Tokajská-trávnatá plocha-nepokosená

Zodpovednosť za riešenie: MsÚ Košice Krásna

V riešení

Dobrý deň, problém s nepokosenými pozemkami je na viacerých miestach v Krásnej. Vypuklé je to na pozemkoch na Tokajskej ulici 7 a 9 a k nim priľahlým pozemkom na Tibavskej 8, 10 a 12. Tu už nemožno hovoriť o nepokosenych pozemkoch, aké o totálne zanedbaných pozemkoch s vysokou trávou, kríkmi vysokými 1,5m a dokonca jedným stromom. Nie som odborník a preto neviem či tam rastú invázne rastliny. Určite sa tam však udomácnilo množstvo myší, žiab a hadov, ktoré sa samozrejme rozširujú na susedné pozemky a znižujú kvalitu bývania obyvateľov susednych pozemkov. Prosím Vás, pán starosta, o pomoc s touto záležitosťou. Prosím Vás o to, aby ste sa k tomuto problému postavili chlapsky (zaslanie listu majiteľom zjavne nestačí) a naplnili pomenovanie Vašej funkcie a skutočne sa STARALI o dodržiavanie zákonov, nariadení a minimálne o neznižovanie kvality bývania občanov mestskej časti, ktorej riadenie sme Vám dali do rúk. Ďakujem Vám. M.

30. september 2021

Odpoveď samosprávy

Údržba pozemkov zamestnáva našu samosprávu každoročne. Mnohí vlastníci si po výzve splnia svoju povinnosť, no chronickí nekosiči obťažujú svojich susedov aj naďalej. Podľa priloženej fotografie sa na pozemku nachádzajú invázne druhy.
Samospráva môže postupovať len v zmysle platnej legislatívy, hoci to vôbec nevyznieva "chlapsky". Uvedomujeme si, že ťaháme za kratší koniec a vôbec nás to neteší. Úzko spolupracujeme s odborom Životného prostredia Okresného úradu Košice. Nový zákon a vyhlášku ohľadom zamedzenia šírenia inváznych druhov (v platnosti od roku 2019) aplikujeme na konaniach tak, aby sa zlepšila a skrátila doba dodatočnej údržby pozemkov. Nová legislatíva poskytuje viac výchovných a represívnych nástrojov.
Identifikujeme a vyzveme vlastníkov na vykonanie údržby a súčasne podáme podnet o šírení inváznych druhov na odbor Životného prostredia OÚ Košice.
Kto? MÚ MČ Košice - Krásna, ŽP OÚ Košice
Kedy? ak nepokosia po výzve MČ, po konaní OÚ

Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice - Krásna
01. október 2021

Martin

Ďakujem Vám za odpoveď pani Senderáková. Pán starosta, naozaj verím, že Vám aj mne ide o to isté - aby sa v Krásnej žilo dobre. Viem, že v boji s nekosičmi máte obmedzené zbrane. Tým “chlapským” prístupom som Vám chcel navrhnúť, aby ste v najbližšiu sobotu dopoludnia prišli na spomínané pozemky aj s krovinorezom, ja so svojím a za dopoludnie to dáme do poriadku. Teraz si však myslím, že to nie je najlepší nápad. Takým spôsobom by sme o dva roky kosili polovicu Krásnej a neporiadnici by boli ešte neporiadnejší. Prosím zašlite listy nekosičom, potom informujte odbor ŽP ako to navrhujete. Ale prosím Vás nenechajme to zapadnúť prachom. Informujte ma/nás susedov - touto jednoduchou cestou - o reakcii OÚ (verím, že Vás budú informovať). Ja Vám rád zašlem krátke info, ak Váš list majiteľovi pozemku “zaberie”. Ďakujem Vám za pomoc.
26. október 2021

Martin

Dobrý deň pán starosta Tomko, prešiel takmer mesiac a ako som sľúbil - informujem Vás, že Vaše listy na niektorých vlastníkov zanedbaných pozemkov zabrali a ďakujem Vám za Vašu pomoc. Na Tokajskej ulici to vyzerá dobre. Na Tibavskej je to slabšie. Jeden pozemok je stále nedotknutý a zvyšné dva takmer nedotknuté. Stromček rastie ďalej, rovnako tak neďaleké kríky. Burina je pokosená tak na 40%. Mnoho vysokých rastlín sa vyhrieva na jesennom slniečku. Myši, žaby a hady majú stále svoj úkryt. Teda problém na Tibavskej ulici existuje stále. Dostali ste už vyrozumenie z odboru ŽP OÚ Košice prosím? Podnikajú nejaké kroky, aby donútili (v rámci svojej právomoci) občanov dodržiavať zákony? Zisťovali ste stav v tejto záležitosti prosím? Ďakujem Vám vopred za odpovede a ďalšie kroky k vyriešeniu tohto problému.
06. január 2022

Martin

Dobrý deň pán starosta, chcem Vás skromne, slušne a pokorne požiadať o reakciu na moju otázku spred (takmer) štvrťroku. Dostali ste nejakú odpoveď z odboru OÚ ŽP Košice prosím? Máte nejakú novú informáciu ohľadom tohto nepríjemného problému (možno od majiteľa či z Vašej osobnej obhliadky)? Ako som spomenul v októbri, majiteľ z menšej časti pozemok pokosil. Väčšiny svojho pozemku sa nedotkol. V podstate ešte zhoršil kvalitu bývania obyvateľov tejto Tibavskej ulice, pretože suché vysoké pokosené traviny ležia aj pred pozemkom na chodníku a ceste celé týždne (foto) a ani vietor ich neodstránil. Prosím Vás, venujte sa aj tomuto problému. Zavolajte či napíšte majiteľovi. Vysvetlite mu, že vlastniť nehnuteľnosť znamená aj zodpovednosť. Vysvetlite mu, že touto polovičatou robotou situáciu iba zhoršil. Naozaj ma nezaujíma nejaká pokuta pre neho. Zaujíma ma len, aby svojím nezodpovedným konaním neznižoval kvalitu bývania obyvateľov ulice, občanov mestskej časti, ktorej spravovanie sme Vám spoločne zverili. Ďakujem a verím vo Váš aktívny prístup.
07. január 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet opätovne preposielame samospráve.

Laura Sajdáková
Odkaz pre starostu
[email protected]

Laura Sajdáková
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.