Málo stromov

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Uzavretý
meno
Peter Kolumber 02. septembra 2016

Dobrý deň,
na sídlisku juh je vysadených veľmi málo stromov, ktoré by zútulnili život ľuďom bývajúcich na tomto mieste a tiež skvalitnilo ovzdušie. Zelených plôch na výsadbu je veľmi veľa (vnútrobloky, okolo ulíc...). Mohlo by to aspoň vyzerať, ako na sídli sever, alebo Sihoť, ul.Nábrežná, ul.Záhradná, veľmi pekná stromová alej na ul.Garbiarska. Priemerná cena mladého stromu (Lipa, Platan, Breza, Javor, Buk, Dub, Gaštan, Agát, Jaseň, Borovica, Jedľa, Smrek, Céder, Tis...) sa pohybuje od 40€ - 80€. Stačí vysadiť cca 100ks stromov a investícia by sa pohybovala v priemere cca. 6000€ a vyzeralo by to omnoho lepšie.
Ďakujem a ostávam s pozdravom.
Peter Kolumber, Lanškrounská ul.

13. september 2016

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Kolumber,
ďakujeme za milý podnet. Odpoveď pošlem po konzultácii s vedúcou oddelenia životného prostredia.
Zatiaľ prajeme všetko dobré!

Ing. Zuzana Šlosárová, komunikačný manažér
13. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, sídlisko Juh je postavené na katastrálnom území mesta Kežmarok a obce Ľubica. O výsadbe stromov na katastri Ľubice rozhoduje obec Ľubica, preto odporúčame kontaktovať ich úrad. V častiach, ktoré spadajú do katastrálneho územia Kežmarok prehodnotíme potrebu ďalšej výsadby zelene v blízkom čase. Ďakujeme za podnet. S pozdravom,



Ing. Zuzana Šlosárová, komunikačný manažér
14. september 2016

Peter Kolumber

Dobrý deň p.Šlosárová,
je pravda, že časť sídliska Juh je postavené na katastrálnom území mesta Kežmarok, ale cez podielové dane profituje aj rozpočet mesta Kežmarok. Na obyvateľa, ktorý má trvalý pobyt v meste Kežmarok, to vychádza cca. 240€. Obec Ľubica získava do rozpočtu daň z bytu v sume 0,17€ na m2. Nemyslíte si, že by bolo lepšie, keby si obe obce investíciu rozdelili percentuálne, ktorá koľko profituje? Určite si ľudia zaslúžia, aby sa aj ich priestor revitalizoval a nie len byť investorom pre rozvoj oboch obcí. Dohodnúť sa obce môžu aj bez toho, aby čakali na vyriešenie sporu daného územia, ktorý sa môže ťahať aj 50 rokov. Dobrým príkladom je posilňovacie ihrisko pri klietke, ktoré zabezpečil p.Ferenčák pred voľbami a je tiež postavené na katastrálnom území obce Ľubica.
Čakal by som z Vašej strany riešenie a nie sa rýchlo zbaviť problému.
S pozdravom,
Peter Kolumber
27. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň prajem, p. Kolumber,

Ďakujeme Vám za Váš mail aj podnet. Verte, že práve územie, ktoré spomínate, je predmetom rokovaní mesta s Ľubicou už pár mesiacov. Možno ste zachytili, že na návrh mesta Kežmarok sa na oboch stranách vytvorili komisie z radov poslancov a občanov. Zámerom je vzájomná komunikácia sporných strán a pokus o vyriešenie dlhoročného sporu. Určite viete, že dané územie je problémom už 25 rokov. Situácia nie je jednoduchá. Podporu občanov mesto Kežmarok víta. Mesto môže investovať len do majetku, ktoré je v jeho vlastníctve. Keďže pozemky v k.ú. Ľubica sú vo vlastníctve obce Ľubica, Kežmarok nemôže investovať v uvedenom území. Na poslednom stretnutí spomínaných komisií naša strana požiadala obec Ľubica o odpredaj, prípadne zámenu uvedených pozemkov, aby mohla zlepšiť situáciu. Zatiaľ na naše návrhy obec Ľubica nepristúpila. Ďalšie stretnutie mesta Kežmarok s Ľubicou je naplánovaná na 4. októbra, na ktoré budeme prostredníctvom web stránky pozývať aj občanov. O výsledku rokovaní sa dozviete v novembrom čísle novín, prípadne vo vysielaní KTV po stretnutí.

Pán Kolumber, mestský úrad sa problému nezbavuje. S ohľadom na čas a financie problémy riešime a ponúkame riešenia (tentoraz obci Ľubici). Návrhy zo strany občanov vítame a prihliadame na ich požiadavky. Napríklad, pri nedávnej výstavbe parkovacích plôch pri ZŠ Nižná brána prišla požiadavka zo strany občana, ktorý poslal konkrétny návrh. Obdobne sa aj Vašim podnetom bude radnica zaoberať a prehodnotí svoje možnosti – na území katastra mesta Kežmarok.
S úctou,



Ing. Zuzana Šlosárová, komunikačný manažér
02. október 2016

Peter Kolumber

Dobrý deň p.Šlosárová,
ďakujem za odpoveď.Čítal som zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení a nenašiel som tam zákaz investovania obce v inom katastrálnom území, inej obce. Myslím si, že ak obe obce (Kežmarok, Ľubica), ktoré profitujú na tzv.spornom území a dohodnú na spoločnej investícii a odsúhlasia to obe zastupiteľstva, tak môžu investície uskutočňovať.
Napíšte mi prosím Vás, v ktorom zákone je napísané, že obec nemôže investovať zo svojho rozpočtu v inom katastrálnom území. Ďakujem.
Nechce sa mi veriť, že obec Ľubica sa vzdá tzv.sporného územia, keď z neho profituje a v budúcnosti môže z neho profitovať ešte viac (keď si občania presunú trvalý pobyt pod Ľubicu). Bolo by podľa môjho názoru lepšie a spravodlivejšie, ak by obe samosprávy začali spolupracovať, pre rozvoj daného územia (napr.aj prepojenie MHD Kežmarok s Ľubicou), ako bojovať o čo najvyššie finančné profity, na úkor toho druhého. Nieje dobre rozdeľovať a navádzať občanov Kežmarku a Ľubice proti sebe, ale naopak ich spájať kultúrou, športom ....
Pri spolupráci sa investícia dá percentuálne rozdeliť, podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom v danom katastrálnom území.
S pozdravom,
Peter Kolumber

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania