Svetelná signalizácia

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
Pavol Kulanga 02. augusta 2018

Prečo sú mimo prevádzky semafory na území celého mesta?

07. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
semafory sú vypnuté na žiadosť vodičov a z dôvodu urýchlenia cestnej premávky. Bohužiaľ, celkové riešenie to nie je a dopravné zápchy stále vznikajú.
Najneskôr so začiatkom školského roka budú semafory opäť spustené.



Ing. Zuzana Šlosárová, komunikačný manažér mesta Kežmarok
07. august 2018

Pavol Kulanga

Situacia sa vypnutim semaforov akurat skomplikovala, paradoxne je testovat ich vypnutie pocas uzatvorenia ulice Trhoviste a letnej turistickej sezony. Kolony sice pri semaforoch vznikaju, no vznikaju tak vsade a este som sa nestretol s tym, aby sa jednoducho v mestach vypli. Situacia je neprehladnejsia a nebezpecnejsia najma pre chodcov. Ak mesto pristupilo k ich vypnutiu, preco neprebehla ziadna, najma odborna diskusia? Touto cestou vas ziadam v mene vsetkych ludi, ktori denne vyuzivaju predmetne komunikacie o ich opatovne zapnutie a zaroven otvorenie odbornej diskusie k zvysniu efektivnosti semaforov.
10. august 2018

Dá Vid

Situácia vypnutím signalizácie akurát alebo našťastie odvratila dopravný kolaps v meste a v okoli. Ako aj šoféri aj chodci su nedisciplinovaní a nedodržiavajú pravidlá cestnej premávky (minimálne skupinkovanie, nevstupovanie do vozovky a nepristavenie sa k priechodu ako signál pre prechod cez neho) . Viď priechod pri Lidli
a kruhovej križovatke, kde nastáva upachatie tepny od Popradu ( po minimálne Červený kostol) a čiastočne od Belej. Ďalší kameň úrazu je Tatraľanská križovatka a kolóny pomaly po Strážky.
Ako žiada pán nado mnou o znovu zapnutie signalizácie, je síce pravda, že prejde pokojne cez priechod, ale doprava v Kežmarku a na prijazde doň skolabuje a preto pevne verím, že pre mesto je to dostatočné memento a svojich potenciálnych turistov nechce nepriechodnym Kežmarkom odbúrať.
Tiež žiadam o diskusiu o premiestnenie priechodu od kruhovej križovatky pri Lidli, cez výnimku smerom ku červenému kostolu za most a riadiť ju signalizáciou.
Ďakujem Dávid Galuš
17. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, reagujeme na komentár z 10.8.2018:

Ďakujem za podnet, problémami okolo dopravy ako aj hľadaním možnosti riešenia sa sústavne zaoberáme a hľadáme najoptimálnejšie riešenia., ideálny stav však pri súčasnom náraste dopravy však nie je možné dosiahnuť.
Kelbelová, MsÚ Kežmarok


Ing. Zuzana Šlosárová, komunikačný manažér mesta Kežmarok
30. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dopravnou odstávkou ulice Trhovište , z dôvodu jej rekonštrukcie, sa už aj tak zložitá dopravná situácia v meste zhoršila, z uvedeného dôvodu na základe tlaku vodičov a po prekonzultovaní s Okresným dopravným inšpektorátom v Kežmarku bolo rozhodnuté počas turistickej sezóny vypnúť elektronickú dopravnú signalizáciu. Od septembra bude signalizácia funkčná. Elektronická signalizácia je synchronizovaná, žiaľ na plynulosť dopravy má vplyv nekordinovaný vstup chodcov do vozovky hlavne pri Lidli, čo je už ťažšie realizovateľné, pretože sa jedná o štátnu cestu. Hľadáme riešenia ako by sa dalo situáciu zlepšiť, ale pri takom náraste áut ako zaznamenávame v poslednom období, bude zrejme veľmi ťažké dosiahnuť ideálny stav . Realizáciu obchvatu nezabezpečuje mesto Kežmarok, ale štát. Mesto má možnosť len žiadať štátne orgány o urýchlenú realizáciu a to sa z pozície vedenia mesta aj uskutočňuje. Štátna cesta I/67 je vo vlastníctve štátu a výmenu asfaltového koberca , jeho opravy , či reklamačné konanie neprislúcha mestu, ale štátu . Mesto Kežmarok v tomto prípade apeluje na štátne orgány o zjednanie nápravy. Situácia je však komplikovaná , že o reklamáciu realizácie asfaltového koberca na štátnej ceste I/66 je vedený medzi investorom a dodávateľom stavby súdny spor.
S pozdravom



Ing. Eva Kelbelová, MsÚ Kežmarok
30. august 2018

Odpoveď samosprávy

Je treba rozlišovať, čo je v kompetencii mesta a čo môže mesto len urgovať u iných zodpovedných. Cesta I/66 je štátnou cestou, vo vlastníctve štátu a správe Slovenskej správy ciest. Výmenu asfaltového koberca na žiadosť mesta Kežmarok zabezpečovala Slovenská správa ciest. Po zistení nedostatkov začalo Slovenská správa ciest voči dodávateľovi stavby reklamačné konanie, ktoré je komplikované súdnym sporom vedeným medzi dodávateľom stavby a stavebníkom. Mesto Kežmarok môže v tomto prípade len žiadať o zjednanie nápravy a toto aj vedenie mesta opakovane realizuje. Treba si uvedomiť, že od roku 1989 už nie je všetko štátne, orgány samosprávy ako Mestský úrad v Kežmarku nemajú neobmedzený dosah na všetko, čo sa na území mesta deje, existujú vlastnícke vzťahy a z toho vyplývajúce práva a povinnosti a toto je nevyhnutné rešpektovať. Vedenie mesta využíva všetky zákonné možnosti na zlepšenie stavu, jeho možnosti však nie sú neobmedzené .

Ing. Eva Kelbelová, MsÚ Kežmarok

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania