Zbúranie múru v uličke k bazilike a plánovaná výstavba

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
Odkaz pre starostu 05. októbra 2018

Prosím o odpoveď na otázku, či mesto dalo súhlas na zbúranie múru v uličke z Hlavného námestia k bazilike a ak áno, prečo a či to bolo konzultované s pamiatkovým úradom. Zároveň ma zaujíma, či mesto schválilo aj konkrétny "architektonický" zámer výstavby v tejto lokalite mestskej pamiatkovej rezervácie, ktorý som v tejto súvislosti našiel na internete: https://reality.bazos.sk/inzerat/90432205/EXKLUZIVNE-Byty-v-NOVOSTAVBE-v-centre-mesta-Kezmarok-hotove-v-lete-201.php a znovu - čo na to pamiatkari! Vopred ďakujem za odpoveď.

Boris Švirloch

18. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň!
Stavebné povolenie vydalo Mesto Kežmarok, stavebný úrad dňa 26.4.2012 pod č.j. SÚ 1167/2012- Mj, čiže ešte za bývalého vedenia mesta. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť a vykonateľnosť. Ide o dom v mestskej pamiatkovej rezervácii. Súhlasné stanovisko k projektovej dokumentácii, ktorá tvorí súčasť stavebného povolenia a bola overená v stavebnom konaní, vydal Krajský pamiatkový úrad v Prešove dňa 9.3.2012. Projekt bol prerokovaný s dotknutými orgánmi štátnej správy, vlastníkmi susedných nehnuteľností a správcami verejného dopravného a technického vybavenia územia. Návrh bol prerokovaný v Komisii výstavby, životného prostredia, dopravy a verejných služieb pri M s Z v Kežmarku dňa 9.11.2011.Všetky stanoviská boli súhlasné . Stavebný úrad konal v zmysle stavebného zákona a súvisiacich predpisov.

Upozorňujeme však, že vizualizácia uverejnená v odkaze pre starostu, alebo aj na stránke realitnej kancelárie, ktorá ponúka byty na odpredaj, nie je totožná s odsúhlasenou projektovou dokumentáciou. Kým odsúhlasená projektová dokumentácia objemovým riešením a tvarom striech korešponduje s okolitou historickou zástavbou, realitnou kanceláriou zverejnená vizualizácia obsahuje moderné prvky, ktoré neboli povolené. Exteriérová časť stavby je v začiatku výstavby, realizujú sa búracie práce, tie sú v súlade s vydaným stavebným povolením. Súlad ďalšej výstavby s odsúhlasenou dokumentáciou bude stavebný úrad priebežne kontrolovať. V prípade zistenia rozdielov medzi odsúhlasenou dokumentáciou a realizáciou bude výstavba zo strany stavebného úradu pozastavená. Výstavbu realizuje súkromná spoločnosť na vlastných pozemkoch, prevažne na pôvodnej zastavanej ploche. V žiadnom prípade nejde k zrušeniu, či zastavaniu existujúcej uličky. Výstavba sa nedotýka uličky ku kostolu. Ulička ostane aj po výstavbe zachovaná vrátane rozperných oblúkov.
Ing. Eva Kelbelová, MsÚ Kežmarok

Kópie časti odsúhlasenej projektovej dokumentácie nájdete v prílohe.

Ing. Zuzana Šlosárová, vedúca oddelenia komunikácie, propagácie a regionálneho rozvoja
18. október 2018

Odkazprestarostu.sk

Vizualizáciu nekorešpondujúcu s odsúhlasenou projektovou dokumentáciou si investor stavby vyvesil už aj na torzo zbúraného múru (pripájam foto), takže sa tým svojím spôsobom priznal k tomu, že stavia neschválenú verziu s "modernými" prvkami, ktoré neboli povolené! Nie je už toto dôvod na zásah stavebného úradu? Či sa bude čakať, kým to postavia celé a už bude veľmi obtiažne, ba až nemožné čosi napravovať? Ďakujem za doplňujúcu odpoveď.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania