Herne

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 13. augusta 2012

Mile mestke zastupitelstvo mali by ste porozmyslat o zakaze prevadzkovat herne v meste Kezmarok zakaz urobil Podolinec preco nie KK ja viem ze masto by prislo o prijmy ale co su peniaze oproti znicenym rodinam a ludom ktrory su zavisly potom to konci aj samovrazdami porozmyslajte zachranite vela rodin a vela ludi Dakujem

16. august 2012

Odpoveď samosprávy

Zvažovali sme takúto možnosť, ide však naozaj o nezanedbateľný príjem do mestského rozpočtu (príjem za rok za rok 2011 bol spolu 97 291 eur). Takýto výpadok príjmov v čase, keď ostatné príjmy stagnujú a inflácia nám "zabezpečuje" rast výdavkov, je veľmi ťažké nahradiť. Samotný zákon o hazardných hrách obmedzil niektoré negatíva, ktoré spôsobujú väčšiu závislosť od hier - napríklad od 1.1. 2013 nebude možné podávať v herni alkohol, keďže bolo dokázané, že práve alkohol znižuje zdravý úsudok hráčov, ktorí podľahnú ilúzii, že teraz už musia vyhrať. Závislí hráči budú mať okrem toho zakázaný vstup do herne (toto obmedzenie si však vieme v praxi ťažšie predstaviť). Je smutné, že tento druh zábavy dokáže prejsť do veľmi zákerného neduhu, pokiaľ ho človek nevie užívať s mierou. Je to podobné ako pri alkohole - pri malom množstve je neškodný, no pri veľkom množstve tiež spôsobuje tragédie. Napriek tomu jeho predaj dospelým ľuďom nezakazujeme.
Nemáme ani ilúzie, že pri zákaze hazardných hier v niektorých mestách si závislí hráči nevedia nájsť cestu, ako sa k takýmto hrám dostať. Stačí sa len zaregistrovať na internetovej stránke, ktorá takéto služby poskytuje, poslať peniaze a môžete hrať... Alebo zakážeme aj používanie internetu?
K porovnaniu zákazu prevádzkovania hracích automatov v Podolinci musíme uviesť, že tam malo mesto k takémuto kroku iný dôvod.


Ing.Ladislav Faix, prednosta, Ing. Miroslav Karpiš, vedúci odd.
17. august 2012

Boris Švirloch

Len na pripomenutie, súčasná vláda pripravuje novelu zákona, ktorým minulá dala túto kompetenciu samosprávam a zdá sa, že sa veľa vecí vráti znova do starých koľají, takže ani samospráva to už s riešením hazardu asi nebude mať "také jednoduché". Viac aj na: http://blog.etrend.sk/jana-zitnanska/2012/07/30/hazard-potichu-naspat/
17. august 2012

pre istotu anonym

Je úplnou hambou mesta a jeho vedenia dať takúto odpoved, kde zisk z hazardných hier je prednejší pred šťastou a zdravou rodinou (základnou bunkou spoločnosti) žijúcou v jej meste. To už naozaj je celý svet postavený na ruby, nieje inej možnosti pre zisk financii do mestskej kasy ??? Verte že rodiny žijúce s deťmi závislými by vám za túto odpoved oči vyškriabali. Podolinec nech už mal akýkoľvek dôvod na zrušenie, to urobil a ak by pokračovali takto všetky mestá, to by ale museli mať vo vedení ľudí so srdcom, by to urobili a tým by sa časom možno celý problém vyriešil, aspoň čiastočne... Niekde sa predsa musí začať !!!!
17. august 2012

anonym

niekde sa začať músi ...pridajme sa k Podolincu
20. august 2012

Mr

bolo by to protiustavne, nic s tym neurobite a este dotycna osoba ktora prevadzkuje hernu moze dat podnet na sud bodka.
21. august 2012

Pripájam sa k anonymom !

Z istého uhla pohľadu je to dokonalý strategický plán ako postaviť mesto na nohy :)
1.fáza: Z mesta odstránime všetky možnosti voľno časových aktivít čím si vytvoríme mladú generáciu holdujúcu rôznym neduhom
2. z tohto nešťastia spoločnosti vyťažiť maximum do "pokladnice"
3. Príjem rozumne prerozdeliť na každoročné výdavky, nečakané výdavky a zvyšné podnety na tejto stránke.

Súčasný stav :
Fáza 1. - 99% (z.štadión, kúpalisko/plaváreň, skatepark, lezecká stena,... Asi bude rýchlejšie vymenovať to, čo tu zatiaľ ešte je : Futbalový štadión- ostáva)
Fáza 2. - v plnom prúde (prečo by sme to zakazovali?)
Fáza 3. - budeeee, všetko bude, (len my už nebudeme:)
29. august 2012

???

Nasa samosprava je smiesna :D Myslim ze je najvyssi cas ich vymenit a dat tam ludi ktory maju chut nieco zmenit a nie iba mat stale teple miestecko a prijem.
30. august 2012

III

No vidim ze zrusit zimny stadion islo rychlo a to co by malo byt zakazane hned sa akosi neda hanba
22. október 2012

Odkaz pre starostu

Novela zákona o hazarde je práve v parlamente. Vyzerá to tak, že okrem VZN bude potrebé na zakázanie výherných automatov v meste aj miestne referendum, čiže zakázať automaty bude ťažšie. To platí ale v prípade, že samospráva chce zakázať automaty.
V našom prípade však dnes platí a zjavne aj v budúcnosti bude platiť, že existuje možnosť ako prinútiť samosprávu zrušiť automaty v meste a to je práve možnosť referenda. Stačí iniciovať referendum a ak občanom mesta na tom naozaj záleží, automaty v meste nebudú...

Bližšie info o súčasnom stave novely v stručnosti nájdete tu:
http://www.expres.sk/clanok/3887/brano-zavodsky-nazivo-jana-zitnanska.html
15. október 2013

Copanek Copanson

Podla zakona o hazarde (platný od januara 2013)je potrebná Peticia 30% obcanov mesta. Nasledne musí mesto schvalit VZN - Vseobecne zavazné nariadenie...V Podolinci a Sabinove sa to podarilo...v Starej Lubovni poslanci Smeru sa zdrzali (12 poslancov bolo ZA zrušenie), a tak chýbal JEDINý hlas , aby hazard v SL nebol ...VIAC NA ... https://www.facebook.com/pages/Zelena-pre-MESTO/460725423999668?ref=ts&fref=ts
27. marec 2015

Simona

Dobrý deň, chcela by som reagovať na už zabudnutú diskusiu. Podľa denníka Korzar došlo k zákazu hazardných hier na územi mestá Spišská Bela. Poprosím o vyjadrenie a Vaše stanovisko.
http://poprad.korzar.sme.sk/c/7720841/v-spisskej-belej-zakazali-hazardne-hry.html
27. marec 2015

Simona

Chcela by som upozorniť na novu skutočnosť, že v Spišskej Belej zakázali hazard. A zároveň chcem znovu otvoriť túto diskusiu.
http://poprad.korzar.sme.sk/c/7720841/v-spisskej-belej-zakazali-hazardne-hry.html
30. marec 2015

Kikus

Bohuzial ak by sa zakazal hazard v Kezmarku tak by zatvorili aj to co este ako tak tam funguje a tiez z toho idu pekne peniazky mestu. Zaco by potom boli odmeny?
30. marec 2015

Juraj

Simona je zbytočné túto problematiku riešiť, pretože sa pripravuje od budúceho roka novelizácia zákona kde sa budú počty herní regulovať v mestách až k postupnému zákazu hazardu. Takže treba čas a dočkáme sa :)
24. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ospravedlňujeme sa za dlhší čas, kedy nebolo na tento podnet odpovedané. Podnet sme posunuli na vyjadrenie na príslušné oddelenie MsÚ mesta Kežmarok a v najbližšom čase sa ním budeme zaoberať a poskytneme ďalšie informácie.
Ďakujem za pochopenie.

S pozdravom,
Mgr. Ondrej Miškovič, odd. komunikácie a propagácie mesta Kežmarok.
06. február 2020

Odpoveď samosprávy

Až do septembra 2011 nemohli samosprávy v podstate žiadnym spôsobom zamedziť, aby v ich obciach neboli výherné automaty. Novela zákona o hazardných hrách im to však už umožnila. Licencie na hracie automaty vydáva ministerstvo financií. Nie je v priamej kompetencií mesta tieto automaty zakázať, ale musí to prejsť schválením mestského zastupiteľstva. V našom meste doposiaľ neevidujeme ani petíciu na zrušenie týchto hazardných hier, tak ako tomu bolo v iných krajských a okresných mestách. Dňa 1.3.2019 nadobudol účinnosť zákon č. 30/2019 Z.z. , ktorý sa nahradil zákon č. 171/2005 Z.z. o hazardných hrách. Nový zákon priniesol tieto zmeny:
zrušil sa monopol na online hazardné hry (od 1.7.2019 môžu získať licencie aj súkromní prevádzkovatelia, dovtedy mohol internetové hry prevádzkovať len štátny Tipos);
online hazardné hry môžu prevádzkovať aj majitelia kamenných herní a kasín (v novembri 2019 bolo vydaných už 8 takýchto licencií)
v herniach musí byť aspoň 15 herných zariadení
mestám sa umožnilo prijať 3 všeobecne záväzné nariadenia bez petície, ktorými môžu zakázať herne 200 metrov od škôl, nové herne 200 metrov od inej herne, prípadne zakázať prevádzku herní 12 dní v roku (zákaz 200 metrov od škôl ovplyvní menej ako štvrtinu herní, zákaz 200 metrov od inej herne neplatí pre herne existujúce pred 1.3.2019)
zmenili sa odvody zo stávkových hier, ktoré sa už nebudú počítať z vkladov (obratu), ale z výťažku (zisku), následkom čoho stávkové kancelárie ušetria desiatky miliónov EUR ročne (súčasne štát preberá podnikateľské riziko na seba – ak by stávkové kancelárie nedosiahli zisk, nemusia platiť odvody)
register vylúčených osôb sa rozšíril o neplatičov výživného
Do nového zákona sa nepodarilo presadiť:
právomoc miest a obcí regulovať počet herní a kasín na svojom území a počet herných zariadení v nich (stále je potrebná petícia, čiastočný zákaz herní a kasín nemá zmysel ak je možné otvárať stále nové a nové prevádzky)
právomoc obcí bez herne zakázať vznik novej herne (ak niekto chce otvoriť prvú herňu v obci, podľa zákona mu v tom obec reálne nevie zabrániť)
povinnú registráciu hráčov (hráči nemusia dostať informáciu o tom ako dlho hrajú a koľko peňazí prehrajú)
hráči nemajú právo nastaviť si limity na hru ako je počet vstupov do herne a kasína za mesiac, dĺžka hrania za deň a mesiac, minimálna prestávka medzi dvoma hrami, maximálna výška stávok a prehry za deň a mesiac pri hrách v herniach, kasínach a stávkových kanceláriach (zaviedla sa len maximálna výška stávok a prehry za mesiac pri internetových hrách)
do registra vylúčených osôb sa nedostali páchatelia trestných činov v súvislosti s hraním hazardných hier ani hráči v exekúciach

Ďakujem za pochopenie.

Prešov: https://www.facebook.com/zastavmehazardvpresove/
Košice: http://bratislava.zastavmehazard.sk/
Zdroj informácií: http://zastavmehazard.sk/argumentarium/

S pozdravom,

Mgr. Ondrej Miškovič
odd. komunikácie a propagácie mesta Kežmarok.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania