Sväté omše a Kežmarok.

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 23. mája 2014

Na stránke www.kežmarok.sk som sa dozvedel, že mesto zaplatilo faktúru za filmovanie Veľkonočných sv. omší, v sume 1250,- €. (int.č. 20140439 )
Kto rozhodol o tomto filmovaní, na koho podnet a prečo mesto platí za niečo, za čo by mala podľa mňa platiť tá cirkev, ktorej omše sa filmujú/ vysielajú v Kežmarskej televízii.
Žiadalo mesto preplatenie nákladov? Ak áno, kedy, a ak nie, prečo nie?
Prečo potom mesto nefinancuje aj filmovanie napr. aj úspešných mladých športovcov, umelcov z Kežmarku, v samostatných vysielaniach ?

27. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Samospráva stále ignoruje otázky svojich voličov na tomto portáli. Aj k tejto odpovedi sme ju museli donútiť až pomocou Infozákona.

Samospráve sme položili tieto otázky:
Kto rozhodol o výrobe týchto prenosov (Veľkonočných katolíckych sv. omší) na objednávku?

Žiadam o zdôvodnenie objednávania si týchto služieb zo strany mesta.

Prečo za prenosy z veľkonočných bohoslužieb neplatí zhotoviteľovi prenosu tá cirkev, ktorej bohoslužby sa v KTV prenášajú?

Prečo mesto neobjednáva a neplatí aj za prenosy z bohoslužieb všetkých ostatných cirkví, ktorých príslušníci žijú v našom meste? A prečo objednáva a platí iba za prenosy z katolíckych bohoslužieb?

Samospráva odpovedala:
29. júl 2014

Roman Porubän

Ako predstaviteľ Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa pýtam, prečo ostatné cirkvi neboli ani len vyzvané k tomu, aby sa vyjadrili k priamym prenosom a celkovým možnostiam TV prenosov na KTV? V Kežmarku som farárom 16 rokov a za tento čas ani jeden krát mesto neriešilo s našou cirkvou možnosť televíznych prenosov. Prečo za 16 rokov nedokázalo mesto ani raz zabezpečiť TV prenos napríklad na Štedrý večer? (Jeden krát boli odvysielané bohoslužby zo záznamu na Pamiatku reformácie.) Deklarovať slovne ako mesto Kežmarok má záujem o vysielanie bohoslužieb aj z iných cirkví sa mi zdá dosť komické, keď nič preto mesto neurobilo - nezorganizovalo ani len obyčajné sedenie s predstaviteľmi cirkví, kde by sa o tom konštruktívne debatovalo. O akom záujme potom mesto vôbec hovorí.
Odpoveď, že vysielanie omší vyplynulo z prieskumu ankety je tiež odpoveďou do autu. Keď už to zoberiem prísne matematicky, tak ani 50% opýtaných to nepodporilo. Otázkou zostáva aj to, či vzorka 237 odpovedajúcich je postačujúcou vzorkou na to, aby sme mohli na tejto vzorke opýtaných postaviť svoje argumenty.
Samozrejme, že nemám nič voči prenosom rímskokatolíckych omší. Nech sa ďalej uskutočňujú, nech evanjelium Ježiša Krista sa šíri aj takýmto spôsobom a prináša pokoj, potešenie, povzbudenie a....... To všetko je v poriadku. Týmto príspevkom nechcem ani vyostrovať vzťahy medzi cirkvami, to by ma veľmi mrzelo, ak by to niekto takto chápal. Chcem len poukázať na nerovnosť možností jednej cirkvi oproti druhej. V demokratickej a občianskej spoločnosti by mesto malo vytvárať rovnaké možnosti pre každého bez ohľadu na pomerné zastúpenie veriacich. Tak to uplatňuje napríklad RTVS, kde sú prenosy na STV2 presne a pravidelne stanovené. Ak začneme zohľadňovať pomerné zastúpenie veriacich, tak to je začiatok diskriminácie, začiatok filozofie, ktorá napríklad u Židov skončila Holokaustom.
Roman Porubän
evanjelický farár v Kežmarku,
senior Tatranského seniorátu ECAV na Slovensku
a zástupca biskupa Východného dištriktu ECAV na Slovensku.
24. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ospravedlňujeme sa za dlhší čas, kedy nebolo na tento podnet odpovedané. Podnet sme posunuli na vyjadrenie na príslušné oddelenie MsÚ mesta Kežmarok a v najbližšom čase sa ním budeme zaoberať a poskytneme ďalšie informácie.
Ďakujem za pochopenie.

S pozdravom,
Mgr. Ondrej Miškovič, odd. komunikácie a propagácie mesta Kežmarok.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania