Dodržiavanie nočného kľudu na území mesta

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
Jana 15. mája 2013

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako je to s dodržiavaním nočného kľudu na území mesta v Kežmarku a na konanie Mestskej polície v prípade tohto nahláseného podnetu.
Dňa 15.05. 2013 bolo o 5.34 na t.č. 159 nahlásená skutočnosť, že v okolí Kauflandu je už od cca 5.20 hluk spôsobený pravdepodobne vysávačom na prach, lístie... (bolo spomenuté, že sa pravdepodobne čistí parkovisko) s požiadavkou na vyslanie hliadku na preverenie. Hliadka v priebehu niekoľkých minút okolo OC Kaufland prešla a následne vozidlo vošlo ku časti, kde sa do OC dodáva tovar. V tom čase sa pracovník s motorovým vysávačom nachádzal na parkovisku za rohom budovy, a tak zrejme hluk nebolo počuť na mieste, kde zastalo vozidlo MsP, keďže to odišlo bez toho, aby hliadka niečo bola riešila. Navyše tesne pred príchodom hliadky začal druhý pracovník kosiť trávu motorovou kosačkou pod medzou. Prosím teda kompetenté orgány o odpoveď v akom čase je na území mesta možné vykonávať práce súvisiace s údržbou okolia budov a zelene, či sa čistenie motorovým vysávačom na prach a kosenie trávy motorovou kosačkou považuje za činnosť, ktorou sa ruší nočný kľud a prečo odišla hliadka MsP z miesta bez toho, aby problém vyriešila. Je možné, že v aute za rohom budovy nebolo hluk počuť, resp. nebol taký veľký, aby ho hliadka bola považovala za nadmerný, avšak ak by bola hliadka vystúpila z auta na parkoviskou, kde sa údržba vykonávala, iste by bola hlučnosť vyššia. Nehovoriac o tom, že hluk môže vyznieť inak niekoľko metrov vyššie, v bytovkách, takže nemám za to, že by bol nahlásený podnet za neopodstatnený. Za vysvetlenie i vyriešenie podnetu vopred ďakujem.

16. máj 2013

Andrej

isto prekrocili 45dB ci kolko to je? maju to mestsky cim odmerat?
16. máj 2013

Anonym

myslim ze nocny klud je od 22:00 do 6:00
16. máj 2013

Andrej

no to neznamena ze od 22:00 do 6:00 je nocny klud ze nesmie po tomto case ist po ulici auto niekto rozpravat ci lietat mucha rusenie nocneho kludu je od urcitych dB do povolenej hladiny sa nejedna o rusenie nocneho kludu i keby to clovek pocul a vadi mu to tak ani policajti s tym nic nemozu spravit
23. máj 2013

jan

ja bývam na Weilburskej ulici a máme problém s nadmerným hlukom ktoré spôsobujú chladiarenské návesy kamiónov zásobujúcich tesko.Tieto kamióny tu parkujú často od tretej-štvrtej hodiny rannej a vykladajú sa o šiestej takže spánok pri otvorenom okne je problém.Neviem či nezačnem vyvolávať mestkú políciu nech to tiež riešia.
03. jún 2013

Odkaz pre starostu

Este chvilu strpenia prosim. Vase otazky sme zaslali na radnicu prostrednictvom Infozakona, lebo ako uz je zvykom, radnica ani na vas podnet nereagovala. Do 8 dni po obdrzani ziadosti o informacie vsak nejaku odpoved poslat musi. Verme, ze aj pre vas uzitocnu...
03. jún 2013

Jana

Ďakujem za dohliadanie nad podnetom. Na zmysluplnú odpoveď je hodné si počkať. Ďakujem i za reakcie ďalších ľudí v diskusii - 100 ľudí 100 názorov, podstatné je, aby sme si uvedomovali svoje práva i povinnosti i právo človeka na jeho názor i zákonné možnosti riešiť veci, ktoré sa okolo neho dejú. Na odpoveď samosprávy budem čakať, rozumiem i tomu (čo neznamená, že to ospravedlňujem), prečo samospráva niekedy podnety ignoruje - povedať niečo niekomu "na ulici" je jednoduché, ale dať veci na papier, na net, to už si žiada odpoveď kvalifikovanú, vyjadrenie opreté o platné zákony, smernice či VZN platiace na území mesta.
11. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Aj k tejto odpovedi sme museli donútiť samosprávu len pomocou Infozákona.

Otázky, ktoré sme poslali samospráve:
1. V akom čase je na území mesta možné vykonávať práce súvisiace s údržbou okolia budov a zelene?
2. Či sa čistenie motorovým vysávačom na prach a kosenie trávy motorovou kosačkou považuje za činnosť, ktorou sa ruší nočný kľud?
3. Prečo pri situácii, ktorú opisuje obyvateľka mesta Kežmarok vo verejne dostupnom podnete uverejnenom na internete a link k tomuto podnetu je tu: https://www.odkazprestarostu.sk/kezmarok/podnety/4154/dodrziavanie-nocneho-kludu-na-uzemi-mesta odišla hliadka MsP z miesta bez toho, aby problém vyriešila?

Odpoveď samosprávy:
1. Na území mesta je možné práce súvisiace s údržbou okolia budov a zelene vykonávať mimo časového rozsahu nočného pokoja, ktorý je stanovený na území Mesta Kežmarok od 22.00 – do 06.00 hod.(viď.VZN Mesta Kežmarok č.8/2010 o udržiavaní čistoty, ochrany zelene a údržby verejných priestranstiev na území mesta a verejného poriadku, čl.14, ods.2).

2. V zmysle VZN Mesta Kežmarok č.8/2010, čl.14, ods.1) rušením nočného pokoja sa rozumie také správanie osôb, prevádzkovanie výrobných, zábavných a iných zariadení, ktoré by na území mesta v stanovenom čase nočného pokoja obťažovalo nad mieru primeranú pomerom hlukom ostatných obyvateľov mesta. Za rušenie nočného pokoja sa považuje hlavne hlasné vyspevovanie, vykrikovanie, hlasné zhováranie alebo vytváranie iných hlasitých zvukových efektov a zvukov ( zábavná pyrotechnika, neopodstatnené používanie klaksónov, hlučná jazda na motorke ) v čase od 22.00 – 06.00 hod.
Z uvedeného vyplýva, že činnosť vykonávaná motorovým vysávačom na prach alebo kosenie trávy motorovou kosačkou sa považuje za činnosť, ktorou dochádza k rušeniu nočného pokoja.

3. Rušenie nočného kľudu pri OC-Kaufland - s t a n o v i s k o

Dňa 15.5.2013 o 5.35 hod. bolo na MsP v Kežmarku č.t.159 oznámené, že v okolí OC-Kaufland je nadmerný hluk, ktorý je údajne spôsobovaný vysávačom na lístie. Následne bola vyslaná hliadka MsP na tvar miesta, aby preverila situáciu. Po príchode na miesto hliadka skontrolovala okolie garáži, ktoré sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti OC-Kaufland a zároveň zadný trakt OC v časti zásobovania , vzhľadom nato, že v minulosti už neraz boli sťažnosti na hluk a buchot, ktorý bol spôsobovaný pri vykladaní tovaru z nákladných áut zásobujúcich OC-Kaufland. Hliadka z miesta zásobovania nezistila žiaden hluk, avšak na trávnatom poraste v blízkosti OC zistila prítomnosť pracovníka s motorovou kosačkou, ktorého vypočula a zistila, že má za úlohu pokosiť trávnatý porast okolo Kauflandu a ďalší dvaja pracovníci majú zabezpečiť vyčistenie parkoviska motorovým vysávačom a vykosenie medze. Pracovník, neskôr zistenej firmy Casablanka sa snažil vysvetliť hliadke, že údržbu zelene a vyčistenie parkoviska musia vykonať v skorých ranných hodinách, vzhľadom k tomu, že po otvorení Kauflandu ( od 6.00 hod.) sa na parkovisku nachádza počas celého dňa väčšie množstvo áut, ktoré znemožňujú vyčistenie parkovacej plochy a údržbu zelene okolo OC-Kaufland. Vzhľadom na skutočnosť, že hliadka sa nachádzala za budovou OC vyhodnotila stav, že z daného miesta nie je hluk nadmerný a činnosťou súvisiacou s vyčistením parkoviska nedochádza k rušeniu nočného kľudu.
Na základe uvedenej sťažnosti bola vec prejednaná s riaditeľom OC-Kaufland, p.Róbertom Čunderlíkom, ktorý prisľúbil zjednanie nápravy a činnosť súvisiacu s údržbou zelene a parkoviska, ktorú pre nich zabezpečuje firma Casablanka bude vykonávaná mimo rozsahu nočného kľudu, ktorý je v Meste Kežmarok stanovený VZN č.8/2010 v čase od 22.00 – 06.00 hod.

V Kežmarku, 6.6.2013
kpt.Ing.Milan Slota
náčelník MsP Kežmarok

11. jún 2013

Odkaz pre starostu

"...podstatné je, aby sme si uvedomovali svoje práva i povinnosti i právo človeka na jeho názor i zákonné možnosti riešiť veci, ktoré sa okolo neho dejú." Pani/slečna Jana, túto vašu vetu podpisujeme bez výhrad! :)
31. júl 2013

Anonym

Zaujímavé na tej odpovedi je však aj fakt, že OD Kaufland v Kežmarku ráno otvára až o 7.00. (http://www.otvaracie-hodiny.sk/product/kaufland-kezmarok-6522/)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania