Hlavné námestie - Výrub stromov

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
ja 25. júna 2019

Dobrý deň,
v posledných dňoch došlo k výrobu niekoľkých stromov na Hlavnom námestí za radnicou a taktiež aj na ulici Dr. Alexandra pri Slovenskej sporiteľni.
Koľko stromov bolo vyrúbaných?
Aké boli na to dôvody?
Koľko bude vysadených nových stromov a kde v meste konkrétne?
Alebo sú výruby stromov spojené s väčšími zmenami na námestí?
Koľko stromov ešte mesto plánuje odstrániť?
Nie je na mieste uvažovať nad tým, že v súčasnosti, v čase čoraz väčších teplôt, je práve v centre mesta dobré mať dostatok stromov, aby tie znižovali teplotu vzduchu a poskytovali aj tieň? Tieto veci trvalky pri futbalovom štadióne neposkytnú...
Ďakujem.

01. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň , reagujeme na Váš podnet a budeme sa Vám snažiť vysvetliť dôvod odstránenia celkovo 5 stromov na ulici Dr. Alexandra a na Hlavnom námestí. Na ulici Dr. Alexandra boli odstránené 3 stromy smreka pichľavého, ktoré postupne presychali a vykazovali 70% preschnutej koruny. Takéto stromy nemajú žiaden význam z hľadiska hygienických, klimatických a estetických požiadaviek. Vytvoril sa tak priestor pre optimálny rast okolitých stromov aj pre novú výsadbu. Samozrejme, za každý odstránený strom sa plánuje náhradná výsadba či už na mieste výrubu, alebo parcele určenej k náhradnej výsadbe.
Iná situácia bola pri odstránení stromov na Hl. námestí kde boli stromy odstránené skôr z dôvodu nevhodnej sekundárnej výsadby v minulosti. Z historického hľadiska ihličnaté introdukované druhy do historického centra pamiatkovej rezervácie nepatria. Na danom mieste, by malo dôjsť k postupnej revitalizácii plochy, pričom v náhradnej výsadbe by sa podľa vyjadrenia pamiatkového úradu mali používať výhradne listnaté, domáce druhy drevín.
K odstráneniu drevín bolo vydané právoplatné rozhodnutie. V meste sa odstraňujú dreviny len na základe právoplatného rozhodnutia, prípadne suché dreviny z dôvodu hrozby bezprostredného ohrozenia zdravia, alebo života človeka, alebo značnej škody na majetku.
K náhradnej výsadbe sme postupne pristúpili, na jar bolo vysadených 15 nových stromov na sídlisku Juh v okolí cyklistického chodníka a detského ihriska. Počíta sa aj s ďalšou výsadbou stromov či už na sídliskách, ale taktiež na vhodných plochách v centre mesta. Vhodnejším obdobím na výsadbu stromov je však jesenné obdobie, kedy majú dreviny dostatok vlahy v zimnom a jarnom období. V centrálnej časti je dostatok uličných alejí a budú sa postupne obnovovať a dopĺňať. Mesto má vypracovanú adaptačnú stratégiu na zmenu klímy a na jej základoch bude postupovať aj pri návrhoch zelene v meste. Revitalizácia zelene je pre mesto dôležitá, je potrebné prvky zelene zinventarizovať a nevhodné dreviny nahradiť vhodnejšími, tak aby plnili klimatickú aj estetickú funkciu.
Trvalkový záhon pri futbalovom štadióne mal skrášliť miesto, ktoré by inak zarastalo burinou, v budúcom období je možné doplniť do plochy aj dreviny s vhodnou korunou a vzrastom, tak aby nebol poškodzovaný cyklistický chodník. Trvalky a iné porasty zabezpečujú biodiverzitu prostredia a majú ďalšie iné funkcie, no určite nenahrádzajú stromy v meste.
Veríme, že mesto pristupuje k zeleni zodpovedne a zanedbané plochy a prestarnuté dreviny budú postupne revitalizované.


Ing. Marek Šutý
odd. životného prostredia
Kto? Oddelenie životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania