvy)...Niekto musí v noci čakať, kým prídu chlapíci od ohňostroja a namontujú ho na strechu radnice...Je toho dosť..Kritika je na mieste, ak sa dá z nej niečo reálne uskutočniť. Ale triafať len tak do vzduchu, ako s tou remeselníčkou, čo údajne platí mestu prenájom miesta na elre...Fakt blud. Už teraz čakám odpoveď, že "meno neprezradím z toho a toho dôvodu"...z jedného dôvodu - nie je to pravda. To, že tu remeselníci neplatia, je tiež jeden z dôvodov, prečo sa tu mnohí hlásia. (alebo chce ženička z ČR odstaviť takými kecami konkurenciu?)
14. september 2012

Abrakadabra

matus, presne si to povedal.. je velmi prospesne, ked sa obyvatelia zaujimaju o zivot v meste. nikto po nich nechce aby mesto riadili. ale byt uplne pasivni? nezapojit sa do nejake obcianskej aktivity? nezveladovat mesto? preco by sme nemohli kompletne vsetci pracovat na blahu okolia, v ktorom zijeme?.. kazdy si kosi travnik a pestuje zeleninu. za plotom konci svet? co keby jedni vytvorili nejaku oddychovu zonu v meste a druhi detsky klub? a navzajom by zo seba mali osoh? ako napriklad slimacik? mesto davalo pred par rokmi dokonca peniaze obcanom mesta na projekty. kazdy mohol nieco navrhnut a dostat od mesta na to peniaze. ja len nesuhlasim, ze kritici maju moznost zmenit sami veci, co kritizuju a nemaju na to odvahu, odhodlanie a zodpovednost. to im berie pravo nieco kritizovat.

ja nehovorim, ze ludia maju navrhnut ako separovat odpad, alebo z coho ma byt postaveny most a kde. ale v inej diskusii napriklad prebieha pokec o propagacii. ako propagovat podujatia. ako si to obcania zelaju... o tom hovorim.
14. september 2012

Matúš Švirloch

Abrakadabra, krásne si to namaľoval, sťaby farbami socialistického realizmu :) Stále však platí aj druhá časť môjho tvrdenia!

Mám rád a podporujem každého aktívneho človeka, ktorý sa zaujíma o svoje okolie, no vyčítať niečo ostatným (vždy to bude väčšina) je hlúpe. Majú právo na kvalitné služby zo strany samosprávy, kritiku samosprávy a vlastnú pasivitu.
14. september 2012

Abrakadabra

matus.. pozeram ze mas problem pochopit pisane slovo. kde pisem ze nemaju pravo na kvalitne sluzby? takych mudrcov jak ty je plne mesto. si ten typicky stazovatel... zaplatil som dane, tak nech mesto usporiada aj letnu olympiadu v meste.. co je zle na tom, ze sa obcania zorganizuju a nieco pekne v meste vytvoria? ze pozeraju okolo seba a maju mnoho napadov, ako sebe aj ostatnym sprijemnit zivot?.. ze aj vdaka nim to mesto vyzera lepsie. ci v rakusku nechodia tety vysadzat dobrovolne kvety na kruhace?..

davaj si pozor. tvoje reci su typom zakomplexovaneho politika, ktory nema riesenie, len mu robi dobre kritizovat a ohovarat. aby si neskoncil bez zdraveho rozumu..

uz na teba ani nebudem reagovat. nestoji mi to za ten cas. len odkazprestarostu.sk sa tak stava bezcielnym bludenim a ohovaranim, aj vdaka tebe. nieco pises a ja neviem co. neviem ako na to reagovat, neviem ako rozvijat dalej debatu.

skoda napadu. ludia ako ty, to zachvilu pochovaju. minimalne ja tu uz nepridem. nemam preco. vyhral si. znechutil si ma. budem skusat veladit mesto po inych linkach..

takych ako ty, nemaju ostatni radi. len tebe podobny.. pamataj..
14. september 2012

Michal

Vidim ze sme sa k podstate veci nedostali, asi ani nedostaneme.
14. september 2012

Matúš Švirloch

Ked dojdu argumenty, je cas na invektivy...abrakadabra a z diskusie je osocovanie. skoda...
15. september 2012

Petra

samozrejme pani z ČR meno nepoviem...ale nespada ani do jednej z uvedenych skupin remeselnikov. ma stanok, kde predava svoje vyrobky...tie vyrobila sama, na Elre uz nevyraba...
17. september 2012

NaeX

Abrakadabrovi a všetkým, ktorých to zaujíma.
V prvom rade tento portál je určený najmä ako odkaz pre starostu a nebolo by dobré, keby sa z toho stalo miesto na “naťahovačky“ medzi Kežmarčanmi.
Ale nedá mi nereagovať na tvoje inšpirácie, budem sa snažiť byť stručný, snáď to bude čítať aj niekto zainteresovaný.

K názoru, či nie si náhodou kamuflovaný primátor, ma nepriviedla detinská naivita, ale Tvoja nekritičnosť a obhajoba nezmyslov, vyvinutých hlavami tohto mesta. (ak to tak nie je, začínam mať podozrenie, že si mimozemšťan)
Späť k EĽRu a k Tvojim postrehom.
1. V meste sú veľké možnosti. Ale nie ja som platený za to, aby som vymýšľal, ako ich čo najlepšie využiť v prospech mesta a jeho obyvateľov. Ale teraz sa bavme len o EĽRe. To naozaj nie je nikto schopný vymyslieť za tie roky niečo nové? Prečo sa táto akcia nerozšíri aj o iné sprievodné akcie, nemusia silou mocou súvisieť s remeslami. Veď nie každého zaujme práve toto. Prečo nepresunúť časť, alebo lepšie nerozšíriť akciu na amfiteáter? Čo by iné mestá dali za takýto priestor!!! U nás hnije! Skvelá vizitka.
2. Hm, permanentky boli. Ale asi tak, ako keby tovar v obchode stál bežne 5,-€ a v akcii 6,-€.
O tom, ako by mali vyzerať permanentky pre Kežmarčanov, som už písal. Deštrukčná páska na ruku. Na 3 dni.
4. Pre Tvoju informáciu, EĽRO začína v piatok a v centre nie je len Galantérka. A nemienim sa zmieriť s obmedzovaním v piatok pri vstupe do ohradeného mesta. Mimochodom, na úrad sa chodí so žiadosťami a nie s prosbami. Zmier sa stým, aj úradníci by mali. Nemienim chodiť po úradoch vypytovať nejaké smiešne výnimky, aby som sa mohol dostať do mesta. Ale aj toto by vyriešila 3-dňová permanentka (aké jednoduché!)
Že výnimka na parkovanie... Nepotrebujem parkovať pred vchodom do MÚ (aj tak tam už stále niekto parkuje, zrejme invalid, asi nevládze chodiť ďaleko pešo). V čase konania EĽRa nezaparkujem pred vlastným domom, ani v blízkom okolí, pretože všade stoja cudzie autá. A ak aj chcem zaparkovať inde, mám za to platiť? Za to, že tu žijem? “bežné mestské komunikácie sa (abrakadabra) premenia na platené parkoviská“.
K preplneným obchodom a obracaním eura: takmer žiaden Kežmarčan, s výnimkou tých pár šťastlivcov, ktorí majú nejakú predajničku, “za múrmi“ mesta, z celého EĽRa nemá NIČ. Supermarkety svoj zisk zbalia a neminú ho v Kežmarku.

Jedna prosba na Teba. Nedehonestuj tu ľudí tým, že ich vyjadrenia prirovnávaš ku skuvíňaniu. Tým, že tu prispievajú, sa aspoň takýmto spôsobom snažia niečo zmeniť, na niečo upozorniť, alebo len vyjadriť svoj názor.

Píšeš: „cakame aj na tvoje postrehy a napady“. To znamená, že pravdepodobne patríš k ľuďom, ktorí čakajú a majú vplyv na riadenie tohto mesta. Alebo možno si nejaký rodinný príslušník. Ak je to tak, nech sa páči, prejav sa a pochváľ, čo si si už spravil, alebo čo ste už spravili...

A ešte čosi. Toto je z Tvojho odkazu pre Petru:
„ze 3€ je vela za vstup?? ale no tak. co je dnes zadarmo? ides do kina a das 2€ za 2 hodiny jedneho filmu. v cine-maxe das 5,30€ za dve hodiny. ides do tatier, tak len za parkovisko das 5€, za lanovku ani nehovorim. kulturne podujatia stoja od 2€ do 20€. a to hovorime o 2-3 hodinach zabavy. Elro stoji 3€ a mas 12+ hodin zabavy. mas remeslnikov, folklor, dobre jedlo, vecerny program, ohnostroj, mozes pri kazdom stanku stravit pol hodiny a vidiet predvadzanie mnohych remesiel. to akoze sa nepocita?..

5€ za tri dni (36 moznych hodin zabavy)???.. vidno ako si vazis pracu ludi, remeselnikov, folklornych suborov, ktore neraz tancuju par hodin v kuse. 1,50€ je tvoja cena za ich snahu... v tych troch dnoch, ktore zazijes a uvidis je zapojenych viac ako 100 ludi. ty ich chces ohodnotit 1,50 na den“

To si myslel vážne, alebo len žartuješ...? Keď budeš veľmi chcieť, dám k tomu koment, ale predpokladám, že to si naozaj len žartoval.
17. september 2012

Odkaz pre starostu

Aby tu nevznikali ďalšie dohady, ozývame sme sa opäť samospráve, aby konečne zodpovedala tento podnet. Zároveň z debaty vznikli ďalšie otázky, ktoré by bolo zaujímavé pre obyvateľov mesta zodpovedať. Otázky pre samosprávu sú nasledovné:

1. Zvýhodnené vstupné pre Kežmarčanov? Je, nie je, bude, uvažuje sa? Ak nebude, určite existuje aj nejaký argument prečo nebude?

2. Bude sa robiť niečo s tým, aby ľudia, ktorí idú počas festivalu iba na akciu do hradu (Krvavé dejiny) nemuseli platiť vstupné do areálu festivalu? Mnohí Kežmarčania už samotný festival nechcú navštíviť lebo ho videli, zaujíma ich však predstavenie Krvavých dejín. Ak sa zmena nechystá, určite existuje na to dôvod, Kežmarčania by radi vedeli, aký je to dôvod?

3. Uvažuje sa o uľahčení vstupu obyvateľom mesta, ktorí potrebujú vstúpiť do areálu nie kvôli festivalu, ale kvôli využitiu služieb obchodov a firiem, ktoré majú v dočasnom areáli festivalu trvalé sídlo? Ak sa neuvažuje, aký je dôvod?

4. Aký je na festivale systém platenia/neplatenia remeselníkov, obchodníkov, účinkujúcich? Kto vlastne komu platí? Remeselníci festivalu, či naopak?

5. Aj vzhľadom na skúsenosti z iných miest, neuvažuje mesto o inom princípe financovania a vyberania vstupného alebo dokonca o sprístupnení areálu festivalu zadarmo?

Keby vám nejaká otázka chýbala, dajte vedieť, pošleme ju na radnicu dodatočne. Vyčkajme si prosím na oficiálnu odpoveď samosprávy, čo sa týka týchto otázok, kľudne však môžeme naďalej slušne a bez osočovania diskutovať o úrovni festivalu, o jeho ďalšom smerovaní alebo aj o príkladoch z iných miest, kde to robia inak.
18. september 2012

Odpoveď samosprávy

Prajem príjemný deň,

so záujmom som si prečítal reakcie a emailovú diskusiu k podnetu „ vstupné na EĽRO pre Kežmarčanov“.
Za 22 rokov existencie festivalu „EĽRO“ či „Trhu historických a ľudových remesiel (1993 – 1995) prešiel festival veľkými a významnými zmenami. Najprv som tieto zmeny vnímal ako Kežmarčan – návštevník, neskôr ako Kežmarčan, ktorý sa podieľal na organizácii festivalu a teraz (v rokoch 2011 a 2012) ako Kežmarčan – riaditeľ festivalu EĽRO, pre mňa znamenajúceho prehliadku sily, umu, šikovnosti, tradícií ľudovej kultúry, folklóru, spoločenských udalostí a stretnutí či zábavy.
A teraz hádam k tomu o čom píšete a vymieňate si informácie. Je pravdou, že vstupné na „EĽRO“ platia návštevníci od jeho samého začiatku. Z akého dôvodu? Odpoveď je jednoduchá – „EĽRO“ je podujatie, ktoré je založené na samofinancovaní.
REMESELNÍCI – z výberu vstupného uhradíme remeselníkom náklady na ubytovanie, tým čo prichádzajú zďaleka, časť nákladov na cestovné. Remeselník, ani jeden, neplatí nájom mestu za stánok, ktorý mu organizátor poskytne.
FOLKLÓRNE SÚBORY – zabezpečíme a uhradíme ubytovanie a stravovanie (okolo 900 účinkujúcich – tohto roku 10 súborov zo zahraničia), v tomto roku sme už niektorým platili za vystúpenia a prispeli na cestovné.
VEČERNÉ PROGRAMY – plná úhrada (domácim i zahraničným účinkujúcim – honorár, ktorý zahŕňa ubytovanie, stravovanie, cestovné).
Ďalej sú to náklady na výrobu reklamných spotov, reklama v printových médiách, výroba a inštalácia banerov, napojenie elektr. dberov, tlač, propagácia, výroba nových kulís, ozvučenie, osvetlenie...
Podnet pána (panej), ktorý sa týka večerného vstupu na Krvavé dejiny – určite sa ním bude zaoberať organizačný výbor spoločne s p. riaditeľkou Múzea v Kežmarku. Tu by som ešte chcel povedať resp. napísať, že EĽRO nie je len akciou mesta Kežmarok či Organizačného výboru, ale je akciou všetkých, ktorí festival navštívia, tak Kežmarčanov ako aj návštevníkov z celého Slovenska a zahraničia, ktorí svojím prístupom a podporou (zakúpením vstupenky) prispievajú ku kvalite podujatia. Návštevník môže na troch veľkých javiskách vidieť, myslím si, že nie za veľa peňazí, veľmi kvalitný program. Už tým, že dva, tri týždne pred konaním festivalu sú vstupenky v predpredaji, vychádzame návštevníkom v ústrety, aby si mohli zakúpiť, resp. objednať zľavnené vstupenky (3 €). Ja sám navštevujem mnoho podujatí a verte, že tiež porovnávam, porovnávam s naším EĽRO-m...cena, kvalita, služba občanovi.
Verím, že naše EĽRO, bude ešte dlhé roky jedným z najnavštevovanejších a najkrajších podujatí tohto druhu.

S úctou



PhDr. Igor Kredátus
23. júl 2013

Peto Hrusovsky

Mozno by som vam do toho ani nemal hovorit, ale preco by mal byt vstup zadarmo? Preco prave pre Kezmarcanov? Preco nie pre Slovakov? Preco nie pre cely okres Kezmarok?
Velmi jednoduche riesenie tohto "problemu" - ked mi to za tych 5€ nestoji, tak tam nejdem. Ak sa mi nepaci, ze je to velmi podobne minulemu roku, tak tam nejdem. Ak sa mi nepaci, ze o 19:30 tam uz nie su remeselnici, len koncert, tak tych 5€ nedam.
Kezmarcania, mate jednu jedinu akciu v meste v roku, a aj to sa vam nepaci, ze treba platit vstupne.
Ina vec je uroven celeho podujatia, o tomto ja nepisem, mne osobne vyhovuju este tak halusky u Franka, a odrazda ma navsteva Gasparovica - bojim sa, ze nestatnou nahodou tam vystreli z pusky, ale jedno viem - keby to bolo pre kezmarcanov zadarmo, tak by ste este po 3€ poziciavlali aj svoje obcianske cezpolnym :) jednoducho tento model financovania by sa zosypal okamzite aj vdaka domorodcom aj vdaka takymto ludom.
18. august 2013

laskon

A predstavte si situáciu toho, kto býva napríklad na Kostolnom námestí. Zadarmo to nemá, keďže to nie je úplne centrálna časť mesta, tedá tá "za bránami", ale keď chce ísť neríklad do lekárne, tak má hneď dva problémy:
1. NESMIE navštíviť tú lekáreň v meste, pretože by ho nákup lieku stál o 5 eur viac (predraźenie?, diskriminácia?, znevýhodnenie niektorých podnikateľov?)
2. keďže MUSÍ navštíviť inú lekáreň, MUSÍ obísť celé mesto a má to možno aj o 100 percent vzdialenejšie (predsatevte si napr. 90 ročnú tetu o paličke)
EĽRO je jednoducho proti niektorým kežmarčanom a NEVERÍM, že je to pre mesto až také prínosné, ako sa ohradzujú hradní páni!
Toť môj postrej a príspevok do diskusie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania