Košecký potok - naša vizitka

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Jane 30. júla 2016

Každoročne v tomto ročnom období dažďov sa s obavami pozeráme, všetci čo chodíme okolo, na zarastený potok. Neveríme, že sa to nedá riešiť a potok sa nedá vyčistiť od krikov a stromov. Bojíme sa o naše bývanie a o to, čo sme si doteraz vybudovali v prípade vyliatia potoka, čo sa už niekoľko krát stalo a opäť sme sa nepoučili. Keď to už nerieši obecný úrad, skúsme sa ochrániť pred vodou sami aj tým, že zorganizujeme brigády dobrovoľníkov. Je otázne, či by bolo postihnuteľné vyrezanie stromov a kríkov na dne a brehov potoka až po most pod železničnou traťou pri Slovzinku. Čo vy na to občania? Aby sme sa nespamätali, keď už bude neskoro, ako tie obce čo ich už vytopilo.

01. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Je prirodzené, že vlastníci nehnuteľností majú strach o svoje príbytky, najmä v období búrok a vysokých dažďových úhrnov (čo je čoraz častejšie). Tu je však potrebné si vysvetliť zopár dôležitých faktov:
1. Správcom tokov je SVP š.p. (http://www.svp.sk/svp/default.asp)
2. Košeca patrí pod OZ Piešťany (http://www.svp.sk/vah/default.asp?id=8&mnu=8)
3. Ešte podrobnejšie členenie nás priraďuje pod Správu povodia stredného Váhu (http://www.svp.sk/vah/default.asp?id=19&mnu=8)
4. Obecný úrad RIEŠI pravidelne požiadavkami na správcu tokov v našom katastri, aby tento nelichotivý stav napravil (v prílohe posledná žiadosť, ktorú sme posielali v súvislosti s Podhradským potokom tento rok).
5. Zásahy v koryte môže robiť len správca, takže akékoľvek aktivity by s ním vopred mali byť prekonzultované.
Z toho všetkého vyplýva jedno. Správca asi nemá dostatočné kapacity (finančné, strojové ani ľudské), aby zvládal všetko, o čo mu prináleží sa starať. Keďže je to štátny podnik, štát pravdepodobne nedostatočne financuje ochranu majetku jeho obyvateľov pred povodňami - údržba sa nerobí a následne sa draho odstraňujú škody po vzniknutých povodniach. Zo strany obce sa urobilo už v minulosti veľa, aby sme čiastočne eliminovali vznik povodní, no komplexnú ochranu pred povodňami obec nedokáže z vlastných príjmov zafinancovať, aj keby ako chcela. Existujú možnosti získania dotácií na protipovodňové aktivity, máme spracovanú analýzu povodňových situácií a návrh riešenia pre Košecký aj Nozdrovický potok (tie sú len v našom katastri). Na Podhradský potok nemáme až taký veľký dosah, keďže jeho tok začína v katastri inej obce a ešte pred našim katastrom preteká ďalšou obcou. V Ilave už SVP š.p. urobilo úpravy koryta, má v pláne ich urobiť aj na ďalších miestach. Či sa medzi ne dostane obec Košeca je na rozhodnutí kompetentných, ale logicky by sme mali nasledovať my, ak by sme išli proti prúdu potoka.
Za obec môžeme spísať hromadnú požiadavku, keďže na našu žiadosť z januára sme nedostali ešte doposiaľ ani odpoveď. Možno sa veci potom posunú. Som k dispozícii a ochotný zapojiť sa do získavania podpisov pod hromadnú požiadavku na riešenie protipovodňových opatrení, môžeme si kedykoľvek dohodnúť stretnutie a naplánovať ďalší postup. Ďakujem za pochopenie.

Bc. Radomír Brtáň - starosta obce Košeca
01. august 2016

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme zaslali Správe povodia váhu OZ Piešťany SVP š.p. aj prostredníctvom nášho portálu.

Martin Kollárik
[email protected]
19. jún 2018

Mgr. Radomír Brtáň - starosta obce

Dobrý deň.
V roku 2017 sme v rámci rekonštrukcie Železničnej ulice urobili so súhlasom Správcu toku - Povodia Váhu čistenie potoka v úseku od požiarnej zbrojnice po ľavotočivú zákrutu potoka pod areálom družstva. Fotografia po vyčistení v prílohe.
Pravidelne tiež čistia potoky dobrovoľníci - rybári a ďalší aktívni ľudia v obci.
Snažíme sa udržiavať obec v rámci našich možností a niekedy aj nad rámec. Dôkaz je vidno na druhej foto aj v reále.
S pozdravom

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania