Lomonosovova-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: MsÚ Košice Juh

V riešení

Odpadky za plotom materskej skoly Turgenevova

27. marec 2024

Karol Varga

Vidím, že predávate množstvo podnetov. Nechcete priložiť ruku k dielu? Škôlku by ste zvládli vypratať aj svojpomocne. Ľudia sa isto pridajú, vyveste to na brány, rozbehnete tým komunitu v okolí.
27. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pani Gaľová,

teší nás Váš záujem o čisté okolie v MČ a aktívne prispievanie podnetov.
Materská škola je štátny subjekt a tým pádom patrí pod Magistrát Mesta Košice - oddelenie školstva.

Mestská časť nemôže vstupovať svojvoľne na pôdu materskej školy.

Minulý týždeň sme ohľadom zabezpečenia údržby drevín a čistoty v okolí MŠ listom požiadali priamo pani riaditeľku MŠ o zabezpečenie.

V mesiaci apríl MČ organizuje dve dobrovoľnícke brigády k zabezpečeniu čistoty.
Rukavice a vrecia budú zabezpečené. Budeme veľmi radi, ak sa k nám pripojíte a rovnako aktívne prispejete k čistote svojho okolia.

S pozdravom

ORRaBP
Mestská časť Košice- Juh
Smetanova 4
Košice
27. marec 2024

Jarmila Gaľová

Ano pridavam mozstvo podnetov, no vela z nich riesim sama. Zbieram odpadky v okoli, pretoze tu zijem. Nie som vsak full time zberac odpadkov, preto, ak vie pomoct a ma to v kompetencii samosprava alebo ine institucie, malo by byt ich ulohou riesit tieto podnety, resp. ich aj pravidelne monitorovat a riesit bez toho, aby obcan na nich poukazal.
27. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

čistotu v mestskej časti monitorujeme denne v pracovné dni v rámci aktivačných prác. No však máme k dispozícii len 8 ľudí, ktorí sa snažia čistotu zabezpečovať. Naši aktivační pracovníci nemôžu byť hneď všade tam, kde sa tento neporiadok objaví.
SMsZ v Košiciach sa stará o čistotu a údržbu verejnej zelene.
Mesto Košice zabezpečuje opravu výtlkov , ciest , verejné osvetlenia atď.
Úzko s nimi spolupracujeme, ale tiež nemôžeme z kapacitných dôvodov ich činnosť suplovať.

Ak máte však dojem, že MČ nedostatočne zabezpečuje čistotu a údržbu na svojom území, alebo máte iné výhrady, môžete prísť osobne na MÚ MČ Košice Juh - ORRaBP a možno nájdeme spoločné riešenie.

S pozdravom

ORRaBP
Mestská časť Košice- Juh
Smetanova 4
Košice
27. marec 2024

Jarmila Gaľová

Pekny den, ja to plne chapem. Moja odpoved bola odpovedou pre p. Vargu, ktory komentoval tento podnet. Podnety tu pridavam, aby sa nimi kompetentni zaoberali v ramci svojicj kapacit. Plne to chapem. Ano niekedy je tych podnetov viac, ale beriem to tak, ze tu su jednoducho evidovane pre pripadne riesenie.
29. marec 2024

Karol Varga

Rozumiem, pre zaujímavosť, magistrát do odkazprestarostu zapojený nieje. Súčasné vedenie nemá záujem. Myslím, že MČ Juh zapojená je a to je dobre. Existuje aj odkazprestarostu pre samosprávy, kde si môžu za poplatok menezovat podnety a aj ich lepšie spravovať. Ale mojím cieľom nebolo dzubnut si. Sám v okolí riešim co sa da svojpomocne, údržba trávniku, ihrisk, servis košov, laviciek atď. Ale sam by som stihol menej ako v spolupráci so susedmi, preto som vám navrhol zapojiť okolie do procesu. Takisto počítajte s tým, že niektorí budú pre danú vec nadšení, iným budete vadiť. Inak to nieje ani u nás.
29. marec 2024

Jarmila Gaľová

Vacsie veci, ako vypratanie pozemkov, ktore kazdy odmietol vypratat, vypratavam v spolupraci so ziakmi ZS na cele ich aktivnej pani ucitelky. Zijem tu kratko a bohuzial nevidim aktivitu inych, skor mam pocit, ze je im to jedno. Ja sa vsak odmietam z okna pozerat na smetisko. Ak sa to nevyprace raz za rok, bolo by tam toho kopec. Chcem zit v cistom prostredi a nehanbit sa, ked k nam pride navsteva. Myslim si, ze by mal byt vacsi tlak zo strany mesta, mestskej casti na majitelov pozemkov, pretoze, ak je neskutocny bordel napriklad priamo pri chodniku, po ktorom prejde mnozstvo ludi, ale ten maly pasik patri niekomu, tak mestska cast alebo mesto by mali bohuzial suplovat, ak sa to inak neda a zalezi im na cistom verejnom priestore pre obyvatelov. Jeden pasik nevykosenej travy plnej odpadkov hned pri pozemku mestskej casti by uz nikoho nezabili vypratat navyse, hlavne ak je to naozaj plne odpadkov. Ano, mal by to vypratat majitel, ale bud cisty priestor alebo smetisko. Ak sa inak neda. Co je potom prednejsie?
31. marec 2024

Karol Varga

MČ Juh tak ako spomenula ma 8 pracovnikov na celý juh. Správa mestskej zelene ma 10 pracovnikov na Juh, Barcu a Šebastovce. Na všetko, na sadenie, údržbu ihrisk aj na vypratávanie košov. Kosenie sa robí asi externe. Kedysi ich bolo v SMsZ 30 ľudí nato. Tieto inštitúcie su veľmi poddimenzovane čo sa týka personálu a aj financií. Niečo nové sa vybuduje z EU fondov, ale servis nato už zabezpečený nieje. Môj skromný názor je že by sa malo investovať do nového v pomere 15/85. 15 % nové a 85 % servis. Aby to bolo udržateľné. Preto aj zadarmo servisujem v okolí svojho bydliska čo môžem, lebo to tu presne chýba, servis.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania