"Oddychujúci" občan

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
Kežmarčan 26. apríla 2013

Kežmarčania si už (žiaľ) museli zvyknúť, že obyvateľmi v parku pri červenom kostole sú prevažne bezdomovci a iní občania.
Čo ma však zarazilo bolo, že v sobotu, 20. 4. 2013 približne o 15:00 hod. som ničím a nikým nerušeného občana videl aj v centre mesta, pred pivárňou/krčmou Boba, či v minulosti Zelená sedma. Teda niekoľko desiatok metrov od mestskej polície. Im neprekážal? Im nevadí, že v pekné sobotné popoludnie, kedy môžu byť v centre aj rodiny s deťmi, spí niekto opitý len tak, na tráve pri chodníku?

11. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Aj k tejto odpovedi sme museli donútiť samosprávu len pomocou Infozákona.

Tu sú otázky, ktoré sme samospráve položili:
1. Akým spôsobom zasahujú a aké prostriedky používajú príslušníci Mestskej polície, keď zaznamenajú alebo je im nahlásený prípad opitého a nevládne ležiaceho človeka na ulici v meste?

2. Príde hliadka Mestskej polície ku každému takémuto prípadu, keď jej je nahlásený občanmi mesta?

3. Aké sú odporúčania Mestskej polície obyvateľom mesta, ako sa majú zachovať a kam to môžu nahlásiť, keď na zemi leží nevládny opitý človek?


Tu sú odpovede samosprávy:
Problém s opitými a podnapitými občanmi v mestách je problémom celospoločenským. Obce a mestá sa uvedeným problémom už dlhodobo zaoberajú, vzhľadom nato, že nie sú zriadené protialkoholické záchytné izby a opitého alebo podnapitého občana nie je kam umiestniť. Štát sa v tomto prípade zbavuje zodpovednosti a celú ťarchu finančného zabezpečenia a prevádzkovania protialkoholických záchytných izieb prenáša na obce a mestá.

1. Pri oznámení prípadu na MsP, ohľadom opitého, alebo nevládne ležiaceho občana na ulici v meste je vyslaná hliadka na tvar miesta, ktorá zistí vizuálnou kontrolou jeho stav opitosti. Pokiaľ je stupeň opitosti nízky, osoba komunikuje, hliadka osobe pomôže postaviť sa na nohy, aby mohla z miesta odísť, prípadne osobu posadí na lavičku. Ak je stupeň opitosti vysoký, osoba leží na zemi bezvládne, ťažko alebo vôbec nekomunikuje s hliadkou, je privolaná lekárska služba prvej pomoci. Lekár na mieste určí ďalší postup. Vo väčšine prípadov je osoba prevezená na lekárske ošetrenie do NsP. Hliadka pri kontakte s opitými osobami alebo bezdomovcami používa latexové rukavice ako ochranný prostriedok.

2. Povinnosťou operačného pracovníka MsP na stálej službe, ktorý príjme oznam takého to charakteru je vyslať hliadku na miesto oznamu, pokiaľ tomu nebránia iné okolnosti. (zásah na chránenom objekte, riešenie krádeže, preverenie iného oznamu)

3. Uvedený problém sa týka všetkých zložiek v meste, ktoré sa podieľajú na zabezpečení verejného poriadku tzn. mestskej polície aj štátnej polície. Preto odporúčam občanom mesta obracať sa s uvedeným problémom na tieto orgány. V prípade, že na zemi leží nevládny zjavne opitý občan sami môžu privolať lekársku službu prvej pomoci.

V Kežmarku, 5.6.2013

kpt.Ing.Milan Slota
náčelník MsP Kežmarok

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania