Lackova x Adamova x Žiacka-dopravné značenie pred parkoviskom

Zodpovednosť za riešenie: MsÚ Košice Krásna

Vyriešený

Dobry deň pán starosta, chcem aj ja pochváliť nový kruhový objazd v Krásnej ako aj rýchlosť jeho výstavby. Viem, že aj Vy osobne ste prispeli k jeho úspešnej výstavbe a ďakujem Vám za to. Skutočne je križovatka pekná a bezpečnejšia ako predtým.
Ale zaujala ma vodorovná dopravná značka - Vyšrafovaný priestor - v kruhovom objazde. Nachádza sa v mnohých kruhových objazdoch i v bežných križovatkách. Podľa dopravných predpisov je Vyšrafovaný priestor priestorom, do ktorého je zakázané vchádzať alebo doň nákladom presahovať. Toto vodorovné značenie je však aj priamo pred predajňou MilkAgro, ktorá priamo susedí s kruhovým objazdom. Teda jej parkovisko. Na to parkovisko je možné dostať sa iba cez Vyšrafovaný priestor. Iný vstup tam nie je.
Prosím neberte to, že znevažujem Vašu prácu na kruhovom objazde. Aj ja som rád, že tam je. Ale myslelo sa na to parkovisko? Existuje nejaký dopravný projekt tejto križovatky kde sa počíta s týmto parkoviskom? Je tam riešený vstup?
Nie som dopravný inžinier, možno sa mýlim, no vstup na parkovisko vyzerá trochu zvláštne. V každom prípade však každý automobil, ktorý tam chce zaparkovať musí v kruhovom objazde cúvať (buď pri príchode alebo odchode z parkoviska).
Ďakujem za informáciu či vysvetlenie.

12. október 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
12. október 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MsÚ Košice Krásna
13. október 2021

Odpoveď samosprávy

Projektová dokumentácia "Komunitný park MČ Košice - Krásna" časť dopravné stavby z roku 2008 bola zaktualizovaná v januári 2021. Jej súčasťou je projekt dopravného riešenia stavby, ktorý organizuje dopravu v kruhovom objazde zvislým a vodorovným dopravným značením. Dopravný inšpektorát v Košiciach vydal k PD TDZ súhlasné stanovisko č. KRPZ-KE-KDI-23-484/2021, ktoré bolo podkladom pre Cestný správny orgán na určenie trvalého dopravného značenia č. MK/A/2021/17144.
Už pri projektovaní a po konzultácii s KDI sme boli upozornení, že parkovisko pri predajni MILK -AGRO, tak ako je roky umiestnené v križovatke, je v rozpore s dopravnými predpismi a jeho predchádzajúci aj súčasný prevádzkovateľ nedisponuje súhlasným stanoviskom KDI k tejto dopravnej stavbe. Zároveň boli v križovatke nesprávne umiestnené autobusové zastávky.
Z uvedených dôvodov zaktualizovaná PD z roku 2021 neuvažuje s parkovaním na ploche pred predajňou a rieši navýšenie počtu parkovacích miest na Žiackej a Lackovej ulici. Z uvedeného vyplýva, že vodiči majú rešpektovať vodorovné dopravné značenie a využívať vyznačené parkovacie miesta pri Kostole. Priestor križovatky bude monitorovaný kamerovým systémom so záznamom pre Mestskú políciu.
Kto? MÚ MČ Košice - Krásna

Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice - Krásna
14. október 2021

Martin

Ďakujem za informáciu. Práve toho som sa bál. To parkovisko však využíva každý kto ide nakupovať do spomínanej predajne. Nie je výnimočné, že v rušnejších hodinách je úplne plné. Denne. Parkovisko, ako píšete je tam už roky a všetci tam parkujú zo zvyku. Teraz o to prišli. Pán starosta, chápem, že to nie ste povinný urobiť, keďže zodpovedný za ovládanie dopravných predpisov je každý vodič sám, ale ste predsa STAROSTA a teda Vás prosím, aby ste sa aj STARALI o spoluobčanov. Je necitlivým riešením, ako píšete, dať tam kamery, napojiť ich na políciu a nechať aj svojich voličov platiť pokuty. Hlavne ak si, bohužiaľ, väčšina z nich neuvedomuje, že niečo porušuje. Prosím Vás, kontaktujte majiteľa/nájomcu predajne a požiadajte ho nech pred každé pekne vyznačené parkovacie miesto pripevní oznam o zákaze státia resp. niečo podobné. Zaveste na web a appku Krásnej túto informáciu. Napíšte v najbližšom Krasňančanovi krátke info. Chápem, že sa Vám do toho nechce. Oznamovať nepopulárnu správu svojím voličom nie je ľahké. Niektorí si povedia: “on nás obmedzuje, on mi berie, čo som doteraz mal”. Tí rozmnejší si Vás však budú vážiť viac. Ďakujem Vám.
18. október 2021

Odpoveď samosprávy

Chcel by som doplniť stanovisko samosprávy a tým uviesť veci na správnu mieru. Nesúhlasím s konštatovaním, že sa "nám do niečoho nechce". MČ už objednala reflexné stĺpiky (podobné tomu, aký v blízkosti označuje zaústenie odvodňovacieho rigolu z Adamovej ulice) a bude ich inštalovať pozdĺž predajne tak, aby nedochádzalo porušovaniu dopravných predpisov.
Inštaláciu stĺpikov predpokladáme po ich dodávke, v priebehu 42. týždňa.
V tejto lokalite sme v priebehu dvoch rokov významne navýšili počet parkovacích miest, ktoré návštevníci predajne môžu využívať. Bezpečnosť peších a motorizovaných obyvateľov je pre samosprávu prvoradá.
Prednosta MČ Košice Krásna
Kto? MÚ MČ Košice - Krásna
Kedy? do dvoch týždňov

Ing. Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice - Krásna
Ing. Ivanišin Patrik, Prednosta MÚ MČ Košice - Krásna
20. október 2021

Martin

Dobrý deň pán starosta a pán prednosta, ďakujem Vám za informácie a aj za osadenie stĺpikov. Považujem to za pozitívum, keďže týmto zabránite ľuďom porušovať zákon a tým aj ochránite ich peňaženky. Ale HLAVNE znížili ste týmto riziko dopravnej nehody s iným vozidlom resp. zraneniu cyklistov. Často tam vidím staršie dámy smerujúce do kostola a nechcel vy som, aby ich pri cúvaní niekto prehliadol. Ďakujem Vám
20. október 2021

Martin

A týchto “vodičov” mi už ľúto nie je (foto). Máte pravdu pán starosta. Dajte tam kamery - napojte na políciu. Ako sa hovorí: “Na hrubé vrece - hrubú záplatu”!
05. január 2022

Odpoveď samosprávy

Mestská časť doplnila dopravné zariadenie na vymedzenie parkovania pre prevádzkou Milk Agro. Zákazníci predajne majú k dispozícii novovytvorené parkovacie miesta na Žiackej a Lackovej ulici v bezprostrednej blízkosti kruhového objazdu. Všetky použité dopravné značenia a zariadenia sú osadené v zmysle právoplatnej projektovej dokumentácie so stavebným povolením a v súlade so stanoviskom Krajského dopravného inšpektorátu. Priestor je monitorovaný kamerovým systémom so záznamom Mestskej polície.
Kto? MÚ MČ Košice - Krásna

Senderáková Ľudmila, Referát výstavby a CO, MÚ MČ Košice - Krásna

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania