Slavkovská - neporiadok a odpadky

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Uzavretý

Dobrý deň,
na autobusovej stanici a v okolí Lidla je špina a plno odpadkov. Je zvláštne, že medzi úplne najhoršie udržiavané miesta v meste patria autobusová a vlaková stanica. Sú to pritom miesta, ktoré návštevníci Kežmarku navštívia často ako prvé. Myslím si, že okrem kvalitnejšej údržbu by ako prevencia pomohli (pešie, nie automobilové) pochôdzky mestskej polície.

16. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý večer,
opakovane je podávaná informácia, že areál predajne Lidl vrátane parkovísk, areál SAD vrátane objektu čakárne, patrí SAD a tá sa má o poriadok a čistotu starať. Objekt Železničnej stanice vrátane prístupových chodníkov, schodísk a ciest je v majetku ŽSR a teda aj starostlivosť o poriadok a čistotu je v povinnostiach ŽSR.

Ing. Miroslav Škvarek,
riaditeľ VPS
17. august 2020

Daniel

Dobrý deň,
ďakujem Vám za rýchlu odpoveď. Samozrejme, skutočnosť, že objekty sa nenachádzajú vo vlastníctve mesta Kežmarok je známa. Súčasný stav je však vizitkou aj mesta Kežmarok. Ako píšete, informáciu o vlastníctve podávate opakovane, čo potvrdzuje, že problém je dlhodobo nevyriešený. Aké kroky vykonáva mesto Kežmarok pre to, aby boli stanice s okolím príjemným miestom pre obyvateľov mesta a jeho návštevníkov? Aký tlak vyvíjate na majiteľov objektov? Prečo mesto na tieto miesta nevysiela pešie/cyklistické policajné hliadky a nezabezpečí tak aspoň prevenciu?

S pozdravom
Daniel Dluhý
17. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Podnety sú opakovane zasielané dopravcom, správcom nákupných stredísk ako i v mnohých prípadoch aj iným, ktorým prináleží starosť o priestranstvo na ktoré občania dávajú podnety. V tejto dobe, kedy sa viac dbá na hygienu a dodržiavanie hygienických opatrení mesto v súčinnosti s VPS a DHZ niekoľkokrát na spomínaných miestach vykonalo dezinfekciu. Problémom sú však občania, ktorí nielen znečisťujú okolie, ale ho i devastujú. Nie je možné dať na každé miesto kamery a taktiež nie je personálne možné aby všade šla hliadka pešo, keďže práve vozidlo im zabezpečuje rýchlu mobilitu. Dovoľte mi teraz prosím príklad z praxe, ktorý sa stal mne nedávno. Na SAD ležal na zemi podgurážený pán a stále nadával a robil neporiadok, zavolal som na mestskú políciu a boli tam do 5 minút. Služobné vozidlo má v takýchto prípadoch zmysel, ale i v iných, keďže sa v ňom nachádza aj defibrilátor. Mesto viackrát na vlastné náklady vyčistilo okolie spomínaných zástavok. V budúcnosti sa plánuje rekonštrukcia vlakovej stanice ako i umiestňovanie viacerých kamier v meste. Potrebné je byť vnímavý na okolie a upozorniť v prípade porušovania týchto pravidiel. Poriadok je povinnosťou nás všetkých a ak niekto vidí konanie, ktorým sa poškodzuje majetok či devastuje priestranstvo, mal by volať 159 a nahlásiť MsP problém.
I v tomto podnete budú organizácie vyzvané k zjednaniu nápravy. Dôkazom operatívneho riešenia podnetov v poslednej dobe sú i rýchle odpovede a viaceré vyriešené podnety, ku ktorým sa v pravidelných intervaloch vraciame.

Príjemný večer,
S pozdravom,

Mgr. Ondrej Miškovič
Oddelenie komunikácie a propagácie mesta
20. august 2020

Daniel

Ďakujem za odpoveď, Ondrej.
Som rád, že spomínané organizácie vyzvete k náprave. Ďalším problémom, ktorého sa v tomto podnete dotýkam sú pešie hliadky mestskej polície. Myslím si, že kežmarská mestská polícia je pohotová a jej príslušníci odvádzajú dobrú prácu. Ale kamery (z ktorých mnohé sú mimoriadne necitlivo zasadené do prostredia a degradujú vizuálny ráz ulíc) a automobilové hliadky nie sú všetko. Nestačí totiž len to, že policajti vidia. Musia byť aj videní. Je rozdiel, keď sa po ulici prechádza policajná hliadka, a keď po nej len prejde autom. Až páchatelia priestupkov pocítia, že mestu skutočne záleží na kvalite prostredia, a že polícia je vždy nablízku, dobre si premyslia, či budú mesto znečisťovať a ničiť. Bez ohľadu na to, či sú to fajčiari, ktorí ohorky hádžu rovno na zem, alebo výtržníci, ktorí rozbíjajú koše a sprejujú po budovách.
Pochôdzky sú súčasťou kvalitnej prevencie v dobre fungujúcich mestách. Pešie hliadky navyše pôsobia priaznivo na pocit bezpečnosti, ktorý majú návštevníci týchto miest. Vedia totiž, že v prípade potreby je viditeľná autorita vždy na blízku.
Z médií vieme, že pred niekoľkými rokmi mesto Kežmarok zakúpilo bicykle, ktoré mala mestská polícia využívať na cyklistické hliadky. Ako sú tieto bicykle v súčasnosti využívané? Prečo sa tieto hliadky nestali skutočnosťou? Prečo sa mesto Kežmarok zavedeniu peších a cyklistických hliadok mestskej polície dlhodobo vyhýba?

S pozdravom
Daniel Dluhý
24. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za Váš podnet, ku ktorému uvádzame, že príslušníci mestskej polície venujú vo výkone služby pozornosť aj dodržiavaniu čistoty a poriadku v meste. V exponovaných lokalitách, kde sú zaradené aj priestory stanice SAD a ŽSR je vykonávaná hliadková činnosť, aj za účelom dodržiavania verejného poriadku a zabezpečenia poriadku a čistoty. Opakovane sú zo strany mestskej polície zasielané požiadavky na majiteľov pozemkov, ktorí sú zodpovední za čistotu a poriadok v daných lokalitách. Mestská polícia aj na základe Vášho podnetu zvýši hliadkovú činnosť v daných lokalitách. Zároveň Vás chcem požiadať, aby ste v prípade zistenia protiprávneho konania obratom kontaktovali mestskú políciu na bezplatnom telefónnom čísle 159, aby mohli byť aj z našej strany obratom prijaté príslušné opatrenia v zmysle platných právnych predpisov.

plk. Mgr. Štefan Šipula
Náčelník MsP Kežmarok
19. február 2023

Xénia

Slavkovská-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Neporiadok a odpadky na denodennom poriadku, zlý stav autobusovej stanice, šíriaca infekcia, zápach ohrozujúci ľudí, detí, turistov, ktorí denodenne okolo prechádzajú. Robí to zlú vizitku mesta.
19. február 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania