Ždiarska-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: MsÚ Nad jazerom

Uzavretý
meno
Marti 26. októbra 2023

Auta zaparkované za zákazom zastavenia na konci Ždiarskej ulice, blokujú cestnú premávku v jednosmernej ulici, blokujú bezpečný výjazd z parkoviska a prechod chodcov cez cestu na zastávku MHD. Mestská polícia a ani štátna polícia pri okolitých prejazdoch si to nevšima. Načo je potom polícia keď nekontroluje dodržiavanie pravidiel?

21. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

príslušníci MsP Košice stanice Nad jazerom (ďalej len MsP) denne monitorujú parkovanie aj na uvedenom mieste. K dnešnému dňu sme nezaznamenali odstavené vozidlá na uvedenom mieste, kde to zakazuje dopravná značka zákaz zastavenia.

Na uvedenom mieste sa nenachádza priechod pre chodcov avšak v jeho blízkosti sa nachádzajú tri priechody pre chodcov, ktoré môže a je povinný prednostne chodec použiť. V prípade zistenia parkovanie vozidla na priechode pre chodcov resp. v jeho blízkosti v rozpore s ustanoveniami zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení, príslušníci MsP vykonajú služobný zákrok



V zmysle zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení

§ 23, odst. 1 Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.



§ 53 , odst. 1 Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, miesto na prechádzanie, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov a na mieste na prechádzanie sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.



§ 53 odst. 3 Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.







S úctou



Ing. Ladislav Papp

Zástupca veliteľa, Stanica Nad jazerom,

Mestská polícia mesta Košice
e-mail : [email protected]

tel.č.: 0918 111 497

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania